Hríbová a rajčinová focaccia fotorecept

lenkapav - fotkalenkapav, 6. januára 2014
Hríbová a rajčinová focaccia (fotorecept)
Foto: lenkapav

Focaccia patrí medzi najobľúbenejšie maškrty môjho manžela a nášho 5-ročného syna. Je to vďačná kysnutá pochúťka s nekonečnou možnosťou obmien.

05 minút
príprava
15 minút
na 250 °C

Suroviny

500 g
21 g
1 ČL
1 ČL
50 ml
cca 300 ml
na plech
1 strúčik
1 hrsť
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Z múky, vody, droždia, cukru, soli a olivového oleja vypracujeme vláčne cesto.

    Hríbová a rajčinová focaccia (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Necháme približne 45 kysnúť. S cestom sa veľmi dobre pracuje, je vláčne.

    Hríbová a rajčinová focaccia (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po vykysnutí rozdelíme na dve polovice.

    Hríbová a rajčinová focaccia (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Medzitým si pripravíme plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie, polejeme olejom a posypeme soľou. Na takto pripravenom plechu rukami cesto polejeme troskou oleja a porozťahujeme jemným vyťahovaním a "klopkaním" prstami do požadovaného tvaru - jeden diel cesta na jednu polovicu plechu.

    Hríbová a rajčinová focaccia (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ako vidno na obrázku, na jednu focacciu som pouzila cesnakový olej (pripravila som si ho deň vopred z jedného roztlačeného strúčika cesnaku, ktorý som zaliala troškou olivového oleja). Na focacciu s cesnakovým olejom rozdelíme sušené hríby, ktoré sme si deň vopred zaliali vriacou vodou. Na druhú focacciu som rozdelila nakrájané sušené rajčiny. Keby som mala zelené olivy, dám aj tie, ale došli a obchody sú zatvorené....

    Hríbová a rajčinová focaccia (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Focaccie necháme cca. 30 minút nakysnúť. Medzitým zapneme rúru na maximálnu teplotu - u mňa 250°C.

    Hríbová a rajčinová focaccia (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keď focaccia chytí farbu, vyberieme ju z rúry a netrpezlivo čakáme, kedy konečne vychladne. Vôňa, ktorá sa z nej šíri kuchyňou, je úžasná! Prajem Vám k nim dobrú chuť.

    Hríbová a rajčinová focaccia (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

lenkapav
@daniella9 , Určite vyskúšajte, naozaj sú vynikajúce.
@stacy77777 , ďakujem, som rada, že tú kvalitu cesta vidno aj takto na diaľku.
@kukulienka71 , ak to chceš mať poslovenčené, tak to môžeš nazvať talianskym slaným koláčom alebo trebárs aj talianskym obloženým posúchom. Ale chuť focaccie naozaj nemá so slovenským posúchom nič spoločné. Skús, budeš veľmi milo prekvapená ;-)
elixir
Krásne... :) Hlavne tá hubová sa mi pozdáva, ešte som takú nejedla...
lenkapav
@elixir , vyskúšaj, určite neobanuješ. Tá hríbová je u nás často v hubárskej sezóne, keď už nevieme, kam s tými hubami :-)
monullik
hmmmm veru, tá vôňa je famózna :-) práve pečiem :-) už sa neviem dočkať, kedy budeme papať :-D len ja som pre istotou nemala nič z toho, čo si mala ty :-) u nás sa našla iba slanina a prosiutto :-D tak jedna taká a jedna taká :-D




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia