Foto: rennatte
Najlepší a najlacnejší prírodný zdroj vitamínu C, pri ktorom zaručujem, že ak si ho budete zalievať, vybavíte si jesennú prírodu v ktorej ste šípky Zobraziť celý popisNajlepší a najlacnejší prírodný zdroj vitamínu C, pri ktorom zaručujem, že ak si ho budete zalievať, vybavíte si jesennú prírodu v ktorej ste šípky zbierali.
Postup
-
1
Pri prechádzke jesennou prírodou si nájdeme miesto ďaleko od cesty, dobre je vystihnúť slnečné počasie po prvých prízemných mrazoch, natiahneme záhradné rukavice a pustíme sa do zberu šípok
-
2
nazbierané šípky umyjeme pod tečúcou vodou a necháme uschnúť na utierke
-
3
pomelieme, alebo nasekáme v robote a rozložíme na plytký plech s papierom na pečenie a necháme do druhého dňa voľne sušiť pri izbovej teplote
-
4
potom dosušíme v rúre pri teplote do 50°C, pri otvorených dvierkach aspoň hodinu, šípky zblednú a stvrdnú, necháme vychladnúť, uskladníme do pohárov a zaviečkujeme.
-
5
Jednu čajovú lyžičku sušených šípok zalejeme horúcou vodou a necháme prikryté vylúhovať 10-15 minút, premiešame a precedíme cez husté sitko, dochutíme medom
Na čaj nečistím, len dobre usušené podupem v igelitovom sáčku (najlepšie to urobí Hubatý, lebo je ťažší). Pred varením čaju šípky namočím na cca 20 minút do vody (ale najlepšie cez noc) a v tej vode aj zohrejem do bodu varu. Precedím cez husté sito a kým sa čaj dá piť tak chĺpky sa usadia na dne.
Čo myslíte?
A prečo sa tak bojíš pár mokrých chĺpkov, veď zješ alebo vypiješ aj väčší bordel.............. Inak stačí dať na sitko staršiu utierku keď ste hákliví.