Žerucha siata - pestovanie žeruchy

egreska - fotkaegreska, 5. apríla 2010
Žerucha siata - pestovanie žeruchy
Foto: egreska

Semienka žeruchy dostanete kúpiť na stojanoch v hypermarketoch medzi osivami..

Suroviny





Postup

  1. 1

    Na tacku si prestrieme gázu, nasypeme semienka žeruchy (možete aj hustejšie) a zalejeme vodou. Najlepšie ju nechat na parapete, žerucha totiž potrebuje svetlo. Dbajte na to, aby bola gáza VŽDY mokrá.

  2. 2

    Ked žerucha vyrastie na také 3-4 cm, postupne zostrihavame a kozumujeme. Možete si ju dat len tak na chlieb s maslom, do natierok, do šalatov či do polievok. Jednoducho všade všade tam, kde sa vam to hodí...

  3. 3

    Pozrite si ďalšie recepty na Vareche, v ktorých je použitá žerucha: recepty so žeruchou

  4. 4

    Prečítajte si o Žeruche:

    Žerucha je nielen výborným dochucovadlom v kuchyni, ale aj zdrojom mnohých vitamínov, hlavne vitamínu C, B1, K a beta-karoténu. Obsahuje tiež množstvo minerálov: draslík, vápnik, železo, síru, horčík, enzýmy a ďalšie. Konzumuje sa zväčša v surovom stave, preto je zvlášť vhodná v zimnom období pre ľudí, ktorí trpia nedostatkom vitamínu C. Žerucha zlepšuje tvorbu krvi, pôsobí protizápalovo a prečisťuje dýchacie cesty. Zbavuje telo toxínov. Tiež prečisťuje močové cesty a pôsobí priaznivo pri obličkových ťažkostiach. Podporuje trávenie a pozitívne ovplyvňuje metabolizmus. Prežúvanie surovej žeruchy posilňuje ďasná a zabraňuje ich krvácaniu. Ak sa potrie koža žeruchou v chladnom počasí tak zahrieva telo, v lete odháňa hmyz, hlavne komáre. Semená pomleté na múčku a zriedené vodou odstraňujú hnisavé vyrážky na tvári.

Diskusia k receptu

martina34
Potešila si ma egreska, presne takto si aj ja pripravujem žeruchu a veľmi často ju používam do všeliakých šalátikov.
nelajsia
Ja ju pestujem stále na navlhčenej vate... vždy je po ruke a striháme a striháme... najnovšie som na tanier dala 3 tampóny na odličovanie a postupne sejem, keď "obstriháme" jeden, vyrastá už na druhom atď, čiže stále máme čerstvú :-))
kuchticka
Ja ju tiez pestujem a sypem na namasteny chlieb kazde ranajky, okrem inych byliniek (arugula, crest, petrzlenka, pazitka). Vyborna zasobaren vitaminov a betakarotenov.
majsterka
ja to tiež pestujem na navlhčenej vate ale minule sa mi stalo že lístky ožltli,neviete prečo?
olinka12
No toto ja pestujem žeruchu už roky klasicky v nízkom črepníku a darí sa mi aj teraz mám čerstvú aj kučeravý petržlen, pažítku a bazalku.Na gáze som neskúšala no veď človek sa celý život učí :D
egreska
olinka ja som tiež skušala v črepniku ,ale bola špinava od zeminy..takto je to jednoduchšie,je stale čista a my ju len vytahujeme a papame aj s korienkami :-))
isar
Mňa zásobuje kamarátka - žeruchu pestuje v skleníku a tá je taká nepomerne vätšia a zelenšia, ako by mne narástla na okne. Má len jednú chybu, že ju nemám vždy po ruke.
bozulka
@egre ška súhlasím s Tebou,že pestovanie v byte je lepšie na gáze alebo vate,ja dokonca ešte na papierovej vate,mala som obrovský balík a už som ho chcela vyhodiť keď ma napadlo ,že budem na nej pestovať žeruchu a tiež mávam aj rukolu,tá je trošičku pikantnejšia ale pestujem ich rovnako.
martinberak
dámy, poraďte mi prosím,...ja som chcel žeruchu pestovaľ vonku v záhrade, na jar som ju zasial, vždy mi pekne naklíčila, ale asi po mesiaci mi vykapala, skúšal som aj priebežne zostrihávať, aj som skúšal nechať ju na voľno a vykapala tak či tak, kde robím chybu ???




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia