Laskonky od Veroniky Bušovej fotorecept
Poznáme ich všetci :-) Obľúbené snehové pečivo, ktoré by nemalo
chýbať v žiadnej klasickej cukrárni.
Zdroj: Kuchyňa Lidla
porcií
príprava
na 120/80 °C
Suroviny
Pralinková pasta: | |
175 g |
|
125 g |
|
1 PL |
|
Laskonky: | |
180 g |
|
320 g |
|
100 g |
|
180 g mleté |
|
Krém: | |
250 ml |
|
40 g |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
15 g |
|
15 g |
|
190 g |
|
Postup
-
1
Pralinková pasta: Orechy pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie pri 180 °C asi 8 minút dozlatista. Cukor necháme skaramelizovať. Pridáme orechy, premiešame a zmes nalejeme späť na plech s papierom.
-
2
Po vychladnutí polovicu obalených orechov rozmixujeme v sekacom mixéri na griláž a zvyšnú polovicu na hladkú pastu. Orechy sa mixovaním ohrievajú, začne sa z nich uvoľňovať olej, ktorý prirodzene obsahujú, a tak sa postupne z múky stáva tekutá pasta. Pre zrýchlenie procesu môžeme priliať 1 lyžičku slnečnicového oleja. Ak sa vám pasta stále nechce vytvoriť, pridajte po trošičke viac oleja.
-
3
Laskonky: Bielky spolu s kryštálovým cukrom šľaháme vo vodnom kúpeli, kým sa cukor úplne rozpustí. Potom ich v mixéri ešte teplé na najvyšších otáčkach vyšľaháme na tuhý sneh. Postupne zašľaháme práškový cukor a mleté vlašské orechy.
-
4
Pomocou formičky na laskonky nanesieme zmes na plech vystlaný papierom na pečenie. Stierkou zarovnáme. Formu opatrne nadvihneme tak, aby na laskonkách zostali ostré hrany. Formu umyjeme a proces opakujeme na ďalších plechoch. Pred pečením necháme laskonky chvíľu zaschnúť.
-
5
Laskonky pečieme pri 120 °C približne 15 minút, potom teplotu znížime na 80 °C a laskonky dosušíme ešte približne 30 minút. Laskonky sú upečené, keď idú ľahko odlepiť od papiera na pečenie.
-
6
Krém: Mlieko dáme variť s polovicou cukru. V miske ručne metličkou vymiešame zvyšný cukor, vajíčko, žĺtok, Zlatý klas a múku. Vaječnú zmes prelejeme k vriacemu mlieku a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Zlatý klas zabraňuje zrazeniu žĺtkov pri vare, je však potrebné prevariť ho aspoň 3 minúty, aby sa v pudingu úplne rozpustil.
-
7
Uvarený puding nalejeme do misky, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Potom stuhnutý puding rozmiešame dohladka. Maslo vyšľaháme do peny a postupne po troškách k nemu prišľaháme pastu a puding. Na záver vmiešame ešte griláž. Krém prenesieme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a zlepujeme ním pripravené laskonky.
-
8
Tip: Použila som osemcípu zdobiacu špičku a krém som nechala trošku stuhnúť v chladničke.
Diskusia k receptu