Punčová torta
Punčová torta

Punčová torta od Veroniky Bušovej fotorecept

theflyingbaker - fotkatheflyingbaker, dnes 09:55

Vynikajúca punčová torta s poctivým domácim punčom od známej cukrárky pre kolegu k narodeninám.
Zdroj: Kuchyňa Lidla

24
porcií
100 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Na dva korpusy:
10 ks
400 g
200 ml
200 ml
500 g
20 g
1 ČL
Punč:
400 ml
180 g
400 ml (Solevita)
z 3 citrónov
150 g (čerstvé/mrazené)
80 ml
z 1 citróna
z 1 pomaranča
4 ks
Poleva:
300 g
3 PL
3 PL
Na potieranie:
300 g
Na zdobenie:
 (figy, maliny, pomaranč)



Postup

  1. 1

    Ja som robila korpusy na dvakrát z 5 a 5 vajec, keďže mám iba jednu formu.

    Punčová torta od Veroniky Bušovej (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Korpus: Celé vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny. Za stáleho miešania opatrne prilejeme olej a mlieko. Prisypeme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a soľou a pár ťahmi spojíme. Cesto nalejeme do formy vystlanej papierom na pečenie (alebo do dvoch, ak ste robili všetko naraz). Pečieme pri 180 °C približne 30-40 minút (kontrolujte špajdľou).

    Punčová torta od Veroniky Bušovej (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Punč: Všetky ingrediencie dáme spolu do hrnca a varíme asi 30 minút, kým sa cukor rozpustí a chute sa spoja. Uvarený punč necháme vychladnúť. TIP: Do punču môžeme pridať aj klinčeky.

    Punčová torta od Veroniky Bušovej (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Upečené a vychladnuté korpusy vodorovne prerežeme na polovice, aby sme dostali 4 pláty cesta. Ja som orezala aj hrany. Spodný korpus potrieme džemom a uložíme naň druhý korpus. Na druhý korpus nalejeme polovicou vychladnutého punču. Potrieme džemom a uložíme ďalší korpus. Nalejeme naň zvyšok punču (3 lyžice si odložíme do polevy), potrieme džemom a uložíme posledný korpus. Použila som kropiacu fľašu. Postačí vám však aj naberačka :-)

    Punčová torta od Veroniky Bušovej (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vrchný korpus prekryjeme fóliou, zaťažíme a necháme cez noc odstáť v chladničke. Zaťažením sa vrstvy koláča lepšie spoja a nebudú sa pri krájaní oddeľovať.

    Punčová torta od Veroniky Bušovej (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na druhý deň koláč vyberieme z formy. Cukor, citrónovú šťavu a punč, ktorý sme si predtým odložili, vymiešame na hladkú lesklú polevu. Ak je príliš hustá, môžeme priliať vodu.

    Punčová torta od Veroniky Bušovej (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Polevu nalejeme na koláč, uhladíme a dáme zachladiť do chladničky. Keď stuhne, dozdobíme koláč čerstvým ovocím.

Diskusia k receptu

zolik
Ja dostať takúto Tortu, tak sa zbláznim od radosti. Od detstva, čo si pamätám, môj najobľúbenejší zákusok. V Detskej cukrárni v BA robili najlepšie. Na moje šťastie som detstvo a školské roky prežila v centre mesta (o ulicu od starého SND).
Krásna torta! Moja hlboká poklona