Čokoládová torta
Čokoládová torta

Pražská torta

theflyingbaker - fotkatheflyingbaker, dnes 09:28

Tento recept je najlepšie si rozložiť na dva dni pre jednoduchšiu prípravu a dokonalý výsledok. Áno, je trošku zdĺhavejší a môže sa zdať Zobraziť celý popisTento recept je najlepšie si rozložiť na dva dni pre jednoduchšiu prípravu a dokonalý výsledok. Áno, je trošku zdĺhavejší a môže sa zdať náročný, no je zvládnuteľný aj začiatočníkom pri troche snahy a systematickej práci krok za krokom. Výsledok stojí určite za tú námahu.

10-12
porcií
120 minút
príprava
25-30 minút
na 175 °C

Suroviny

Kakaové korpusy:
8 ks
280 g
260 g
80 g kvalitné
16 g
200 g
160 g
štipka
Čokoládovo-smotanový krém:
400 ml
3 ks
130 g
35 g
600 g (40 %)
300 g (74 %)
Sirup na navlhčenie:
80 g
50 g
1 PL
Na potretie torty:
100-150 g
Poleva:
200 g
100 g (74 %)



Postup

  1. 1

    Deň 1: Príprava korpusov a základov na krém:

  2. 2

    Príprava korpusov: Pripravíme si dve tortové formy s priemerom 22-24 cm, dno vystelieme papierom na pečenie. Rúru predhrejeme na 175 °C.

  3. 3

    V čistej mise vyšľaháme bielky so štipkou soli do tuhého snehu. V druhej veľkej mise vyšľaháme žĺtky s cukrom do svetlej a hustej peny. Postupne a pomaly zašľaháme olej a potom mlieko. V tretej mise zmiešame a preosejeme suché suroviny: hladkú múku, kakao a kypriaci prášok.

  4. 4

    Sypkú zmes na tretiny zľahka vmiešame do žĺtkovej peny. Na záver opatrne stierkou po častiach vmiešame tuhý sneh z bielkov. Hotové cesto rovnomerne rozdelíme do dvoch pripravených foriem a pečieme 25-30 minút. Urobíme test špajdľou – ak vyjde čistá, korpusy sú hotové. Necháme ich úplne vychladnúť.

  5. 5

    Príprava žĺtkového základu na krém (Crème Pâtissière): V hrnci zohrejeme 300 ml mlieka. V miske metličkou dohladka rozmiešame zvyšných 100 ml mlieka so žĺtkami, cukrom (130 g) a kukuričným škrobom. Keď mlieko v hrnci začne vrieť, za stáleho miešania doň vlejeme žĺtkovú zmes. Varíme asi 1-2 minúty do zhustnutia. Hotový puding prelejeme do misky, prikryjeme fóliou priamo na povrchu (aby sa nevytvorila koža) a necháme úplne vychladnúť, ideálne cez noc v chladničke.

  6. 6

    Príprava čokoládového základu na krém (ganache): Smotanu na šľahanie v malom hrnci zohrejeme tesne pod bod varu. Nalámeme do nej čokoládu, odstavíme a necháme minútu postáť. Potom metličkou vymiešame dohladka. Prikryjeme fóliou a takisto necháme cez noc v chladničke.

  7. 7

    Deň 2: Dokončenie krému a plnenie torty

  8. 8

    Dokončenie krému: Najprv vyšľaháme studený čokoládový základ (ganache) ručným mixérom na nadýchaný krém. V druhej mise krátko prešľaháme vychladený žĺtkový krém, aby bol hladký. Nakoniec čokoládový krém po častiach opatrne vmiešame stierkou do žĺtkového krému, kým sa nespoja do jedného lahodného krému.

  9. 9

    Skladanie torty: Z oboch vychladnutých korpusov zrežeme tenkú vrchnú “čiapočku”, aby boli rovné. Tieto odrezky si odložíme a rozdrobíme, použijeme ich na ozdobu. Každý korpus potom prerežeme horizontálne na polovicu, čím získame celkovo 4 tenké pláty.

  10. 10

    Pripravíme si sirup zmiešaním mlieka, koňaku a lyžice džemu.

  11. 11

    Začíname vrstviť: na podnos položíme prvý plát korpusu, štedro ho navlhčíme sirupom a natrieme štvrtinou krému. Položíme druhý plát, opäť navlhčíme a natrieme štvrtinou krému. Opakujeme s treťou vrstvou. Vrchný plát už len navlhčíme sirupom.

  12. 12

    Zloženú tortu opatrne vložíme do čistého tortového ráfika (alebo ju len stiahneme fóliou) a dáme aspoň na 2-3 hodiny do chladničky stuhnúť.

  13. 13

    Dokončenie: Poleva a zdobenie

  14. 14

    Stuhnutú tortu vyberieme z ráfika. Celý povrch aj boky potrieme zvyšným marhuľovým džemom, ktorý sme mierne zohriali. Dáme opäť na chvíľu schladiť.

  15. 15

    Pripravíme polevu: V malom hrnci zohrejeme smotanu tesne pod bod varu. Zalejeme ňou nalámanú čokoládu, počkáme cca 2 minúty a miešaním vytvoríme hladkú lesklú polevu (ganache).

  16. 16

    Mierne vychladnutou, ale stále tekutou polevou polejeme vrch a boky torty. Uhladíme cukrárskou kartou alebo nožom.

  17. 17

    Boky torty ihneď obsypeme pripravenými omrvinkami z odrezaných korpusov. Dáme finálne stuhnúť do chladničky aspoň na pár hodín.

  18. 18

    Ak vám ostane poleva, môžete ju dať do cukrárskeho vrecka a tortu ňou ešte "pokresliť", keď poleva na vrchu torty trošku stuhne (aby vám vzor ostal na jej povrchu).

Diskusia k receptu