Tradičné zemiakové lokše
Ak ste sa pustili do pečenia svätomartinskej husi, budete k nej potrebovať aj zemiakové lokše...
Srnčia lopatka na koreňovej zelenine v pomalom hrnci
Dostal som kus srnčej lopatky, tak som rozmýšľal ako ju urobím, až mi kamarát poľovník...
Francúzska fazuľka podľa Katky
Tento recept som dostal od známej a veľmi ma zaujala netradičná príprava. Musel som ho vyskúšať...
Jemná polievka z morčaciny s pečeňovými haluškami
Každá starostlivo uvarená mäsová polievka predstavuje, podľa múdrosti našich rodičov i prarodičov, „ľudový penicilín“....
Výborné jedlo zo slezu nebadaného
Málokto vie, že niektoré liečivé rastlinky sa môžu v kuchyni využívať ako zelenina. K takýmto patrí aj slez...
Bravčové plátky na hubách
Jedlá s hubami patrili v našej domácnosti odjakživa k tým najžiadanejším....
Šošovicová polievka s hubami a cmarom
Keďže je sezóna húb a treba míňať staršie zásoby sušených, tak som vyskúšal tento recept, ...
Pštrosie vajcia s tekvicovým prívarkom
Mleté mäso okoreníme, osolíme, pridáme 2 vajcia, strúhanku, prelisovaný cesnak a najemno nakrájanú...
Kalerábové ragú s cirokom a hráškom
Minulý týždeň ma zaujal na STV1 Dámsky klub a 3 recepty z kalerábu. Kuchár správne povedal, že sa v našej kuchyni kaleráb zaznáva...
Kapie pečené s ančovičkami a paradajkami
V druhej polovici „babského, či indiánskeho leta“ naše krajšie a lepšie „polovičky“ už odkladajú plavky do „šifonérov“, no ja viem, že dobrým receptom pre „šlanglíniu“ si šplhnem aj tak! ...
Jemná polievka so sladkými zemiakmi a s koriandrom
Moja gurmánska závislosť je varecháčskej verejnosti dobre známa už druhé desaťročie. Dnes sa Vám priznávam aj ku mojej druhej „neresti“, ktorou sú polievky....
Kotleta pražského údenára
Recept som objavil na internete, trocha som si ho upravil a som veľmi spokojný. Podľa názvu nevšedná špecialita, podľa chuti veľmi chutné jedlo....
Pečená krkovička na horčici s červenou kapustou
Pečené krkovička na horčici s červenou kapustou.
Plnená kelová hlava
Jesenný recept pre tých, ktorí sú leniví robiť plnené kelové listy.
Hovädzí guláš Tatuš z paneláka
Náš dedko Tatuš by bol 9. októbra oslávil 125. ročné narodeniny. Na svojom rodnom Šariši patril medzi vychýrených silákov, no ale aj v kuchyni sa rád a hlavne chutne obracal....
Čína ako mi chutí
Po dlhom čase som si všimol v obchode pekinskú kapustu a hneď som vedel, že si...
Pečené syrové zemiakové placičky
Ak čakáte návštevu, alebo len tak máte chuť na niečo malé pod zub či pochúťku k TV, vyskúšajte tento recept....
Šťavnaté obrátené rezne z bravčového mäsa
Štandardne sa vraj obrátené rezne majú robiť z hovädziny. Skúšala som, ale viac nám chutí táto bravčová verzia....
Mäsové guľôčky v hubovej omáčke
Kým sú huby. Našla som na nete. Ja som ale trochu zmenila suroviny aj postup....
Úhrabky - recepty babičiek
Virtuálna priateľka @Radosť mi poslala mail s názvom " zemiaky, švábka, grule, brambory" zabudnuté...
Dusené králičie stehná s klobásou
Takto upravené králičie stehná sú mäkučké a šťavnaté.
Segedínsky guláš podľa ČSN
Pozerala som si YT a ponúkol sa mi recept na segedínsky guláš, ktorý som sa chystala variť....
Fazuľkový prívarok
Hlásim sa k tým, ktorí vďaka svojim rodičom, ja osobne i prarodičom, menovite našej úžasnej babičke lady Ann, pri „variovaní“ s mladou fazuľkou, pamätajú výraz „šesťtýždňová“....
Štamgastove kura
Názov štamgastove vraj pochádza z nejakej českej hospůdky, kde si na ňom pochutnávali miestni štamgasti...
Bezlepkové jablkové guľky z dvoch surovín
Aj vy patríte medzi ľudí, ktorí neodmietnu na obed teplý sladký pokrm? My veru áno. Ovocných guliek sme sa už niečo napripravovali, ale tieto vás očaria svojou jednoduchosťou....
Bezlepkové pohánkovo-batatové pirohy s čučoriedkovou omáčkou
Nevieme ako u vás, ale u nás idú pirohy vždy na dračku. A hlavne tie domáce. Dnes sme ale vyskúšali ich zdravšiu variáciu....
Krehká bravčová pečeň
Mám rád pečeň v akejkoľvek úprave, tak som vyskúšal aj tento spôsob....
Plnená paprika so silnou paradajkovou omáčkou
Bežný recept na plnenú papriku, ale tentokrát s paradajkovou omáčkou bohatej a intenzívnej chuti.
Rizoto s bravčovým mäsom - špeciál
Toto bolo u našich doma odjakživa rizoto, pripravované z perkeltu s bársakým mäsom, od bravčového až po zajačie...
Kurací paprikáš, ten náš
Doma, ešte na Barčianskej 32, naši paprikáš pripravovali z celých kurčiat, ja ho „fušujem“ len z ich stehien....
Cestovinový šalát s údeným tofu
Letný, chutný a ľahký šalátik, na ktorý mnohí, čo ho ochutnali ešte dlho spomínajú pre jeho výbornú chuť....
Pečená paprika plnená modrým syrom
Od 50. rokov u nás, vďaka gurmánskemu pôžitkárstvu našej Mamky presladkej, v kuchyni vládla svetlá zelenožltá pikantná „PCR-ka“....