Makovo-lekvárové buchty fotorecept
Foto: luwinka
Na dnešný pôstny deň som upiekla tieto buchty. Použila som kombináciu mak so slivkovým lekvárom a chutilo nám.
porcií
na 200 °C
Postup
-
1
V menšej miske rozdrobíme droždie, pridáme 1 ČL kryštálového cukru, medzi prsty múky a trochu teplého mlieka. Necháme vzísť kvások. Do misy si dáme múku, žĺtok, olej, cukor, kvások, soľ a dolejeme zbytok mlieka.
-
2
Vymiesime cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť.
-
3
Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku.
-
4
Plnka: Mletý mak ochutíme cukrom a zmiešame so slivkovým lekvárom. Z cesta povykrajujeme kúsky, na ktoré kladieme kôpky plnky.
-
5
Každý kúsok vytvarujeme do tvaru buchty. Necháme pod utierkou ešte nakysnúť 15 minút.
-
6
Formu vymastíme tukom a poukladáme do nej buchty, ktoré po vrchu potrieme olejom.
-
7
Dáme ich piecť do rozohriatej rúry na 200 stupňov a pečieme ich 35 minút. Hotové ešte zahorúca potrieme olejom.
-
8
Necháme ich vychladnúť a posypeme ich po vrchu práškovým cukrom. Tu je zopár na tanieri.
-
9
Buchta v reze. Mäkká a chutná.
Diskusia k receptu