Recepty, kde je paprika
Nepravá držková polievka
Očistené rýdziky pokrájame na prúžky asi 1 – 2 cm široké a vložíme do nádoby so studenou...
Hlivová polievka so zemiakmi
Klobúčiky hlív nakrájame na kocky, na olej dáme vopred dusiť cibuľu. Pridáme mletú červenú papriku,...
Hubová polievka s domácou klobásou
Huby namočíme a po zmäknutí ich varíme vo väčšom hrnci spolu s koreninami a cesnakom.
Hubovo–zeleninová polievka
Na oleji speníme očistenú a nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme očistené, umyté a pokrájané huby...
Zubáč s grilovanou zeleninou
Zubáča obalíme v rybacej múke a ugrilujeme z oboch strán, zeleninu nakrájame na plátky a ugrilujeme...
Kapor na zelenine
Kapra očistíme, umyjeme, zbavíme hlavy a naplníme 2 očistenými a na kolieska nakrájanými cibuľami a...
Tuniakový šalát
Šalát a papriku umyjeme a pokrájame na kúsky. Z oleja, octu a pomarančovej šťavy si...
Polievka z kapra
Očisteného, vypitvaného a umytého kapra pokrájame na menšie kúsky, osolíme a necháme stáť. Z...
Ratatouille po slovensky
Papriky a kapie očistíme a nakrájame na kúsky veľké asi 3 x 3 cm. Šampiňóny rozkrojíme...
Plnené rajčiaky
Umyté rajčiaky vodorovne rozkrojíme asi v tretine. Z väčšej časti vydlabeme dužinu so semiačkami.
Grilované cukety so zeleninou
Cukety pozdĺžne rozkrojíme na 2 časti a vnútornú časť z nich vydlabeme. Takto upravené cukety preložíme...
Grilovaná zelenina s bylinkovým maslom
Baklažán, cukety, papriky a šampiňóny očistíme, umyjeme a nakrájame na plátky. Cibuľu olúpeme...
Maďarský guláš
Na oleji opražíme cibuľu
dotmava. Mäso nakrájame
na kocky. Pridáme k cibuli
a prikryté necháme dusiť vo
vlastnej šťave....
Koláč „töki pompos“
Mlieko zohrejeme a rozpustíme
cukor, rozmrvíme droždie
a zamiešame. Vlejeme do
múky, pridáme soľ a vymiesime
tuhšie cesto....
Zubáč Bakony
Filety zo zubáča umyjeme,
osolíme, okoreníme
a opražíme na masti z obidvoch
strán.
Maďarský štipľavý zeleninový šalát so salámou
Očistenú a umytú fazuľku
pokrájame na kúsky dlhé asi
1, 5 cm, rajčiakovú papriku
a rajčiaky rozštvrtíme, cibuľu
pokrájame...
Zemiakové placky na maďarský spôs
Deň vopred uvarené zemiaky
olúpeme, nastrúhame do
misky a pridáme prelisovaný
cesnak.
Csikós tokány (ragú na červenom víne)
Hovädzie mäso nakrájame
na dlhé pásiky (asi
6–7 cm).
Maďarský granadír
Cibuľu pokrájanú nadrobno
urestujeme na oleji a zaprášime
mletou sladkou paprikou.
Keď je cibuľa sklovitá, pridáme nadrobno nakrájané
zelené...
Hliva na maďarský spôsob
Zemiaky v šupke uvaríme nie
úplne domäkka. Olúpeme ich
a vychladnuté nakrájame na
plátky.
Maďarské zemiaky s lečom
Cibuľu nakrájame najemno
a speníme na masti. Pridáme
papriku, urestujeme
a pridáme olúpané zemiaky
nakrájané na kocky.
Perkelt zo sumca
Rybu očistíme, umyjeme
a nakrájame na rezne. Cibuľu
nasekáme nadrobno a pancetu
nakrájame na kocky.
Filé zo zubáča na maďarský spôsob
Z očisteného, vypitvaného,
vykosteného a umytého
zubáča nakrájame fi lé, 180
g na porciu.
Filé z kapra
Filé osolíme a okoreníme,
pokvapkáme citrónom
a necháme 15 minút odstáť.
Potom ho opražíme na masle
a odložíme nabok....
Perkelt z kapra
Kapra najskôr očistíme,
vypitveme, rozkrojíme na
polovice, osolíme a hlavu
s plutvami odsekneme.
Sliepka na paprike
Mäso nakrájame na malé
porcie. Cibuľu posekáme
nadrobno a speníme na
masle. Pridáme soľ, kl sladkej
červenej papriky...
Perkelt z husacej pečene
Na masti speníme cibuľu
pokrájanú na kocky, pridáme
sladkú červenú papriku,
cesnak a pečeň, ktorú
sme pokrájali na...
Zapekaný guláš
Mäso
nakrájame na kocky a
pripravíme marinádu.
Zmiešame olej, pretlačený
cesnak, rozdrvenú rascu
vopred navlhčenú), strúhanú
citrónovú kôru, ...
Rybacia polievka Halászlé
Ryby umyjeme a spolu
so zeleninou vložíme do
hrnca a dáme variť. Osolíme,
okoreníme, keď
polievka začne vrieť,...
Székelský guláš
Mäso, ktoré sme pokrájali na
malé kocky, dáme do hrnca
s nadrobno pokrájanou cibuľou.
Pridáme aj pretlačený
cesnak...
Bravčový perkelt
Najemno nakrájanú cibuľu
a pretlačený cesnak opražíme na horúcom oleji.
Bravčový rezeň na paprike a rajčiakoch
Bravčové mäso pokrájame
na rezne, naklepeme, okraje
narežeme, posolíme, okoreníme
a na rozpálenej masti
z oboch strán...
Perkelt á la čárda
Mäso nakrájame na rezance,
cibuľu na tenké plátky, očistenú
papriku na menšie
kúsky a olúpanú paradajku
na kocky.

Nepravá držková polievka
Očistené rýdziky pokrájame na prúžky asi 1 – 2 cm široké a vložíme do nádoby so studenou...

Hlivová polievka so zemiakmi
Klobúčiky hlív nakrájame na kocky, na olej dáme vopred dusiť cibuľu. Pridáme mletú červenú papriku,...

Hubová polievka s domácou klobásou
Huby namočíme a po zmäknutí ich varíme vo väčšom hrnci spolu s koreninami a cesnakom.

Hubovo–zeleninová polievka
Na oleji speníme očistenú a nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme očistené, umyté a pokrájané huby...

Zubáč s grilovanou zeleninou
Zubáča obalíme v rybacej múke a ugrilujeme z oboch strán, zeleninu nakrájame na plátky a ugrilujeme...

Kapor na zelenine
Kapra očistíme, umyjeme, zbavíme hlavy a naplníme 2 očistenými a na kolieska nakrájanými cibuľami a...

Tuniakový šalát
Šalát a papriku umyjeme a pokrájame na kúsky. Z oleja, octu a pomarančovej šťavy si...

Polievka z kapra
Očisteného, vypitvaného a umytého kapra pokrájame na menšie kúsky, osolíme a necháme stáť. Z...

Ratatouille po slovensky
Papriky a kapie očistíme a nakrájame na kúsky veľké asi 3 x 3 cm. Šampiňóny rozkrojíme...

Plnené rajčiaky
Umyté rajčiaky vodorovne rozkrojíme asi v tretine. Z väčšej časti vydlabeme dužinu so semiačkami.

Grilované cukety so zeleninou
Cukety pozdĺžne rozkrojíme na 2 časti a vnútornú časť z nich vydlabeme. Takto upravené cukety preložíme...

Grilovaná zelenina s bylinkovým maslom
Baklažán, cukety, papriky a šampiňóny očistíme, umyjeme a nakrájame na plátky. Cibuľu olúpeme...

Maďarský guláš
Na oleji opražíme cibuľu dotmava. Mäso nakrájame na kocky. Pridáme k cibuli a prikryté necháme dusiť vo vlastnej šťave....

Koláč „töki pompos“
Mlieko zohrejeme a rozpustíme cukor, rozmrvíme droždie a zamiešame. Vlejeme do múky, pridáme soľ a vymiesime tuhšie cesto....

Zubáč Bakony
Filety zo zubáča umyjeme, osolíme, okoreníme a opražíme na masti z obidvoch strán.

Maďarský štipľavý zeleninový šalát so salámou
Očistenú a umytú fazuľku pokrájame na kúsky dlhé asi 1, 5 cm, rajčiakovú papriku a rajčiaky rozštvrtíme, cibuľu pokrájame...

Zemiakové placky na maďarský spôs
Deň vopred uvarené zemiaky olúpeme, nastrúhame do misky a pridáme prelisovaný cesnak.

Csikós tokány (ragú na červenom víne)
Hovädzie mäso nakrájame na dlhé pásiky (asi 6–7 cm).

Maďarský granadír
Cibuľu pokrájanú nadrobno urestujeme na oleji a zaprášime mletou sladkou paprikou. Keď je cibuľa sklovitá, pridáme nadrobno nakrájané zelené...

Hliva na maďarský spôsob
Zemiaky v šupke uvaríme nie úplne domäkka. Olúpeme ich a vychladnuté nakrájame na plátky.

Maďarské zemiaky s lečom
Cibuľu nakrájame najemno a speníme na masti. Pridáme papriku, urestujeme a pridáme olúpané zemiaky nakrájané na kocky.

Perkelt zo sumca
Rybu očistíme, umyjeme a nakrájame na rezne. Cibuľu nasekáme nadrobno a pancetu nakrájame na kocky.

Filé zo zubáča na maďarský spôsob
Z očisteného, vypitvaného, vykosteného a umytého zubáča nakrájame fi lé, 180 g na porciu.

Filé z kapra
Filé osolíme a okoreníme, pokvapkáme citrónom a necháme 15 minút odstáť. Potom ho opražíme na masle a odložíme nabok....

Perkelt z kapra
Kapra najskôr očistíme, vypitveme, rozkrojíme na polovice, osolíme a hlavu s plutvami odsekneme.

Sliepka na paprike
Mäso nakrájame na malé porcie. Cibuľu posekáme nadrobno a speníme na masle. Pridáme soľ, kl sladkej červenej papriky...

Perkelt z husacej pečene
Na masti speníme cibuľu pokrájanú na kocky, pridáme sladkú červenú papriku, cesnak a pečeň, ktorú sme pokrájali na...

Zapekaný guláš
Mäso nakrájame na kocky a pripravíme marinádu. Zmiešame olej, pretlačený cesnak, rozdrvenú rascu vopred navlhčenú), strúhanú citrónovú kôru, ...

Rybacia polievka Halászlé
Ryby umyjeme a spolu so zeleninou vložíme do hrnca a dáme variť. Osolíme, okoreníme, keď polievka začne vrieť,...

Székelský guláš
Mäso, ktoré sme pokrájali na malé kocky, dáme do hrnca s nadrobno pokrájanou cibuľou. Pridáme aj pretlačený cesnak...

Bravčový perkelt
Najemno nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak opražíme na horúcom oleji.

Bravčový rezeň na paprike a rajčiakoch
Bravčové mäso pokrájame na rezne, naklepeme, okraje narežeme, posolíme, okoreníme a na rozpálenej masti z oboch strán...

Perkelt á la čárda
Mäso nakrájame na rezance, cibuľu na tenké plátky, očistenú papriku na menšie kúsky a olúpanú paradajku na kocky.