Slovenská kuchyňa (recepty chronologicky)

prazdny

Pečené kačacie stehno s kukuricou a lokšami

Hlavné jedlá

Nedeľný obed s kačacím stehnom, červeným vínom s kukuricou a lokšami.

prazdny

Pečienkový perkelt so šampiňónmi

Bravčové mäso

Jednoduchý a veľmi rýchle hotový perkelt z bravčovej pečene, ku ktorému som pridala aj šampiňony.

prazdny

Hruškové taštičky z lístkového cesta

Koláče

Jednoduchá príprava, ktorú zvláda aj začiatočník. Výborná pochúťka ku kávičke.

prazdny

Malinovo-ostružinová bublanina

Koláče

Veľmi jednoduchý krehký ovocný koláč na sviatočný deň.

prazdny

Sódovníky, náhrada chleba bez droždia

Bezmäsité jedlá

Keď je sviatok, obchody zavreté a chýba chlieb....

prazdny

Strapatá sekaná

Bravčové mäso

Je to sekaná s kyslou kapustou.

prazdny

Rybacia nátierka - svieža a sýta

Nátierky

Táto nátierka má niekoľko zlých vlastností. Dlho vám nevydrží, vrstvy na chlebe si hostia nanášajú veľmi hrubé a kto ju ochutná prvýkrát, bude vás buď otravovať s receptom, alebo (to je ten horší prípad) bude chcieť, aby ste mu ju robili vy sám....

prazdny

Bravčová krkovička marinovaná v čiernom cesnaku

Bravčové mäso

Kúpil som čierny cesnak, tak som si skúšal z neho urobiť niečo dobré.

prazdny

Medovníky s kváskom

Neočakávajte chuť ako klasické medovníky, plné medu a škorice. Tieto medovníky majú výraznú chuť po...

prazdny

Slivkové knedličky s jogurtovo-makovou omáčkou

Bezmäsité jedlá

V šupke uvarené zemiaky očistíme a nastrúhame najemno. Pridáme soľ, polohrubú múku a vajce. Vypracujeme cesto, ...

prazdny

Bryndzová nátierka

Nátierky

Piekla som chlieb a tak som sa rozhodla urobiť, výbornu rýchlu nátierku. Vhodná pre...

prazdny

Voňavý slivkový kysnutý koláč

Koláče

Obľúbený kysnutý koláč, vždy ho pečiem počas slivkovej sezóny. Cesto je veľmi mäkké, nadýchané, šťavnaté slivky a voňavá posýpka navrchu....

prazdny

Plnený zemiak Zbojnícka mladosť

Bravčové mäso

Recept z 80-tych rokov nazývaný aj ako Jágerek, kde sa používala bravčová pečeň a bravčové mäso....

prazdny

Džatky s bravčovými líčkami na víne a zelenine

Bravčové mäso

Bravčové líčka umyjeme, očistíme a osušíme. Očistíme koreňovú zeleninu a nakrájame ju na väčšie kusy...

prazdny

Taštičky plnené kačacinou s pyré z červenej kapusty

Hlavné jedlá

Kačacie stehná umyjeme, očistíme, osolíme, posypeme mletou rascou. Rúru predhrejeme na 120 stupňov a...

prazdny

Knedľa s mäsovou plnkou na kyslej kapuste

Bravčové mäso

Zemiaky ošúpeme, postrúhame najemno, pridáme múku, vajce, soľ. Vypracujeme cesto a rozdelíme...

prazdny

Lokše plnené bôčikom a kapustovým pyré

Bravčové mäso

Umytý a osušený bôčik osolíme, okoreníme, potrieme roztlačeným cesnakom a posypeme rascou. Pečieme v rúre...

prazdny

Knedličky s tekvicovou omáčkou a ovčím syrom

Bezmäsité jedlá

Tekvicová omáčka: Na masle orestujeme šalotku nakrájanú najemno, do základu pridáme olúpanú a na kocky nakrájanú...

prazdny

Šúľance s orechmi na vanilkovom kréme

Bezmäsité jedlá

V šupke uvarené zemiaky očistíme a pretlačíme najemno, pridáme soľ, vajce, múku a vypracujeme cesto...

prazdny

Bryndzové pirohy s hubovým ragú

Hlavné jedlá

Zemiaky uvaríme v šupke a necháme ich vychladiť, očistíme a postrúhame najemno. Pridáme múku, ...

prazdny

Linecký jablkovo-makový koláč

Koláče

Chcela som doma potešiť mojich blízkych, tak som upiekla nenáročný, ale výborný koláč.

prazdny

Trhance

Hlavné jedlá

Vždy, keď mamina navarila toto jednoduché jedlo, išli sme sa oň potrhať. Doteraz ho...

prazdny

Pod kožou plnené pečené kuracie stehno s ríbezľovým prelivom

Kuracie mäso

Sobotný obed dnes s pečeným kuracím stehnom, ktoré som plnila kolieskami údenej klobásy pod kožu....

prazdny

Makové buchty

Koláče

50 rokov dozadu takéto buchty robila moja mama. Jediné vylepšenie tohto receptu ...

prazdny

Kysnutý slivkový koláč s posýpkou

Koláče

Jemná chuť cesta s acidofilným mliekom, ktoré mu dodáva výbornú chuť. Slivky už dozrievajú, ...

prazdny

Bezlepkové brokolicové palacinky

Bezmäsité jedlá

Slané palaninky sú cez leto žiadané a tak som vyskúšala brokolicové a sú výborné, tak pridávam...

prazdny

Vyrobte si domácu vegetu

Toto žlté ochucovadlo asi pozná každá gazdinka. Pri kúpe v obchode však draho zaplatíte za vysoký podiel soli v nej a tak vám odporúčam urobiť si ju radšej doma a bez glutamanu a po inej už ani nesiahnete....

prazdny

Zemiaky s kyslou kapustou v rímskom hrnci

Hlavné jedlá

Chcete nápad, čo na obed? Čo tak starú dobrú klasiku...

prazdny

Lenivý paradajkový pretlak

Pri úžasnej úrode paradajok je varenie pretlaku nekonečný príbeh. Ja ho už roky robím takto jednoducho....

prazdny

Králik z rímskeho pekáča

Hlavné jedlá

Podarilo sa mi zohnať zopár domácich králikov, tak som sa rozhodoval na aký spôsob jedného spravím,...

prazdny

Zemiaková polievka s paletou vôní

Bezmäsité jedlá

Vďaka mojim štedrým hríbovým „3om kráľom“, prof. Krúpovi, Ďurkovi Davalovi a TibÝkovi Nagyovi, ...

prazdny

Jablkovo-banánová detská výživa

Bezmäsité jedlá

Suseda mi dala jablká a tak som uvarila detskú výživu pre vnúčatá.

prazdny

Jablkovo-tvarohový obrátený koláč

Dezerty

Je veľa spôsobov ako pripraviť obrátený koláč. Výborná svieža chuť, ktorej sa nedá odolať...

prazdny

Zemiakový podlesník na plechu

Bezmäsité jedlá

Toto rýchle a jednoduché jedlo patrí k mojim obľúbeným.