Pečené jahňacie lýtko so zemiakovým pyré a zeleninou
šéfkuchár, 6. júna 2023
Foto: Archív Martina Nováka
porcie
príprava
na 150 °C
Suroviny
1,5 kg |
|
250 g |
|
250 g |
|
250 g |
|
250 g |
|
50 g |
|
350 ml |
|
čerstvý |
|
čerstvý |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
(33 %) |
|
|
|
Pyré: | |
750 g |
|
75 g |
|
25 g |
|
Zelenina: | |
250 g |
|
250 g |
|
|
|
|
|
|
|
1 strúčik |
|
Postup
-
1
Jahňacie lýtko očistíme, dôkladne osolíme a ponoríme do 60-percentného slaného roztoku. Po 24 hodinách lýtko vyberieme, opláchneme a osušíme. Sprudka z každej strany opečieme na oleji. Vložíme do hlbšieho plechu, pridáme očistenú a nakrájanú mrkvu, petržlen, zeler, cibuľu, cesnak, ochutíme tymianom, rozmarínom, bobkovým listom. Zalejeme červeným vínom a vývarom alebo vodou tak, aby bolo mäso úplne zaliate tekutinou. Pečieme v rúre vyhriatej na 150 °C asi 3 hodiny. Upečené, mäkké lýtko vyberieme, šťavu precedíme a zredukujeme ju na miernom ohni na požadovanú hustotu. Omáčku môžeme zjemniť smotanou a kúskom masla.
- 2
Na zemiakové pyré očistíme zemiaky, nakrájame ich na ľubovoľné kusy a uvaríme v osolenej vode domäkka. Potom zemiaky scedíme, necháme ich dobre odkvapkať a vyšľaháme ich spolu s maslom do hladkého krému. Na ochutenie môžeme pridať smotanu na šľahanie, kaša tak získa peknú konzistenciu. Ochutíme soľou. Na suchej panvici prudko opražíme celý mak a zmiešame ho so zemiakovou kašou.
- 3
Na pečenú zeleninu nasekáme mrkvu, petržlen, zeler na drobné kocky (brunoise) a blanšírujeme vo vode. Červenú repu zabalíme do alobalu spolu s olivovým olejom, hrubozrnnou morskou soľou a so strúčikom cesnaku. Pečieme v rúre vyhriatej na 175 °C asi 45 minút domäkka. Hotovú repu ošúpeme a nakrájame na drobné kocky ako koreňovú zeleninu. Zeleninu pred podávaním opečieme spolu s maslom na panvičke do chrumkava.
Tiež jahňacie mäso:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu