Pečené jahňacie mäso
Pečené jahňacie mäso

Pečené jahňacie lýtko so zemiakovým pyré a zeleninou

Martin Novák
šéfkuchár, 6. júna 2023
Pečené jahňacie lýtko so zemiakovým pyré a zeleninou
Foto: Archív Martina Nováka
4
porcie
50 (+ odstátie) minút
príprava
180 minút
na 150 °C

Suroviny

1,5 kg
250 g
250 g
250 g
250 g
50 g
350 ml
 čerstvý
 čerstvý
 (33 %)
Pyré:
750 g
75 g
25 g
Zelenina:
250 g
250 g
1 strúčik




Postup

  1. 1

    Jahňacie lýtko očistíme, dôkladne osolíme a ponoríme do 60-percentného slaného roztoku. Po 24 hodinách lýtko vyberieme, opláchneme a osušíme. Sprudka z každej strany opečieme na oleji. Vložíme do hlbšieho plechu, pridáme očistenú a nakrájanú mrkvu, petržlen, zeler, cibuľu, cesnak, ochutíme tymianom, rozmarínom, bobkovým listom. Zalejeme červeným vínom a vývarom alebo vodou tak, aby bolo mäso úplne zaliate tekutinou. Pečieme v rúre vyhriatej na 150 °C asi 3 hodiny. Upečené, mäkké lýtko vyberieme, šťavu precedíme a zredukujeme ju na miernom ohni na požadovanú hustotu. Omáčku môžeme zjemniť smotanou a kúskom masla.

  2. 2

    Na zemiakové pyré očistíme zemiaky, nakrájame ich na ľubovoľné kusy a uvaríme v osolenej vode domäkka. Potom zemiaky scedíme, necháme ich dobre odkvapkať a vyšľaháme ich spolu s maslom do hladkého krému. Na ochutenie môžeme pridať smotanu na šľahanie, kaša tak získa peknú konzistenciu. Ochutíme soľou. Na suchej panvici prudko opražíme celý mak a zmiešame ho so zemiakovou kašou.

  3. 3

    Na pečenú zeleninu nasekáme mrkvu, petržlen, zeler na drobné kocky (brunoise) a blanšírujeme vo vode. Červenú repu zabalíme do alobalu spolu s olivovým olejom, hrubozrnnou morskou soľou a so strúčikom cesnaku. Pečieme v rúre vyhriatej na 175 °C asi 45 minút domäkka. Hotovú repu ošúpeme a nakrájame na drobné kocky ako koreňovú zeleninu. Zeleninu pred podávaním opečieme spolu s maslom na panvičke do chrumkava.

Diskusia k receptu