Minichlebíky fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 6. júna 2023
Minichlebíky (fotorecept)
Foto: kimlo

Tieto bosniaky z chlebového cesta, alebo minichlebíky, sú úžasné aj niekoľko dní po upečení. Vhodné sú k desiatovej polievke či gulášu, prívarku, alebo len Zobraziť celý popisTieto bosniaky z chlebového cesta, alebo minichlebíky, sú úžasné aj niekoľko dní po upečení. Vhodné sú k desiatovej polievke či gulášu, prívarku, alebo len tak na zahryznutie pri grilovačke. Recept pochádza od Ivy Trhoňové, ktorej týmto zaň ďakujem a od ktorej mám aj úžasnú knižku o pečení chleba a pečiva.
Zdroj: internet

8
porcií
20 minút
na 220 °C

Suroviny

350 g
200 g (uvarené v šupke)
50 g nahrubo nastrúhaný
100 ml vlažná
1 KL
10 g čerstvé
2 PL (alebo olej)
1,5 KL
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Múku preosejeme a zmiešame so soľou, v šupke uvarené vychladnuté zemiaky očistíme, postrúhame na jemno a syr na hrubšie. Vo vode rozpustíme cukor a droždie.

    Minichlebíky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Všetky suroviny zmiešame a vypracujeme cesto, ktoré necháme v miske kysnúť asi 1 hodinu.

    Minichlebíky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto rozdelíme na 8 častí, z každej vyformujeme oválny minichlebík a uložíme na plech s papierom na pečenie.

    Minichlebíky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Necháme prikryté ešte asi 30 minút podkysnúť. Potom bochníky narežeme žiletkou, postriekame vodou a posypeme rascou alebo makom. Zatiaľ si vyhrejeme rúru na 220 °C.

    Minichlebíky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vo vyhriatej rúre pečieme na spodnej priečke do ružova asi 20 minút. Dobré je po vložení do rúry ešte vstreknúť trocha vody.

    Minichlebíky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Upečené ešte postriekame vodou a dáme vychladnúť na mriežku.

    Minichlebíky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Chlebíky sú mäkké, vláčne a veľmi chutné aj po niekoľkých dňoch, ak sa ovšem hneď nezjedia...

    Minichlebíky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

farbuska
Vyzerajú náramne dobre! Nemám veľa skúseností s pečením chleba a pečiva, ale keď vidím tie výsledky prezentované tu na Vareche, tak ma stále pokúša skúšať to častejšie. Vďaka za ďalšie pokušenie a možno sa aj podujmem. :)
zolik
Veľmi pekný recept. Bosniaky milujem. Dakedy dávno najlepšie robievali v pekárni pod Manderlákom, ale to sú ozaj už dosť vzdialené spomienky 😊
Určite ich v dohľadnej dobe vyskúšam.
drajan
Vyzerajú skvele... takže nerobí sa kvások extra ? Ospravedlňujem sa, ale potrebujem si to potvrdiť (alebo vyvrátiť). Dakujem za info.
evanaaa
Aj mne sa páčia malé chlebíky, či bosniaky a aj napriek tomu, že nepečiem, pre istotu si recept uložím, páči sa mi....len by som nedala tú rascu, lebo mne vadí, ale aj iný posyp sa dá zvoliť, to je najmenej.
1x kimlo
kimlo
@farbuska (6.6.2023 11:39)
Len sa smelo do toho pusti, je to veľmi jednoduché, v obchode také určite nekúpiš... :-)
kimlo
@zolik (6.6.2023 14:26)
Vyskúšaj a neobanuješ, na každej grilovačke sa o ne pobijú... :-)
kimlo
@drajan (6.6.2023 20:29)
Kvások sa urobí len zmiešaním droždia vo vode. A potom sa pridá do múky.
kimlo
@evanaaa (6.6.2023 21:01)
To ja mám zase rascu veľmi rád, najmä v chlebe, ale ako posyp sa dá použiť aj mak alebo nejaké semienka.
evanaaa
@kimlo , aj ja mám rada rascu, používam skoro všade pri varení, len mne vadí, aj napriek tomu, že mám žlčník vonku pre jej "špicatosť", trochu ma dráždi a aj kvôli chrupu....predtým som ale viac používala celú, ako teraz......
1x kimlo
sracz
Chlieb, chleboviny i pečivo, sú moje obľúbené dobroty a tá Tvoja, @Kimlo rozhodne patrí medzi ne!
1x kimlo
kimlo
@sracz (8.6.2023 01:29)
Vďaka Feri, pozdravujem za veľkú mláku. 👍
dormella
@evanaaa (6.6.2023 21:01)

Doporucuji Ti dat kmin - mlety - rovnou do testa, staci jen "stipka" a uvidis, ze ti prijemne ovoni testo a nepodrazdi zlucnik.
1x kimlo
kucharka
My ich voláme dalamánky. A najlepšie robí moja mama, ku kotlíkovému gulášu… ( dúfam, že sa nenahneváš … :-))
Ale aj tvoje vyzerajú veľmi chutne, si šikovný ..
1x kimlo
zolik
Tak, som v polceste. Cesto mi krásne vykyslo. Predtým sa s ním perfektne pracovalo. Všetko som dodržala na gram. Akurát som do múky pridala trochu mletej rasce.


1x kimlo
zolik
Hotovo. Chladnú. Vyzerajú a voňajú fantasticky. Moja rúra potrebovala 30 min


1x kimlo
kimlo
@evusik (8.6.2023 09:33)
Budem rád ak vyskúšaš, určite sa podaria 😉
kimlo
@zolik (9.6.2023 18:13)
Ďakujem za vyskúšanie a pekné fotky, dúfam že chutili tak ako aj mne 👍
1x zolik
kimlo
@olga7 (12.7.2023 21:11)
Verím že sa podaria a budú chutiť... .-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia