Foto: kimlo
Tieto bosniaky z chlebového cesta, alebo minichlebíky, sú úžasné aj niekoľko dní po upečení. Vhodné sú k desiatovej polievke či
gulášu, prívarku, alebo len Zobraziť celý popisTieto bosniaky z chlebového cesta, alebo minichlebíky, sú úžasné aj niekoľko dní po upečení. Vhodné sú k desiatovej polievke či
gulášu, prívarku, alebo len tak na zahryznutie pri grilovačke. Recept pochádza od Ivy Trhoňové, ktorej týmto zaň ďakujem a od
ktorej mám aj úžasnú knižku o pečení chleba a pečiva.
Zdroj: internet
porcií
na 220 °C
Suroviny
350 g |
|
200 g (uvarené v šupke) |
|
50 g nahrubo nastrúhaný |
|
100 ml vlažná |
|
1 KL |
|
10 g čerstvé |
|
2 PL (alebo olej) |
|
1,5 KL |
|
Na posypanie: | |
|
|
|
Postup
-
1
Múku preosejeme a zmiešame so soľou, v šupke uvarené vychladnuté zemiaky očistíme, postrúhame na jemno a syr na hrubšie. Vo vode rozpustíme cukor a droždie.
-
2
Všetky suroviny zmiešame a vypracujeme cesto, ktoré necháme v miske kysnúť asi 1 hodinu.
-
3
Cesto rozdelíme na 8 častí, z každej vyformujeme oválny minichlebík a uložíme na plech s papierom na pečenie.
-
4
Necháme prikryté ešte asi 30 minút podkysnúť. Potom bochníky narežeme žiletkou, postriekame vodou a posypeme rascou alebo makom. Zatiaľ si vyhrejeme rúru na 220 °C.
-
5
Vo vyhriatej rúre pečieme na spodnej priečke do ružova asi 20 minút. Dobré je po vložení do rúry ešte vstreknúť trocha vody.
-
6
Upečené ešte postriekame vodou a dáme vychladnúť na mriežku.
-
7
Chlebíky sú mäkké, vláčne a veľmi chutné aj po niekoľkých dňoch, ak sa ovšem hneď nezjedia...
Určite ich v dohľadnej dobe vyskúšam.
Len sa smelo do toho pusti, je to veľmi jednoduché, v obchode také určite nekúpiš... :-)
Vyskúšaj a neobanuješ, na každej grilovačke sa o ne pobijú... :-)
Ďakujem a veľmi so to vážim.
Kvások sa urobí len zmiešaním droždia vo vode. A potom sa pridá do múky.
To ja mám zase rascu veľmi rád, najmä v chlebe, ale ako posyp sa dá použiť aj mak alebo nejaké semienka.
Vďaka, tak to sme dvaja. :-)
Vďaka a pozdravujem 👍
Vďaka Feri, pozdravujem za veľkú mláku. 👍
Doporucuji Ti dat kmin - mlety - rovnou do testa, staci jen "stipka" a uvidis, ze ti prijemne ovoni testo a nepodrazdi zlucnik.
Ale aj tvoje vyzerajú veľmi chutne, si šikovný ..
Budem rád ak vyskúšaš, určite sa podaria 😉
Ďakujem, od mamy je naozaj všetko najlepšie 🙂
Ďakujem za vyskúšanie a pekné fotky, dúfam že chutili tak ako aj mne 👍
Verím že sa podaria a budú chutiť... .-)