Jablkový zákusok s tvarohovou šľahačkou fotorecept
Foto: Olinecka
Jednoduchý zákusok vhodný pre rodiny s deťmi, ale aj pre veľkých. Prípravu zvládnu aj začiatočníci.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
4 ks |
|
150 g |
|
0,5 dl |
|
0,5 dl vlažná |
|
160 g |
|
2 ČL |
|
Na pokvapkanie korpusu: | |
(alebo mlieko) |
|
Jablková plnka: | |
6 ks nakrájané na kocky |
|
3-4 PL |
|
400 ml studená |
|
1 ks |
|
1 bal. v prášku (alebo Zlatý klas) |
|
Tvarohová šľahačka : | |
300 ml (33 %) |
|
250 g |
|
Navrch: | |
|
Postup
-
1
Suroviny na cesto + voda.
-
2
Suroviny na jablkovú plnku a tvarohovú šľahačku.
-
3
Žĺtky s cukrom vyšľaháme do penista, striedavo pridáme olej a vlažnú vodu. Múku preosejeme, spojíme s práškom do pečiva a vmiešame do žĺtkového základu. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý po častiach zapracujeme varechou do cesta. Plech 25x30 cm vyložíme papierom na pečenie.
-
4
Na plech s papierom nalejeme cesto a pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov 20 minút do zlatista.
-
5
Jablková plnka: Jablká umyjeme, ošúpeme, pokrájame na menšie kocky a dáme do hrnca. Pridáme cukor, celú škoricu, polovicu vody dusíme za občasného miešania 4 minút. Do zbytku vody rozhabarkujeme Zlatý klas, ktorý vlejeme k uduseným jablkám a miešame, pokiaľ jablková plnka nezhustne.
-
6
Upečený korpus vyberieme z plechu, stiahneme papier na pečenie a korpus vrátime na plech. Pokvapkáme ho jablkovým džúsom alebo mliekom.
-
7
Na korpus za horúca rozotrieme jablkovú plnku, z ktorej vyberieme celú škoricu, necháme vychladnúť.
-
8
Smotanu vyšľaháme do polotuha, pridáme tvaroh a došľaháme do tuha.
-
9
Na jablkovú plnku nanesieme tvarohovú šľahačku, rovnomerne rozotrieme, uhladíme a dáme do chladničky stuhnúť.
-
10
Pred podávaním pokrájame na malé kocky a ozdobíme. Dobrú chuť
Diskusia k receptu