Bezlepkové fašírky
Bezlepkové fašírky

Bezlepkové fašírky a kelový prívarok

novalim - fotkanovalim, 30. mája 2023. Komerčný recept.
Bezlepkové fašírky a kelový prívarok
Foto: novalim

Dnes budeme variť. Klasiku, ktorá nám veľmi chutí. Máme pre vás náš domáci recept na bezlepkové fašírky a k nim kelový prívarok. Najlepšie Zobraziť celý popisDnes budeme variť. Klasiku, ktorá nám veľmi chutí. Máme pre vás náš domáci recept na bezlepkové fašírky a k nim kelový prívarok. Najlepšie nám chutia s opečeným bezlepkovým ľanovým chlebíkom Linsi. Ak premýšľate nad tým, čo najbližšie navariť, možno sme vás práve namotivovali.
Zdroj: www.novalim.sk

4
porcie
60 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Na fašírky:
500 g mleté
1 ks
3-4 PL (+ na obaľovanie)
1-2 strúčiky
 na vysmážanie
Na kelový prívarok:
1 ks stredne veľký
1/2 ČL (celá alebo mletá)
trochu (na zásmažku)
asi 2 PL
2 strúčiky
Na podávanie:




Postup

  1. 1

    Najprv pripravíme kelový prívarok. Očistený kel nakrájame na malé kúsky, zalejeme ho vodou, aby bol akurát tesne pod hladinou, pridáme soľ, rascu a varíme asi 20-30 minút, kým kel nezmäkne a nerozvarí sa. Potom z neho odlejeme vodu a odložíme si ju bokom, ak by bolo treba na rozriedenie. Uvarený kel rozmixujeme ponorným mixérom.

  2. 2

    Do menšieho kastrólika dáme trochu oleja a osmažíme na ňom zľahka prelisovaný cesnak. Potom pridáme bezgluténovú múku Promix UNI a premiešame ju s cesnakovým olejom. Počas občasného miešania múku restujeme, kým nezačne jemne hnednúť a rozvoniavať. Hneď ju potom odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť. Do vychladnutého základu na zásmažku pridáme studenú vodu, rozmiešame metličkou, aby neboli hrudky a túto zmes vlejeme do vriaceho kelu. Za stáleho miešania krátko povaríme, až kým nezačne kelový prívarok hustnúť (v prípade potreby ho trochu rozriedime odloženou kelovou vodou). Na záver prívarok dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením.

  3. 3

    Na fašírky si dáme do väčšej misy mleté mäso, pridáme soľ, korenie a majorán, prelisovaný cesnak a všetko spolu dôkladne premiešame. Ďalej pridáme vajce, zamiešame ho a napokon dáme do mäsovej zmesi bezgluténovú strúhanku Novalim. Rukami vypracujeme a potom tvarujeme fašírky, ktoré ešte ľahko obalíme v bezgluténovej strúhanke.

  4. 4

    Fašírky opekáme na slabšom ohni na rozpálenom oleji z každej strany asi 4-5 minút. Na jednej fašírke môžeme odskúšať, či je dobre prepečená v strede a ak áno, povyberáme ich a necháme na papierovom obrúsku odkvapkať. Bezlepkové fašírky podávame s kelovým prívarkom a krajcom opečeného bezgluténového chleba Linsi.

Diskusia k receptu

evanaaa
Práve sa chystám na kelový prívarok, jednoducho - kel, ale takto pripravovaný som ešte nejedla, a ani nevidela, a vraj klasika. U mňa je iný postup, a žiadne mixovanie na omáčku.....a k tomu vždy mäso na šťave. Ale vidím, že sú aj iné spôsoby prípravy......
1x zolik