Kysnuté koláčiky fotorecept
Foto: nikola166
Krehké kysnuté koláčiky, mäkučké aj na druhý deň.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
300 g |
|
štipka |
|
15 g čerstvé |
|
60 ml vlažné |
|
30 g |
|
150 g |
|
30 g |
|
Na potretie: | |
|
|
Plnky: | |
|
|
mleté |
|
(Lotus) |
|
|
|
(kúsky) |
|
Postup
-
1
Najprv si pripravíme kvások z vlažného mlieka, droždia a cukru. Spolu ich dobre premiešame a odložíme na teplé miesto cca na 15 minút, kým vzíde kvások. Do kvásku vmiešame jogurt a olej.
-
2
Múku so soľou preosejeme do misky. Pridáme kvások zmiešaný s olejom a jogurtom.
-
3
Vypracujeme hladké cesto. Ja som použila kuchynský robot.
-
4
Cesto zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu.
-
5
Po vykysnutí cesto rozdelíme na 6 rovnakých kúskov.
-
6
Každý kúsok po jednom rozvaľkáme na obdĺžnik a potrieme plnkou podľa chuti. Ja som použila orechovú plnku, nutelovú s orieškami, pistáciovú, nátierku z Lotus keksov, ale môžete si pripraviť plnky podľa vlastnej chuti napr. makovú, škoricovú.
-
7
Obdĺžnik rozkrájame na prúžky, na jednej strane nedorežeme až k úplnému kraju.
-
8
Všetky pramene zhrnieme do jednej ruky, do druhej ruky chytíme nerozrezaný koniec a začneme krútiť proti sebe. Stočíme do venčeku/uzlíku a položíme na plech.
-
9
Rovnakým spôsobom si pripravíme aj ostatné bochníky. Tu som použila nutelu s orieškami - plnka vôbec nevytekala, veľmi dobre držala pokope.
-
10
Pistáciová nátierka taktiež s kúskami orieškov. Lotusovú plnku som posypala drvenými lotus sušienkami.
-
11
Koláčiky necháme ešte na plechu pár minút podkysnúť, potom potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C asi 15-20 minút.
-
12
Po upečení necháme vychladnúť. Pred servírovaním môžeme posypať práškovým cukrom. Prikryté utierkou zostanú aj do druhého dňa krásne krehké.
Vďaka za peknú inšpiráciu.