Tvarohová torta s ovocím
foodblog Medové motúzy, 3. júna 2023
Foto: Jana Štrbková
Toto je dokonalá kombinácia jemného piškótového cesta a nadýchaného tvarohového krému. Dobrotu som ešte dochutila domácim jahodovým džemom, vanilkou, jahodami a bobuľovým ovocím.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
8 ks |
|
230 g |
|
štipka |
|
50 g |
|
1 ČL |
|
Tvarohová plnka: | |
600 g |
|
200 ml (33 %) |
|
1 bal. |
|
2 bal. |
|
Na potretie: | |
150 g (domáci) |
|
Na dozdobenie: | |
200 g |
|
200 g |
|
Postup
-
1
Na piškótové cesto 7 vajíčok rozdelíme na žĺtky a bielky. Bielky šľaháme spolu so štipkou soli na stredných otáčkach do polotuha, asi 3 minúty. Pridávame po lyžiciach 180 g preosiateho práškového cukru. Vytvorí sa hustá bielková pena. Vyšľahaná je dokonale vtedy, keď nabratá hmota na lyžičke drží pevne špičku.
- 2
Celé vajíčko, žĺtky a 50 g práškového cukru šľaháme do bledej, nadýchanej peny. Múku dôkladne premiešame s práškom do pečiva a zľahka primiešame do žĺtkovej hmoty. Nakoniec do cesta jemne ručne metličkou primiešame aj vyšľahané bielky.
- 3
Dve formy na pečenie s priemerom 20 – 22 cm vystelieme papierom na pečenie a boky vymastíme maslom. Do každej formy nalejeme polovicu cesta. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20 minút. Upečené korpusy vyberieme z foriem, otočíme a opatrne z nich odstránime papier na pečenie. Necháme vychladnúť.
- 4
Tvarohová plnka: Jemný hladký tvaroh vymiešame. V ďalšej miske dotuha vyšľaháme smotanu spolu s vanilkovými cukrami. Šľahačku zľahka primiešame do tvarohu. Podľa návodu na obale pripravíme želatínu a vychladnutú ju dôkladne primiešame do tvarohového krému.
- 5
Krém premiestnime do 2 zdobiacich vreciek s ozdobnou špičkou a necháme stuhnúť v chladničke.
- 6
Bobuľové ovocie umyjeme, necháme poriadne odkvapkať. Polovicu jahôd nakrájame na plátky. Jeden vychladnutý korpus umiestnime na tortový stojan. Potrieme hrubou vrstvou jahodového džemu.
- 7
Zdobiacim vreckom nanesieme na korpus tvarohový krém. Nanášame vedľa seba rovnomerné kopčeky. Začíname okolo celého vonkajšieho okraja korpusu a postupujeme smerom dovnútra. Ozdobíme 100 g čučoriedok alebo malín. Prikryjeme druhým korpusom. Ozdobíme ho kopčekmi, ktoré tvarujeme zdobiacim vreckom. Nakoniec dozdobíme krémom aj boky.
- 8
Na plátky nakrájané jahody prilepíme na boky torty. Do stredu torty naaranžujeme bobuľové ovocie. Môžeme hneď podávať.
Tiež ovocná torta:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu