Ovocná torta
Ovocná torta

Tvarohová torta s ovocím

Jana Štrbková
foodblog Medové motúzy, 3. júna 2023
Tvarohová torta s ovocím
Foto: Jana Štrbková

Toto je dokonalá kombinácia jemného piškótového cesta a nadýchaného tvarohového krému. Dobrotu som ešte dochutila domácim jahodovým džemom, vanilkou, jahodami a bobuľovým ovocím.

8
porcií
30 (+ chladenie) minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
8 ks
230 g
 štipka
50 g
1 ČL
Tvarohová plnka:
600 g
200 ml (33 %)
1 bal.
2 bal.
Na potretie:
150 g (domáci)
Na dozdobenie:
200 g
200 g




Postup

  1. 1

    Na piškótové cesto 7 vajíčok rozdelíme na žĺtky a bielky. Bielky šľaháme spolu so štipkou soli na stredných otáčkach do polotuha, asi 3 minúty. Pridávame po lyžiciach 180 g preosiateho práškového cukru. Vytvorí sa hustá bielková pena. Vyšľahaná je dokonale vtedy, keď nabratá hmota na lyžičke drží pevne špičku.

  2. 2

    Celé vajíčko, žĺtky a 50 g práškového cukru šľaháme do bledej, nadýchanej peny. Múku dôkladne premiešame s práškom do pečiva a zľahka primiešame do žĺtkovej hmoty. Nakoniec do cesta jemne ručne metličkou primiešame aj vyšľahané bielky.

  3. 3

    Dve formy na pečenie s priemerom 20 – 22 cm vystelieme papierom na pečenie a boky vymastíme maslom. Do každej formy nalejeme polovicu cesta. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20 minút. Upečené korpusy vyberieme z foriem, otočíme a opatrne z nich odstránime papier na pečenie. Necháme vychladnúť.

  4. 4

    Tvarohová plnka: Jemný hladký tvaroh vymiešame. V ďalšej miske dotuha vyšľaháme smotanu spolu s vanilkovými cukrami. Šľahačku zľahka primiešame do tvarohu. Podľa návodu na obale pripravíme želatínu a vychladnutú ju dôkladne primiešame do tvarohového krému.

  5. 5

    Krém premiestnime do 2 zdobiacich vreciek s ozdobnou špičkou a necháme stuhnúť v chladničke.

  6. 6

    Bobuľové ovocie umyjeme, necháme poriadne odkvapkať. Polovicu jahôd nakrájame na plátky. Jeden vychladnutý korpus umiestnime na tortový stojan. Potrieme hrubou vrstvou jahodového džemu.

  7. 7

    Zdobiacim vreckom nanesieme na korpus tvarohový krém. Nanášame vedľa seba rovnomerné kopčeky. Začíname okolo celého vonkajšieho okraja korpusu a postupujeme smerom dovnútra. Ozdobíme 100 g čučoriedok alebo malín. Prikryjeme druhým korpusom. Ozdobíme ho kopčekmi, ktoré tvarujeme zdobiacim vreckom. Nakoniec dozdobíme krémom aj boky.

  8. 8

    Na plátky nakrájané jahody prilepíme na boky torty. Do stredu torty naaranžujeme bobuľové ovocie. Môžeme hneď podávať.

Diskusia k receptu