Francúzska kuchyňa (recepty chronologicky)

prazdny

Jablkový koláčik s vanilkovým dipom

Koláče

Aké by to boli sviatky, keby na stole chýbali sladké pochúťky? Kuchárske trio z reštaurácie hotela...

prazdny

Créme brulée s perníkom

Dezerty

Aké by to boli sviatky, keby na stole chýbali sladké pochúťky? Kuchárske trio z reštaurácie hotela...

prazdny

Pstruh na spôsob dobrej gazdinky

Hlavné jedlá

Na Štedrý večer jeme rybacinu. Aby to nebolo nudné, začala som pripravovať pstruhy, avšak...

prazdny

Kotlík z Provence - Daube méridionale

Hovädzie mäso

Je to provensálska krajová špecialita. Zmes hovädzieho mäsa, červeného vína a byliniek. Papká sa...

prazdny

Zemiaky s kaviárom /alebo hľuzovkami/

Hlavné jedlá

Príloha i samostatný chod. Odporúčam podať k uvedeným rybím na mojej vareche alebo k perličke na...

prazdny

Perlička na hruškách a brusniciach

Večera

Odporúča sa kúpiť čerstvú i s drobkami.

prazdny

Losos s ľadovými reďkovkami

Hlavné jedlá

Reďkovky majú zostať chrumkavé...

prazdny

Rybie filetky s broskyňami

Hlavné jedlá

Kúpime sladkovodné ryby, ak nie sú pstruhy, môže byť zubáč, sumec.

prazdny

Bravčové pečené po pekársky - Rôti de porc boulangére

Bravčové mäso

Tentoraz francúzsky recept na výbornú baštu, v ktorej sa do seba zaľúbia zemiaky a pečené mäsko....

prazdny

Francúzske biele jelítka

Bravčové mäso

Mäso a slaninu dôkladne povaríme, až kým sa z mäsa začnú oddeľovať kosti a chrupavky a...

prazdny

Hovädzie bourguignon

Hovädzie mäso

Na tento burgundský spôsob prípravy hovädzieho ragú potrebuje 24 hodín na dokonalé naloženie mäsa a 2 a...

prazdny

Francúzsky šiškový toast

Dezerty

V mise vyšľaháme vajcia s mliekom a extraktom a vianočku v ňom obalíme a necháme ju nasiaknuť...

prazdny

Terina z foie gras s hruškovým čatní

Olovrant

Najvychýrenejšou pochúťkou z kačice je foie gras – vo francúzskom preklade „tučná pečeň“. V profesionálnej kuchyni...

prazdny

Kačacia pečeň foie gras s oatmeal

Hlavné jedlá

Najvychýrenejšou pochúťkou z kačice je foie gras – vo francúzskom preklade „tučná pečeň“. V profesionálnej kuchyni...

prazdny

Bylinkovo-cesnakový hermelín na rukolovom šaláte

Bezmäsité jedlá

pripravíme si bylinkové maslo : čerstvé maslo, cesnak, bazalku, čierne korenie a soľ spracujeme...

prazdny

Dezert Mille Feuilles

Dezerty

Plátky z lístkového cesta si pripravíme vopred nasledovne: Lístkové cesto vyvaľkáme na tenký plát a narežeme na...

prazdny

Tartiflette - savojské zemiaky

Bravčové mäso

Pred časom som v zážitkoch uverejnil mimoriadne závažný traktát o pôvode našich francúzskych zemiakov. Doteraz som...

prazdny

Francúzsky jablkový koláč

Koláče

Vymiesime cesto z polohrubej a hladkej múky, masla, žĺtku, soli, cukru a vody....

prazdny

Tatársky biftek

Hovädzie mäso

Hovädziu sviečkovicu nakrájame na čo najmenšie kúsky. Potom mäso posekáme a širokým nožom rozotrieme na...

prazdny

Jemný jablkový koláč

Koláče

Koláč je pre mňa neuveriteľne jednoduchý, možno sa vám to asi bu zdať trochu zdĺhavé, ...

prazdny

Hrniec morských plodov

Hlavné jedlá

Počula som, že vo Francúzsku a Taliansku ale aj v mnohých európskych krajinách sa na Štedrý...

prazdny

Francúzska hubová polievka

Bezmäsité jedlá

Huby nakrájame na plátky a podusíme na masle, potom ich zalejeme vodou a varíme. Cibuľu...

prazdny

Hruškový koláč

Koláče

Je to francúzska receptúra. Charakteristickú chuť a arómu dodáva calvados, ktorý najčastejšie nie je v...

prazdny

Polievka, do ktorej sa zbláznil mimozemšťan

Večera

Pamätáte sa na francúzsku komédiu z roku 1981, keď Ufón Jacques Villeret sa tak zamiloval do...

prazdny

Muffiny

Koláče

Výborný recept na muffiny, jednoduchá príprava a chutný výsledok.

prazdny

Hachis parmentier

Hovädzie mäso

Francúzsky recept z mletého hovädzieho mäska, nie na špeciálne príležitosti, ale zato dobrotka! :)

prazdny

Kuriatko po provensálsky

Hlavné jedlá

Recept vytvoreý u nas doma v kuchyni, keď som mal chuť na niečo fajne a tak...

prazdny

Ultra čoko torta

Torty

Naozajstná, pravá, nefalšovaná čokoládová torta. A keď píšem "čokoládová", tak myslím "čokoládová", ...

prazdny

Korzické kuriatko

Večera

Niekto nemenovaný, nebudem na neho priamo ukazovať prstom, mi naznačil, že používam zemité recepty....

prazdny

Crepes so slivkami a jogurtom

Dezerty

Prvé jedlo dňa je tým najdôležitejším. V južnej Európe sú raňajky zväčša skromnejšie a menej...

prazdny

Korenistý camembert s tekvicovou omáčkou

Bezmäsité jedlá

Na masle restujeme tekvicu, zalejeme ju smotanou, dochutíme soľou a čiernym korením a necháme variť...

prazdny

Jahňacie kotlety s whisky-čili pomarančovou glazúrou

Hlavné jedlá

Názov "whisky" pochádza zo starého galského slova uisge, čo je skrátená verzia uisge betha a znamená živá...

prazdny

Whisky flambovaná foie gras s toastom

Hlavné jedlá

Názov "whisky" pochádza zo starého galského slova uisge, čo je skrátená verzia uisge betha a znamená živá...

prazdny

Francúzska nátierka

Bezmäsité jedlá

Najskôr namočíme strúhanku do vody. Zamiešame ju a necháme zmäknúť. Na rajnicu dáme olej, ...

prazdny

Homár s cesnakovým aioli a lososovým kaviárom

Hlavné jedlá

Uvareného homára schladíme a vyberieme mäso z chvosta. Podľa fantázie ho naservírujeme na tanier a prelejeme...