Clafoutis (Hruškový koláč)

andrejka79 - fotkaandrejka79, 21. marca 2010

Tento recept som si priniesla z Francúzska,patrí medzi moje obľúbené a ešte nikdy nesklamal.

8-10
porcií
10 minút
príprava
20 minút
na 150 °C

Suroviny

3 ks
150 g
120 g
80 g
1 ks
2 ks
poleva:




Postup

  1. 1

    Bielka oddelíme od žĺtkov.K žĺtkom pridáme cukor a vymiešame do penista,pridáme zmaknuté maslo a ďalej miešame.Postupne pridáme múku s práškom do pečiva a nakoniec sneh z bielkov,ten však primiešame jemne. Hrušky ošúpeme a nakrájame na kocky a jemne vmiešame do cesta,vylejeme do okrúhlej formy.

  2. 2

    Pečieme pri 150C-teplovzdušná rúra asi 20-25min.

  3. 3

    Po upečení koláča ho polejeme čokoládovou polevou a necháme vychladnúť.

  4. 4

    Tento koláč sá dá obmieňať aj s iným ovocím,napr.čučoriedkami,koláč však nepolievame čokoládovou polevou,ale ešte horúci sa posype práškovým cukrom.

Diskusia k receptu

morenajea
zdal sa mi moc šťavnatý, akoby tam bolo málo múky, 120 g nie je moc. Chutil ale výborne aj sa všetko zjedol. Nabudúce
musím dať viac múky alebo menej hrušky.
andrejka79
Hrušky treba nakrájať na vačšie kocky a lepšie keď sú tvrdé a možno by stačila aj jedna,ale to už ako má každý rád.Moj muž má rád iba s čučoriedkami:-).Ale som rada,že sa páčil.
veronika353
Velmi dobrý,ale pro naši rodinu alespoň 4 kusy. Máme dost hrušek a tak jsem hledala hruškový koláč a našla jsem tento,místo hladké jsem dala polohrubou mouku.Díky za recept,ahojky.
veronika353
Včera jsem tento koláč zase pekla,tentokrát z dvojité dávky na velký plech,abych zužitkovala hrušky.Je fakt moc dobrý.
qaroh
Ja robím tento koláčik od kamarátky:
Koláč od tety Glasovej:
Potrebujeme: 1 balíček lístkového cesta, 1 veľký hruškový kompót alebo čerstvé hrušky, 4 dkg hladkej múky,10dkg práš. cukor alebo
krištalový,1 vanilk. cukor, 2 žĺtky,2 dcl šlahačky, orechy alebo
mandle na posypanie, chuť do pečenia.

Postup: Lístkové cesto rozvaľkame do okruhlej formy na pečenie, okraje trochu vyzdvihneme, cesto popicháme vidličkou. Zo šľahačky múky a cukru uvaríme krém, do vlažného krému primiešame žĺtky. Na cesto pokrájame hrušky, zalejeme krémom, posypeme orechami. Pečieme asi pri teplote 180 asi 20-30 min a po vychladnutí jeme.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia