Francúzske bravčové Rillettes (rijet)

ingulienka - bez fotkyingulienka, 24. februára 2010

Originálny francúzsky recept - ide o veľmi univerzálnu dobrotu, ktorá je vhodná na raňajky k chrumkavému toastu, ako chuťovka pre návštevy, alebo ako náplň Zobraziť celý popisOriginálny francúzsky recept - ide o veľmi univerzálnu dobrotu, ktorá je vhodná na raňajky k chrumkavému toastu, ako chuťovka pre návštevy, alebo ako náplň do francúzskeho quiche. Táto francúzska špecialita je síce jednoduchá, ale veľmi dlhá na prípravu. Rillettes sú pripravené za chvíľu, ale varia sa až 8 hodín. Najlepšie vo veľkom liatinovom hrnci, kde si pomaly buble. Na dobré Rillattes potrebujeme dobré bravčové mäso. Najlepšie zmes niekoľkých druhov mäsa (pliecko, krkovička, karé). Rillettes (paštétu) môžeme pripraviť aj s inými druhmi mäsa ako je husie, kačacie, kuracie, divina, králičie a občas s rybami, ako sú sardely, tuniak alebo losos.

20 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg
1,5 kg
750 ml
30 g




Postup

  1. 1

    Slaninu nakrájame na kocky 3 x 3 cm. Mäso na trochu väčšie. Slaninu na miernom plameni rozpúšťame, miešame až kým nemá zlatú farbu. Pridávame mäso, vodu a na strednom plameni za občasného miešania necháme dusiť. Za hodinu zmenšíme plameň na minimum, pomiešame, zavrieme hrniec a necháme 3 hodiny variť.

  2. 2

    Medzitým si pripravíme nádoby na Rillattes (misky, poháre), opláchneme ich a vysušíme. Po 3 hodinách pridáme soľ, premiešame a necháme ďalšie 3 hodiny variť bez pokrievky. Ku koncu pridáme korenie, vypneme oheň a necháme oddychovať a asi hodinu chladiť. Zozbierame tuk do nádoby.

  3. 3

    Rozvarené mäso miešame a dávame dierkovanou lyžicou do nádob. Necháme odstáť a potom zalejeme pozbieraným tukom. Tým sa povrch uzavrie. Necháme v chlade cez noc a druhý deň prikryjeme voskovým papierom a asi týždeň uchovávame v chladničke. Môžeme ho aj zamraziť, ale až po 2 dňoch v chladničke. Pred konzumáciou vyberáme z chladničky 30 minút pred podávaním. Najlepšie chutí na opečenom chlebe.

Diskusia k receptu

cokomilka
Ja to poznám inak. Francúzske Rillettes sú oškvarky z bravčového alebo husacieho mäsa, nie paštéta...
Mám v jednej zbierke francúzskych receptov, že je to špecialita vinárskych krajov. Tieto oškvarky sa podávajú na zájedku k vínu. U nás sa podávajú k vínu jednohubky zo syra a orechov.
Každý správny vinár robí tieto rillettes a podáva ich povinne k degustácii svojho vína.
Kúsky mastnejšieho bravčového, hlavne bôčika, sa najprv podusia na víne, nechajú sa vypiecť z tuku, ku koncu sa ošpricujú mliekom alebo smotanou aby chytili koňakovú farbu mierne oškvareného mäsa. Kúsky majú byť väčšie, navrchu chrumkavé a vnútri krehké. Osolia sa a podávajú s chlebom ako jednohubka kvínu.
Podobne sa robia husacie na Záhorí. Na konci sa vždy pokvapkajú smotanou aby chytili hnedú glazúru.
cokomilka
pardon,som sa pomýlila, to jedlo, čo som popísala sa volá Rillons-oškvarky...
cokomilka
pardon,som sa pomýlila, to jedlo, čo som popísala sa volá Rillons-oškvarky...
gman
Rillettes is a preparation of meat similar to pâté. Originally made with pork, the meat is cubed or chopped, salted heavily and cooked slowly in fat until it is tender enough to be easily shredded, and then cooled with enough of the fat to form a paste. They are normally used as spread on bread or toast and served at room temperature.


marianne
Tak tomuto receptu sa veľmi teším,ďakujem..chcem vyskúšať




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia