Slaný koláč Quiche

babav - fotkababav, 11. apríla 2010
Slaný koláč Quiche
Foto: babav

Povodny recept tohto( u nas vacsinou na nedelne ranajky peceneho) slaneho kolaca sa vo svete pecie s mnohymi obmenami. Takto ho robim ja.

8
porcií
20 minút
príprava
10+30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
10 dkg
10 dkg
10 dkg
Plnka:
3 ks
1 salka
2 salky
1 salka
1 cl
1 cl
1 PL




Postup

  1. 1

    Cesto vypracujeme z muky masla a syra.Ulozime do chladu na par hodin. Vychladene rozvalkame na tenko a vystelieme nim formu na quiche.

  2. 2

    Nakrajane hriby smazime na panvici s olejom az do uplneho vyparenia tekutiny.Nechame vychladnut.

  3. 3

    Vajcia ,smotanu , korenie a muskatovy orech spolu vyslahame .Pridame postruhany syr(ja som pouzila zmes parmezanu a grueyere) a hriby. Premiesame a vylejeme do pripravenej nadoby s cestom ,ktore musime predpiect aspon 10-12 minut pred naplnenim pripravenou zmesou .Povrch mozeme okraslit farebnou zeleninou(rajciny,paprika,...)

Diskusia k receptu

jarco
Zhodou okolností som mal túto nedeľu na raňajky niečo dosť podobné - ibaže z kúpeného lístkového cesta. A upečené večer predtým, u nás by nik nebol ochotný vstať o hodinu skôr a pripraviť rodine raňajky :-) Zohriali sme a bolo to mňam.
hanina
S hubami ja mám rada všetko - takže vďaka. robievam tiež z lístkového cesta ale oveľa jednoduchší.
babav
Cesto na originalny quiche sa robi z muky ,masla ,soli a ladovej vody,ale zrejme je mozne pouzit aj ine.Dolezite je predpecenie a hrubka korpusu.Plnku mozno tiez obmienat podla chuti.Chutny je napr.cibulovy , sunkovy a spenatovy.
cistinka
Gratulujem k výhre....moja dcera ho podľa teba robila a mal úspech :-))
babav
@cistinka , musis si asi mysliet ,ze som" spadla z duba".Az teraz som sa docitala ,ze moj quiche minuly tyzden vyhral v slanych jedlach.Myslela som si ,ze vyhral u teba ;-)
ab2103
som to vyskúšala a chutilo mi to, akurát som hríby pražila na cibuli. ab
lucylee
babav, chystám sa ho robiť, ale mám otázku. Predtým, ako vysteliem cestom formu, treba ju niečím pomastiť?V ceste je maslo, tak asi netreba, keď nepíšeš, ale pre istotu sa pýtam...a keď ho budem predpekať, treba to robiť štýlom blind baking? Alebo normálne? Quiche som ešte nerobila, tak sa radšej uisťujem...ďakujem
babav
@lucylee , formu vymastit nemusis,cesto je maslove a pretoze sa predpeka iba kratko ,staci ho vo forme popichat vidlickou,
aby sa nevydulo. Formu nim napln tak, aby precnievalo
cez okraj ,pri peceni sa scvrkne .Po predpeceni, pred naplnenim potom pomocou ostreho noza zrez vsetko co precnieva .
Blind baking nie je potrebne pouzit ,vyuziva sa v receptoch kde sa korpus celkom upecie a upeceny naplni plnkou ( napr.ovocny tart).
veronika1984
Ako správny začiatočník :) by som sa chcela spýtať, aký syr sa vlastne myslí pod cream cheese? môže to byť syrokrém, lučina, mascarpone ... teda aký syr sa tam najviac hodí? ďakujem za odpoveď.
babav
@veronika , ja pouzivam vylucne Philadelphia cream cheese,
u nas ho dostat bezne a udajne je obcas k dostaniu aj vo vasich predajniach.Je to makky syr podobny mascarpone,ale do cesta mozes kludne pouzit aj makky plnotucny tvaroh ;-)
baskaba
chcela by som sa spytat na ten syr grueyere- uz som ho videla v par receptoch a ked som ho hladala v potravinach, nikdy som nenasla... neviete mi poradit kde ho mozem kupit? dakujem :)
babav
@baskaba , skus v predajniach ,ktore sa specializuju na syry z dovozu....nezijem na Slovensku, tak konkretne neviem poradit;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia