Citrónový zákusok (Lemon Tart)

babav - fotkababav, 10. mája 2010
Citrónový  zákusok (Lemon Tart)
Foto: babav

Jednoduchy, osviezujuci kolacik, vhodny ako zakusok po sytych jedlach.

8
porcií
30 minút
príprava
12+40 minút
na 170/150 °C

Suroviny

Sladke cesto:
35 dkg
15 dkg
10 dkg
2 ks
Plnka:
4 ks
2 ks
27,5 dkg
1,9 dl
2,75 dl
3 PL




Postup

  1. 1

    Muku ,sol a studene maslo ,nakrajane na male kusky, rozdrobime rukami na konzistenciu posypky.Pridame cukor,vajcia a vypracujeme vlacne cesto,ktore vytvarujeme do bochnika a zabalene v igelite odlozime na 1 hodinu do chladnicky.

  2. 2

    Vychladene cesto na mukou posypanej doske rozgulame tak ,aby pokrylo tartovu formu s volnym dnom ,priemeru 23 cm.(Ja som cesto rozdelila do dvoch foriem ,pretoze boli mensie a plytsie).Takto pripravenu formu odlozime naspat do chladnicky na 20 minut.

    Citrónový  zákusok (Lemon Tart) - obrázok 2
  3. 3

    Pocas chladenia si pripravime plnku.Vyslahame spolu vajcia ,zltky a cukor,za staleho slahania pridavame smotanu , stavu z citronov a nakoniec primiesame na jemno nastruhanu koru z citrona.

  4. 4

    Vychladene cesto vo forme zakryjeme papierom na pecenie a zatazime ( pouzila som suchu ryzu),aby sa cesto pri peceni nevydulo.Pecieme 10 minut v predhriatej rure na 190 stupnov C,potom odstranime zataz a pecieme este 2-3 minuty odokryte tak,aby cesto bolo prepecene ,ale stale este biele.Vyberieme ho z rury a znizime teplotu na 150 stupnov C.

    Citrónový  zákusok (Lemon Tart) - obrázok 4
  5. 5

    Formu polozime na plech a opatrne naplnime pripravenou plnkou.Vlozime do rury a pecieme 35-40 minut ,az pokial nie je plnka celkom usadena.

    Citrónový  zákusok (Lemon Tart) - obrázok 5
  6. 6

    Krajame a servujeme so slahackou ,az ked je zakusok dobre vychladeny .

    Citrónový  zákusok (Lemon Tart) - obrázok 6

Diskusia k receptu

viera1
Ale to musí byť omyl,tej šťavy je tam 2,75 litra .
dajaana
tak toto si ma získalo na prvý pohľad - isto vyskúšam. vďaka :-)
babav
@stefani , ak ho budes piect pouzi hlbsiu tartovu formu,aby sa ti cela napln vosla naraz,potom bude vyssi.Je skutocne osviezujuci!
brigita
Okrem receptu na koláč by som chcela aj tú nádhernú fialku,ako sa k nej dostať.
babav
@brigita , to by bola draha fialka ,keby si sa prave k tejto chcela dostat ;-) .Fialky patria k mojim oblubenym izbovym kvetinkam ,mam ich vela ,kvitnu mi striedavo po cely rok.
forneta
milujem ,,torty" alebo ako to nazvať na takýto spôsob... a je to vážne fran. kuchyňa...??
sandratamer
@babav , zháňam zúfalo recept na lemon cheesecake. Taký, kde sú ako korpus keksíky s maslom a na vrchu je niečo podobné ako plnka v tomto koláčiku... Nevieš mi poradiť? Kupujem hotový v Mark´s and Spencer, ale chcem si ho urobiť aj doma...
pivonka
Babav, tento tvoj koláč mám v KK a neviem sa k nemu odhodlať. Mám totiž z minula zlú skúsenosť s predpečením lineckého cesta. Piekla som ho v tortovej forme, zaťažené fazuľou :-), zviezlo sa mi po stenách dolu. Bolo mi povedané, že tortová forma má kolmé steny a že preto. Vidím, že tvoja forma má tiež kolmé steny a cesto je krásne natenko upečené, úplne výstavné. "Jak ty to, Karle, děláš?" A ešte, koľko asi si mám nachystať citrónov na šťavu?
babav
@pivonka , forma ,ktoru som pouzila je nizka ,preto sa mi
cesto pri predpeceni nescvrklo.Nepamatam sa ,kolko citronov
som potrebovala ,zalezi od stavnatosti,ale urcite najmenej 4 -5.
Drzim palce ,nech sa ti tartik vydari !
lucylee
@babav ty si odborník na tarty :) Robila som prvý krát tart. Do cesta išli 2 1/4 šálky hladkej múky, 1/4 šálky práškového cukru, 2 vajcia, 125 g masla. Na 20 minút som ho dala do chladničky, vyvaľkala, popichala vidličkou a dala na blind baking na 15 minút, potom som dala papier so strukovinou preč a piekla ďalších 10 minút. Naplnila som plnkou a keď som ho vychladnutý krájala, tak cesto bolo tvrdé. Nevieš, v čom mohol byť problém?Piekla som na 180tke.
babav
@lucylee , cesto musi byt vygulane na tenucko,nemusis pouzit celu davku,pretoze formy maju odlisnu velkost.Skus nabuduce pouzit recept na cesto z mojho" Apple tart",to je krehkejsie cesto.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia