Kuracie Cordon Bleu

Ladislav Németh
šéfkuchár z reštaurácie La Fiamma v Bratislave, 26. februára 2010
Kuracie Cordon Bleu
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
200 g
200 g
100 g
10 g
0,5 l
2 ks
10 g
200 g
2 g
2 g
1 ks




Postup

  1. 1

    Kuracie prsia narežeme a jemne naklepeme. Osolíme a okoreníme. Pridáme brokolicu, syr, šunku a pažítku. Zatvoríme ako kapsu a okraje jemne vyklepeme. Obalíme v hladkej múke. Pripravíme cestíčko z múky, vajec, mlieka s soli tak ako na palacinky len hustejšie a pridajú sa tam aj opražené píniové oriešky.

  2. 2

    Dobre vymiešame, rozohrejeme olej, namočíme do cestíčka plnený rezeň a pomaly ho ponoríme do oleja. Pečieme pomaly z oboch strán. Prekrojíme do šikma. Ozdobíme limetou alebo citrónom s petržlenovou vňaťou.

  3. 3

    Podávame so zemiakmi na rôzny spôsob alebo so zeleninou.

Diskusia k receptu

elmer
len tak cakam, kedy tu niekto napise, ze mate v nazve chybu, ze to ma byt Gordon Blue :) :) :)
elmer
a tych je "chvalabohu" na Slovensku pozehnane :))) este ze si to Gordon blue mame kde dat :)
michsamant
a ja neznala som si fakt dodnes myslela ze to ma byt gordon blue :)) bavim sa!
sovka62
Gordon Blue ma irituje už roky. Správny názov v preklade znamená modrá stuha (zrejme nejaký druh ocenenia). Hoci mi to v reštauráciách chutilo, keď to vidím pod tým skomoleným názvom od jedu si to ani neobjednám.
elmer
pokial ja viem tak je toto jedlo pomenovane podla isteho rádu,ktory si hovorili "les cordon bleus"....v sucasnosti existuje aj "kucharska skola", lepsie povedane vzdelavaci institut Le Cordon Bleu so sidlom vo Francuzsku a pobockami vo viacerych krajinach...
danap
dakujem za recept, vyskuuuusam, urcite bude dobry aj s brokolicou a pekne to aj vyzera ☺☺☺
retig
Milé dámy,
originálny Cordon Bleu je vyprážaný teľací, prípadne hydinový rezeň so syrom a šunkou. Patrí medzi stálice medzinárodnej gastronómie. Slovenské reštaurácie ju zanovito ponúkajú ako Gordon blue.

Slávni páni Gordonovci rôznych povolaní by sa iste potešili, ale v skutočnosti ide o špecialitu, ktorá sa nazýva podľa francúzskeho rádu zo 16.storočia a o tri storočia mladšej kuchárskej školy.
Členovia rádu ducha svätého L"Ordre des Chevaliers du Saint Esprit nosili kríž na modrej stuhe (le cordon bleu). Nazývali sa „les cordon bleus“ a stretávali sa na bohatých hostinách, metaforicky označovaných tiež cordon bleu. Koniec rádu a hodovaniu urobila francúzska revolúcia, ale symbol sa natrvalo vžil ako označenie vysokej kvality.
V posledných rokoch devätnásteho storočia tento výraz oprášil prestížny francúzsky kulinársky časopis. O pár rokov neskôr si „modrú stuhu“ vzal do názvu aj najslávnejší gastronomický vzdelávací inštitút Le Cordon Bleu..
zienkadomaca
elmer, toto nie je pokec, ale debata o jedlach. nezda sa ti ze trosku rypkas ? recept vyzera krasne, vyskusame....
elmer
@zienkadomaca : hmmm, neviem, nezda sa mi...skor sa mi zda, ze to retig prezentovala ako svoj nazor, tym "Mile damy, ... " ja osobne by som to asi skor riesil zverejnenim priamo linku a neprezentoval to takto, ako keby som to vymyslel ja ;)
morkapredatorka
Dakujem krasne za zlepsenie mojho dna z informacie ze existuje aspon par ludi na tomto Slovensku plnom hlupakov co vedia co je Cordon Bleu, najma vedia ako sa to vola a co to znamena. Tak priserne ma to irituje
radost
aaaleee..@morka...aj tvoji predkovia vedeli čo je CB..??tipujem-že nie..tak tiež ich zaraduješ do tej plnej "skupinky"..??nuž-ty vieš niečo..druhí iné..krútim hlavou nad tvojimi písmenkami..:-(
morkapredatorka
Radost: moji rodičia áno, moji starí rodičia žili na orave na dedine a takéto jedlá nepoznali tak nemali prečo vedieť. Ale jedlá ktoré poznali tak vedeli ako sa volajú, vedeli z čoho a ako sa pripravujú . Ved ked niečo jem a chutí mi to tak si snazim aj zistit co vlastne jem a z kadialt o jedlo pochadza.. ci o je uz fakt vsetkym ludom vsetko jedno? ja viem ze tupe slovensko ide na kvantitu a nie na kvalitu a je im jedno co jedia, len vyjadrujem ze ma to uprimne mrzi
morkapredatorka
ani vam by sa nepačilo, keby vymyslite jedlo ktoreho nazov ma nejaky vyznam a ludia vam to skomolia totalne ...
radost
všeličo sa mi nepáči..napr. aj tvoje zovšeobecňovanie..
ale nepoužívam výraz " tupe slovensko".."na tomto Slovensku plnom hlupákov"..
želám ti radostné žitie medzi nami..:-)
afataga
tusim tu mame novu Vasilisu Premudru, ved to je logicke, ze ked ma niekto 20 rokov, tak uz pozral vsetku mudrost sveta
jujoska
vsetci "Slovaci" ako @Morka opovrhujuci svojou krajinou a jej ludmi by sa mohli pripojit k tomu davu co tiahne na zapad. Tam ich urcite privitaju s otvorenou narucou a budu sa velmi tesit
savina
@morkapredatorka (8.1.2015 16:39)

sice uz po funuse, nakoľko ubehlo 6 rokov...ale neda mi to. Tento komentar o "tupom Slovensku" si si mohla odpustit a je uplne mimo.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia