Kuracie Cordon Bleu
Ladislav Németh
šéfkuchár z reštaurácie La Fiamma v Bratislave, 26. februára 2010
šéfkuchár z reštaurácie La Fiamma v Bratislave, 26. februára 2010
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
porcie
30 minút
príprava
príprava
30 minút
tepelná úprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Kuracie prsia narežeme a jemne naklepeme. Osolíme a okoreníme. Pridáme brokolicu, syr, šunku a pažítku. Zatvoríme ako kapsu a okraje jemne vyklepeme. Obalíme v hladkej múke. Pripravíme cestíčko z múky, vajec, mlieka s soli tak ako na palacinky len hustejšie a pridajú sa tam aj opražené píniové oriešky.
- 2
Dobre vymiešame, rozohrejeme olej, namočíme do cestíčka plnený rezeň a pomaly ho ponoríme do oleja. Pečieme pomaly z oboch strán. Prekrojíme do šikma. Ozdobíme limetou alebo citrónom s petržlenovou vňaťou.
- 3
Podávame so zemiakmi na rôzny spôsob alebo so zeleninou.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
originálny Cordon Bleu je vyprážaný teľací, prípadne hydinový rezeň so syrom a šunkou. Patrí medzi stálice medzinárodnej gastronómie. Slovenské reštaurácie ju zanovito ponúkajú ako Gordon blue.
Slávni páni Gordonovci rôznych povolaní by sa iste potešili, ale v skutočnosti ide o špecialitu, ktorá sa nazýva podľa francúzskeho rádu zo 16.storočia a o tri storočia mladšej kuchárskej školy.
Členovia rádu ducha svätého L"Ordre des Chevaliers du Saint Esprit nosili kríž na modrej stuhe (le cordon bleu). Nazývali sa „les cordon bleus“ a stretávali sa na bohatých hostinách, metaforicky označovaných tiež cordon bleu. Koniec rádu a hodovaniu urobila francúzska revolúcia, ale symbol sa natrvalo vžil ako označenie vysokej kvality.
V posledných rokoch devätnásteho storočia tento výraz oprášil prestížny francúzsky kulinársky časopis. O pár rokov neskôr si „modrú stuhu“ vzal do názvu aj najslávnejší gastronomický vzdelávací inštitút Le Cordon Bleu..
ale nepoužívam výraz " tupe slovensko".."na tomto Slovensku plnom hlupákov"..
želám ti radostné žitie medzi nami..:-)
šlite na tu chuderu morku, ved to ani papriku od kapusty nerozozná a ide tu mudrovat/vid komentáre pod recepto:D:D:D
sice uz po funuse, nakoľko ubehlo 6 rokov...ale neda mi to. Tento komentar o "tupom Slovensku" si si mohla odpustit a je uplne mimo.