Quiche - francúzsky koláč

klaura - fotkaklaura, 2. marca 2010
Quiche - francúzsky koláč
Foto: klaura

Je dobrý teplý, aj na studeno. Najčastejšie ho robím na obed v sobotu, ku kyslým polievkam. Neviem prečo práve v sobotu :).

6
porcií
15 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Suroviny

400 g
10 ks
200 g
200 g
1 kelimok
1 KL
1 PL




Postup

  1. 1

    Lístkové cesto vyvaľkáme a vystelieme ním vymastenú okrúhlu koláčovú formu (priemer 28cm). Cesto vyvaľkám natenko, vložím do formy a čo prečnieva odstránim prstom. Zvyšné cesto si odložím.

  2. 2

    Vajíčka vyšľaháme, pridáme na kocky nakrájanú salámu, nastúhaný syr, kyslú smotanu, vegetu, vňaťku, spolu dobre zamiešame. Môžeme použiť aj ml.čierne korenie. Zmes vylejeme do formy, z odloženého cesta narežeme tenké pásiky a uložíme ich na vajcovú zmes do mriežky.

  3. 3

    Pečieme do červena asi 40 min. Možno aj menej, každá rúra pečie inak ... cesto má byť pekne vyfarbené.

Diskusia k receptu

cistinka
Je to vynikajúci francúzsky slaný koláč, ktorý ja robievam zo svojho cesta: 200 g hladkej múky, 100 g masla, 1 žĺtok, voda, soľ
Vyskúšam aj z lístkového :-)

jarco
Moja drahá často robieva bulharskú banicu. Je to podobné, ale jednoduchšie a bez mäsa. Ukecám ju, nech hodí recept. Jeden, ktorý už na Vareche je, nie je celkom ono.
2010
Super,
Ked som bol na slovensku tak som ani sajnu nemal co quiche je, teraz by som aj pokibicoval ale neviem to po slovensky.Skusim hotentotsky.
Takze technicka rada je tzv. "blind baking" doslovny preklad pecenie na slepo, aby spodok nebol "soggy" premoceny.Treba na listkove cesto dat foliu a zatazit napriklad suchou fazulou aby cesto nenarastlo a piect asi 10-15 minut.Dat prec fazulu s foliou, natriet cesto vajickom s vodou a piect dalsich 10 minut aby sa cesto "seal" utesnilo? a potom budeme mat spodok ako vrch.

nbert
2010, vyborny postreh. dovolim si to trochu rozvinut.

Ak ale chcete spravit "autentickejsie" quiche, odporucam spravit cesto z masla a muky ako pisala cistinka (vid hore) a nechat vymiesit v kuchynskom robote alebo rucne (uf) dohladka. Cesto by malo byt vlacne, tvarne a pevne. Rozvalkat na troche muky do pribliznej hrubky ako je na fotke, vlozit do plochej (pizzovej) formy a tesne ju vylozit cestom. Pojazdite nozom po okraji formy na odstranenie prebytocneho cesta, cele vnutro formy musi byt rovnomerne vylozene.
Potom, ako hovoril 2010, prelozte celu formu kuchynskou (plastovou) foliou aspon v troch vrstvach, nesetrite foliou taktiez cez okraje.
Potom treba vyplnit formu nejakym suchym zrnom ( ryza, fazula, kukurica- NIE popcornova !, drobne suche cestoviny ) v rovnomernej vrstve aspon 1-1,5 cm, prelozte okraje folie dovnutra a vlozte do truby tak na 165 stupnov na priblizne 20 min. O foliu sa nebojte, je schopna zniest prekvapive teploty.
Teraz ide o to, aby ste tuto planu cestovu formu "uvarili" do staze "skoro hotova". Bude dokoncena neskor naraz spolu s plnkou.

Ked dosiahnete tuto staz, vyberte z truby, opatrne vytiahnite (zdvihnite) zrno naraz s foliou a nechajte cesto trosku vydychnut.

K plnke : vzdy su to rozslahane vajcia so smotanou (nemusi byt nevyhnutne kysla), solou a korenim. A potom pridate uz len to co mate radi. odporucam:
-hriby, (lahko predsmazene)
-spenat (cerstvy, obareny a vyzdimany, lahko posoleny)
-susene nakladane rajciny v oleji ( mali by sa dat kupit)
-sunka (nakrajana na pasiky)
-cibula (biela alebo cervena, do sklovita)
-paprika (nakrajana na tenke slize)
-cesnak (malicko a rozotreneho na blato)
-por (lahko poduseny)
-jarna cibulka (hlavne bledozelena cast nakrajana na sliziky)
-redkovka ( na platky)

Fakt to moze byt hocico, len triezve kombinacie a nic co by vyzadovalo dlhy cas na uvarenie.

mala by to byt kombinacia minimalne dvoch a potesi aj nejaka cerstva bylinka ako vnat, bazalka, posekana pazitka, zerucha, tymian... vyberte vhodnu bylinku vzhladom ku zvolenej kombinacii hlavnych prisad.

vylejte zmes do formy a rovnomerne rozdelte prisady po celom povrchu spajdlou alebo vidlickou

dajte naspat do truby tak na 175-185 stupnov az dovtedy kym mate krasnu zlatistu korku.
Mozete posypat oblubenym syrom tesne predtym ako sa vajecna zmes uplne zrazi.

Tak a teraz dolezita vec. S vajciami treba rozumne, nie je vitane aby po prekrojeni plnka vyzerala ako hore na obrazku, kde sunka vyplavala hore na hladinu a cesto nie je uvarene. Plnka musi byt primerane hruba/tenka vzhladom na hrubku cesta. Na obrazku je plnky privela.

prepac Klaura :)

trosku vycerpavajuce, ale toto je "ozajstnejsie" quiche, dufam ze som toto vsetko nepisal nadarmo :)

nbert
och skoro som zabudol, dajte medzi formu a cesto papier na pecenie alebo vrstvicku rozpusteneho masla a popraste mukou :)
klaura
nbert: rada sa nechám poučiť ... a ako čítam, od odborníka :).
Ja som tento recept kdesi počula, robím ho čiste amatérsky, no a teraz skúsim inak. Ďakujem.
2010
Klaura, nebolo to osobne , ale sa pohybujem v anglicky hovoriacich krajinach a tam maju vseobecnu tendenciu nedopekat veci a skombinovan to s stekutou naplnou vacsinou je to fiasko ale oni su na to zviknuty jest surove cesto a toto je jeden z receptom ktory ked ho ponukaju v restauracii tak sa prve pytam aby mi ukazali ako to vyzera.
klaura
2010: nic sa nedeje :) ďakujem za rady :) ahoj
klaura
Ďakujem obom ... Potešila ma pekná výhra :)
forneta
bošee.... čo mate stále s tými smajlíkmi...?? a e to wašne fran. kuchyna?
zofia5
Aj ja gratulujem a pridavam do svojich receptov
jerica
gratulujem k výhre , super to vyzerá , pekne upečené , poteší oko aj chuťové kanáliky.
forneta
uš tom to edlaa... newem síce kde ale niečo podobné som mala.... len na wrchu nebolo too... newem čo to e... nece sa mi to číítať... a musím powedaaať... mnááám... xDxDxD