Raclette fotorecept

jarco - fotkajarco, 13. marca 2010
Raclette (fotorecept)
Foto: jarco

Mám trochu dilemu, či sa toto dá vôbec nazvať receptom :-) Ale platí, že jednoduché veci sú najlepšie a toto je naozaj dobré. Raclette je druh syra, ktorý sa pripravuje zapečený so zemiakmi. Zároveň je to názov spôsobu stolovania, pri ktorom si stolovníci sami pripravujú svoje porcie priamo za stolom, a popri zapekaní syra so zemiakmi si môžu aj niečo ugrilovať. Podobne ako fondue je to skôr zimné jedlo, v tomto ročnom období sa dobre sedí za stolom pri horúcom grile.

4
porcie
10 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
800 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Potrebujete špeciálnu súpravu na raclette. Je to vlastne stolový elektrický gril. Pod výhrevnou špirálou je miesto na malé zapekacie panvičky, hore je platňa, na ktorej sa dá čokoľvek grilovať. Drahšie súpravy majú mramorovú platňu, lacnejšie kovovú.

  2. 2

    Ošúpem si zemiaky, nakrájam ich na plátky hrubé 0,5 až 1 cm a dám variť (pozor na kvalitu zemaikov, na raclette treba nazaj dobré zemiaky). Ja varím zemiaky na pare "al dente", ale nech si ich každý uvarí ako mu je milé. Treba ich mierne osoliť a v žiadnom prípade by nemali byť rozvarené.

  3. 3

    Kým sa varia zemiaky, nakrájam si na malé kúsky polotvrdý francúzsky syr Raclette. Ja drahý a dosť ťažko sa zháňa, no neoplatí sa veľmi experimentovať s alternatívami.

    No existuje aj výnimka - dobré skúsenosti pri príprave raclette mám s iným francúzskym syrom, kozím Tomme de Chévre, nám chutí možno ešte lepšie ako originál. Na jednu osobu by ste mali rátať 100 až 150 gramov syra.

  4. 4

    Nakrájam si prílohovú zeleninu - čerstvú, zaváranú, nakladanú, podľa chuti a možností. Ak chcem využiť aj hornú platňu grilu, pripravím si malé kúsky mäsa, šampiňónov, baklažánu, cukety, apod.

  5. 5

    Zapnem si gril. Do zapekacích panvičiek uložím vrstvu zemiakových plátkov, na ne bohato syra, a dám zapekať.

  6. 6

    Keď syr začína hnednúť, zavolám rodinu k stolu. K zapekacím panvičkám patrí aj malá plastová alebo drevená škrabka, ktorou si jej obsah premiestnite na tanier. Stoluje sa podobne ako keď si robíte fondue, jedna osoba spotrebuje tri až štyri panvičky so zemiakmi a zapečeným syrom, ktoré si sama pripravuje priamo za stolom.

Diskusia k receptu

2010
To je super , clovek sa stale uci daco nove.
jarco
Ja som ho kúpil minulý víked v Carrefoure v BA Petržalka, ale zvyknú ho mávať aj v iných obchodoch, kde majú dobre zásobený syrový pult.
jarco
Raclette je z kravského mlieka. Ten druhý, ktorý spomínam, je kozí, tiež ho kupujem v Carrefoure a vyzerá takto:

">
cistinka
Vďaka Jarčo za ten recept....pripomenul si mi moje detstvo vo Švajčiarsku....bývala to naša večera tak trikrát do týždňa...
evanaaa
Ten raclette gril sa oplati len tam,kde je viac clenna rodina,a kde sa castejsie vyuziva.
lojla
ja som jedla raclette bez zapekania zemiakov: na platnicku sme ukladali len syr, ktory sme topili... :) nim sme potom polievali zemiaky uvarene v supke (uz osupane, samozrejme:). odporucam, vynikajuce.
bruneta
Ten gril sa oplatí aj pri menej početnej rodine, my sme dvaja a "raclettujeme" minimálne dva krát do mesiaca. Ja mám gril priamo zo Švajčiarska s mramorovou platňou, známy mi nosí odtiaľ aj syr. Ale už som ho aj tu pár krát kúpila. Tiež ho rovnako ako lojla topíme v malých miskách a lejeme si ho na zemiaky. s bielym vínkom aká mňamka :)