Francúzsky chlieb

egreska - fotkaegreska, 15. marca 2010
Francúzsky chlieb
Foto: egreska

Príprava je trošku zdĺhavejšia ale stojí za to ..

Suroviny

2 1/4 šalky
1 PL
1 kocka
1 PL
2 PL
6 šalok




Postup

  1. 1

    Vodu zmiešame s droždím a cukrom,rozmiešame kym sa droždie a cukor neroztopí.Vylejeme do pekarničky ,pridame sol,olej a polovicu muky.Nechame premiešat par minut a pridame zvyšnu muku.Premiešame a vypneme.Nechame 10 minut odpočívat.Znovu na par sekund premiešame a vypneme .Cesto nechame takto oddychovat pat krat.

  2. 2

    Potom cesto rozdelíme na dve časti,každu na pomučenej doske roztiahneme rukami na obdĺžnik a zrolujeme ako bagetu,spoj zlepíme a povalame po muke.Preložime na plech a nechame kysnut asi pol hodinku.Pečieme na 220 st asi 20 minut.

Diskusia k receptu

martina34
@egreska , môžem tento recept použiť do pekárničky? neskúšala si? no neviem, či surovín nie je veľa ako hmotnosť..
egreska
Matka možeš ale asi urob len z pol davky,aby ti to nevybehlo..
honestka
Ja mam skusenost, ze v mojej pekarnicke mozem pouzit maximalne 4 hrnceky muky (moze byt aj kombinacia aj semiacka), z vacsieho mnozstva mi to vzdy prekysne vonku, ale pouzivam iba cerstve drozdie...
Najlepsiu korku chleba som dosiahla piect ho v "römertopf"- (myslim ze ho volate rimsky hrniec)...
Ked chcem z viacej davky, necham si vymiesat aj 2x ale peciem v rure.
A chlieb tu pravidelne peciem cele desatrocia, lebo na ten nafukany sme si zatial nezvykli.
egreska
honestka, presne tak z rímskeho hrnca je korka najlepšia..ja zase nikdy chlieb nepečiem v pekarni len v rure , neda sa to porovnat..
bozulka
Vyzerá nádherne.vyskúšam,zamiesi pekárnička a upečie rúra.
Plech suchý a len cesto oválané v múke? Egreška a po upečení nepotieraš vodou?

egreska
bozulka dakujem,budem rada ak vyskušaš,ja naozaj super..tak ako píšeš a vodou nepotieram..
forneta
ja wem še s tým uš asi poriadne leziem na nerw.. aléé... e to wášne fran. kuchyňa?
bozulka
Egreška,vyskúšala som tento francúzsky chlebík v nedeľu.A poviem Ti bol skutočne vynikajúci.Mali sme k jeleniemu gulášiku,ten sme mali ako predjedlo lebo nebola polievka.Celý týždeň máme jelení na rôzne spôsoby.Na obede bol syn s nevestou a hoci oni žijú na zdravej strave,nevesta pečie chleby len zdravé s celozrnnej múky s rôznymi semienkami ,tak tento jej veľmi chutil a zobrala si recept,že vraj zmena občas nezaškodí.Ďakujem !!!!!!!
egreska
bozulka,jelení gulašik by som si dala,ešte som nikdy nejedla z diviny...musí byt super. som rada ze vam chlebík chutil a ze sa pačil aj neveste ,veru zmena nezaškodí ,ja som uz piekla chleba hadam z kazdej krajiny :-))
marienka44
Co sa mysli šalka? Ta odmerka, co je prilozena k pekarnicke? Udajte objem, prosim. Rozmyslam to dat vymiesit do pekarnicky, ale tam sa mesti len 500 g muky+prisady.
egreska
marienka používam šalku 2,5 dcl . ak maš malu pekarničku tak urob len z pol davky,aj z polovice je dost velky..a uvidiš či vam bude chutit,ja prvy krat všetko robim z polovice -pre istotu :-))
egreska
ked je v nazve francuzsky, tak je asi francuzsky neeee ???
flemi
dá sa vymiešať aj s obyčajným elektrickým hnetačom?
egreska
@flemi ,nemam to odskušané ale možeš vyskušat..neviem či maš dost silný mixer,ale ak ti to nepojde ,tak radšej vypni aby ti nezhorel...da sa urobit aj ručne :-))
flos8
Dnes som ho robila a je úžasný! Zatiaľ najlepší z tých čo som piekla!
bonpari
prave mi vychladol :) doma ziadne pecivo, nic.. a ked som si predstavila, ze mam rano vstavat, aby sme mali co jest na ranajky, tak to si radsej takto vecer upeciem.. je to moj prvy chlebik a priatel tomu vobec nedoveroval.. zevraj take domace byvaju nic moc.. ale skor ako si lahol do postele, este si stihol odkrojit poriadny krajec.. dakujem ti za super receptik.. a inak len tak pre zaujimavost, miesila som ho rucnym mixerom a potom rukami, lebo pekaren nemam a podaril sa ;)
bonpari
prave mi vychladol :) doma ziadne pecivo, nic.. a ked som si predstavila, ze mam rano vstavat, aby sme mali co jest na ranajky, tak to si radsej takto vecer upeciem.. je to moj prvy chlebik a priatel tomu vobec nedoveroval.. zevraj take domace byvaju nic moc.. ale skor ako si lahol do postele, este si stihol odkrojit poriadny krajec.. dakujem ti za super receptik.. a inak len tak pre zaujimavost, miesila som ho rucnym mixerom a potom rukami, lebo pekaren nemam a podaril sa ;)
vlasatka
našla som tento recept na chlieb. vyzerá super. často pečiem chlieb, najlepší je naozaj z rímskeho hrnca. na tomto ma zaujal postup, ale tomuto nerozumiem: Potom cesto rozdelíme na dve časti,každu na pomučenej doske roztiahneme rukami na obdĺžnik a zrolujeme ako bagetu,spoj zlepíme a povalame po muke.znamená to, že z dávky pečieme dva chleby, allebo tie dve bagety nejako spojíme....
môžeš mi to niekto priblížiť?
beatacsontosova
Dnes som vyskusala tento chlebik, samozrejme som sa zastarela do muk, kedze sa robia 2 chlebiky tak som spravila 2 rozlicne- 1bol kombinaciou hladkej a spaldovej hladkej múky, 2bol z hladkej, celozrnnej spaldovej, grahamovej muky a chia semiacka, ta prva varianta je super, jemnucke vnutro a vyborna korka (po upeceni som potrela vodou aby pre istotu zmakla) tu druhu kombinaciu neochutnam - chlebik mi znarodnila sestricka, bola na navsteve a vypytwla si ho:) ale podla omaku musel byt tiez velmi jemnucky, odporucam ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia