Crème fraîche (šľahačkový kyslý krém)

honestka - fotkahonestka, 28. marca 2010
Crème fraîche (šľahačkový kyslý krém)
Foto: honestka

Crème Fraîche (Šľahačkovy Kysly Krem) je pôvodom je z Bretónska a Normandie (oblast Francúzska). Tento krem je dnes dostupny a používany po celej Európe. Zobraziť celý popisCrème Fraîche (Šľahačkovy Kysly Krem) je pôvodom je z Bretónska a Normandie (oblast Francúzska). Tento krem je dnes dostupny a používany po celej Európe. Vo Francúzsku patril k unikátnom svojimi charakteristickmi vlastnostami a "créme fraîche" je veľmi vysoko hodnoteny (v podstate rovnakým spôsobom ako Connoisseurs-znalci vina a jedla) oceňujú a vychutnavaju rôzne druhy pochutok a specialit.

10 minút
príprava

Suroviny

1  šálka
2  PL




Postup

  1. 1

    1 šálku smotany na šľahanie a 2 lyžice zmesi kysleho mlieka (ci cmaru, alebo kyslej smotany) dame do zavaracieho pohara s vieckom a dobre pretrepeme. Zmes nechame stat pri izbovej teplote, (mne sa to dobre osvedcuje polozit pohar na vrch chladnicky, kde je prijemne teplucko) na 8 - 24 hodin pokial zmes velmi pekne nezhustne. Pri podavani staci premiesat, ale tento krem sa moze aj vyslahat na hustu šľahacku velmi nezvycajnej a prijemnej chuti. Mozeme ho pouzit ako zahusťovadlo pri tepelnom upravovani masa, polievok či omáčok pretože sa nebude zrážať (ako sa casto robi s pouzitim obycajnej kyslej smotany), alebo roznych privarkov. Je vsak vyborny na samostatne pouzite pri podavani studenych misi, tepleho masa, ci cerstveho ovocia, pudingov, alebo ako osviezujuci pridavok pri kolacoch typu 'PIE', alebo 'Cobblers' (teple ovocne kolace s drobenkou). Je potrebne ho spotrebovat do 10 dní.

  2. 2

    Obidva typy kremov (Crème Fraîche a Crème Chantilly) som uviedla prave teraz pred prichodom Velkej Noci, kde ich pouzitie moze byt velmi osviezujucou zmenou pri pripravach jedal a studenej kuchyne.

Diskusia k receptu

babidka
take nieco - myslim recept , sa vzdy zijde a preto dik . hned si to odkladam , prilezitost pouzit to sa urcite coskoro najde :-)
evanaaa
Moja mamina vždy,ked mala variť omáčku alebo niečo pod.so smotanou,vždy den dopredu si zmiešala sladku a kyslu smotanu a nechala ju do druhého dna odstáť,ja to tiež tak robím,tuším je to podobné ako uvádza honestka. Tento sposob zjemní omáčku.
evanaaa
Chcela by som ešte podotknuť,že aj u nás začali taku smotanu vyrábať,kupila som ju v Kauflande,len si nespomínam na názov.
honestka
Takto francuzsky nazov zie tak zdvorilo a pritom obycajne a lahko sa to vyslovi krem fres (na s je makcen) a je to sranda, kedze fres by sa malo povedat niecomu co je sladke, nie kysle vsak?
forneta
mm... e to wášne fran. kukchyňa...? bo príde moa kamarátka z fran. a cem aby sa cítila ako domáá... plss... odpowedzte mii...
honestka
@forneta : ano, recept je oroginal. Ked ju chces prekvapit najdi si nejake recepty z ich kuchyne. Je pomerne jednoducha, ale velmi bohata na syte kremove privarky.
jedia radi vela druhov syrov, k tomu hrozno a zapijaju vinom.
Neviem kolko ma rokov tvoja kamoska tak namiesto vina urob dobre ovocne malinovky, alebo koktejly.
Ale prave ze ju pohosti nasou kuchynou aby vedela, ake dobre jedla mame aj my.
forneta
mm... mali ste pravdu... nakonies som urobila niečo z našej a bola naozaj rada...
honestka
som rada, ak mas nejake otazky osobne ti vzdy odpoviem ,( mam dost dobre znalosti v roznych svetovych kuchyniach)m ale na verejne forum uz nepojdem. vies ozaj som mala pocit ze dobre vies co pises, kedze ovladas tieto novodobe veci a preto som trvala na svojom ze sa nam vsetkym len vysimevas tak po svojom- viac sa to uz z mojej strany nestane. Na vysvetlenie: xD = It"s a shorthand for a smiley--supposedly a "laughing smiley". The X is the person"s eyes, which are squinting shut with mirth, and the D is the open and laughing mouth.
In other words, XD = vysmievacny, rehotacny symbol.
zaujem o francuzsku kuchynu ti otvori vela novych kanalikov aby si sa dozvedela o originalmom vareni- drzim palce, ved vzdelavanie v comkolvek je take uzitocne.
dajanca
Dnes som kúpila smotany, šľahačkovú aj kyslú pochúťkovú...idem zamiešať...už sa teším ako si pochutím... vďaka za recept :-)
astheart
@honestka : You´re right, absolutely. Some people just use shortcuts usual in Internet chatting but they don´t realize they real meaning. lol or :), what do you think? Anyway, it doesn´t matter. For the first time I met creme fraiche during my long holiday in Normandy and I was astonished! Love it! Found a recipe in an English cookery book but that one is different. I may add it here as well..... Regards, xxxx
astheart
lol "x" tady znamená objetí, kdežto "o" je polibek......
astheart
Creme fraiche je výborný například k jablečnému závinu z taženého nebo listového těsta!
pacho74
Ahoj mam otazku ... v recepte sa pise ze to treba do 10 dni spotrebovat. Co by sa stalo ak by sme zahrieli slahackovu smotanu na 70-80 stupnov nechali vychladnut a az potom tam dali kyslu smotanu ? To ze sa z toho stane taky husty krem zabezpecuje asi ta kysla smotan nie ? Keby sme v sladkej smotane prehrietim vyzabijali vsetky nepotrebne bakterie tak by sme mozno predlzili dobu pouzitia. Domaci Jogurt mi vydrzi v uzavretej nadobe aj mesiac. Mohlo by to fungovat ? Ak to nikto neskusal tak ja sa na to dam. :)
honestka
@Pacho74- nikdy som to neskusala inac robit a preto neviem odpovedat. Nam tento krem nikdy dlho nevydrzi lebo si vzdy naplanujem spotrebovat ho. samozrejme ze skusit mozes a naviac verim aj tomu, ze takto tu pripraveny krem by mal vydrzat viacej ako tych 10 dni./ cim dlhsie stoji, tym je podla mna len kyslejsi ale moze sa stat aj to, ze moze zacnut riednut/ Tvojou myslienou zahrievania by sa vlastne smotana len pasterizovala - daj vediet, co sa stane po dlhej dobe skladovania tohto kremu Iste to zaujme aj inych, kto sem nahliadne.
inac dakujem za koment.
katy
Ďakujem pekne za receptík. Ihneď si ho ukladám :)
Tou smotanou na šlahanie myslíte sladkú smotanu? Lebo ak ano, tak netuším čo by bolo lepšie. Tu v UK máme dva až tri druhy a to je Double cream čo je okolo 48percent a Single cream cca 18percent. Potom je tu aj niečo viac percentné a to je okolo 60percent. Ďakujem za akúkoľvek pomoc.
honestka
@katy : smotanou na šlahanie sa mysli sladka a vsetko co je od 33% hore. Na tento ucel postacuje kazda, ktora je urcena ako "Whipping cream" /u nas 33%/.
zrejme, keby si urobila z 18% krem by bol pouzitelny myslim ze celkom lahodny avsak nie az taky silny.

Dakujem za pripomienku doplnim do receptu.
denyany
Vyskúšané-perfektné. Použili sme k suchšieme dezertu, bolo to báječné, hneď dostal dezert iný rozmer. Vďaka za nápad.:-)
kukulienka71
robila som dvomi spôsobmi podľa jednej českej stránky, jedno sa zahrievalo, druhé bolo za studena. Ja som mala zakysanku. Výsledok je viac než dobrý, v podstate je to tento istý recept, tak sem pridávam len fotku, ak môžem. Píšem o tom aj na svojom blogu. Takže tento recept od @honestka vrelo odporúčam


honestka
@Kukulienka71 : dakujem.
Ked si nan clovek v kuchyni zvykne ma vela pouziti hlavne kvoli jeho lahodnej chuti a jeden vobec nemysli na to, ze je viacej kaloricky no nie?
A tvoja porcia na tanieriku vyzera samozrejme akoze inac, elegantne ako tvoje ine bohate a fantasticke recpety na tejto webke.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia