Bravčová panenka so šampiňónovým prelivom

evusik - fotkaevusik, 7. marca 2010
Bravčová panenka so šampiňónovým prelivom
Foto: evusik

Moja prvá cesta do zahraniča po revolúcii viedla do Paríža, tešila som sa ako malé decko a v ničom som nebola zklamaná, Louvre, Notre Zobraziť celý popisMoja prvá cesta do zahraniča po revolúcii viedla do Paríža, tešila som sa ako malé decko a v ničom som nebola zklamaná, Louvre, Notre Dame, Eifelovka a všetky tie úžasné kultúrne pamiatky a umelci maľujúci pri Seine to všetko ma ohúrilo, očarilo a Paríž ma načisto dostal. Keď som bola plná zážitkov povedala som si že mi už chýba len ten kulinársky. Bolo to hriešne drahé a bolo to jedlo ktoré tu uvádzam, určite to nie je presná kópia ale takto som si to zapamätala.

10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    keďže sa jedná o minútka treba si to naplánovať tak aby mäso aj zemiaky boli hotové v rovnakú dobu. Takže asi pol hodinu pred servírovaním dáme piecť zemiaky. Zemiaky v šupe dobre vydrhneme. Ja to robím tak, že zoberiem novú drátenku - nie drôtenú - rozbalím ju a dostanem taký valec ako rukáv, do toho rukáva vložím zemiak a dobre ho pod tečúcou vodou vydrhnem. Tak sa napríklad perfektne čistia nové zemiaky. Vymyslel to pred rokmi môj manžel, pre ktorého čistenie nových zemiakov bola piplačka, tak sa vynašiel.

  2. 2

    Vydrhnuté zemiaky prekrojíme a reznou stranou ich položíme na vymastený plech a dáme piecť asi na 20 min. na 230°, samozrejme záleží na zemiakoch. Keď sú zemiaky takmer upečené opočíme ich reznou plochou hore do stredu dáme asi tak pol lyžičky bylinkového masla a posypeme nadrobno pokrájanou šunkou a dáme už len zapiecť pokiaľ nám šunka nesčervenie. Bylinkové maslo: do zmäknutého masla zamiešame bylinky, ja dávam provensálske

  3. 3

    Ako sa nám pečú zemiaky nachystáme si panenku. Ak treba odblaníme, nakrájeme asi na 3 cm vysoké koliečka, mierne ich rukou roztlačíme a aby nestratili tvar, obtočíme ich dokola potravinárskym motúzikom. Mierne okoreníme bielym korením a sprudka opečieme z každej strany - len krátko, potom osolíme, to preto aby všetka šťava zostala vnútri a panenku ešte opekáme tak 4 minúty z každej strany.

  4. 4

    Šampiňónový preliv: do kastrólka si dáme šampiňóny aj s nálevom, fantastické je to z dubákov - to hádam ani francúzi netušia aké je to dobré - takže ak robíme z čerstvých hríbov, tieto najskôr podusíme na oleji a troche vody. Pridáme smotanu na varenie, prípadne šľahačku, povaríme, osolíme, dochutíme drvenou rascou a rozmixujeme.

  5. 5

    Neuvádzala som množstvá, lebo si myslím že to nie je dôležité, všetko závisí od množstva panenky a počtu stravníkov.

Diskusia k receptu

elmer
velmi zaujimavy recept....ja som robil cosi podobne minule leto na chate v Podsuchej...vybrali sme sa do lesa, nasli sa nejake dubaky tak som vecer spravil panenku obalenu v slaninke s dubakovou omackou...ja som ju vsak robil trosku inac, najprv som orestoval sampinony, potom som dal asi pol deci brandy, ktore som nechal odparit a az potom som dal smotanu do ktorej som nakoniec pridal este trocha dijonskej horcice....fantazia :)

ale ozaj pekny recept
evusik
ďakujem, veľmi ma to potešilo
no ja som to jedla v Paríži
slnieckosom
Uff... skvelé už len čítať, ďakujem a pridávam sa ku gratulantom... :-)))
Pridané do KK :-)
zuzinely
Ďakujem, perfektný recept. Dnes som to spravila na obed a všetci sme sa oblizovali. Ja som bola navyše spokojná, že príprava netrvala dlho a nebola náročná. Jednoducho super!!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia