Celozrnné žemličky s vlašskými orechami

honestka - fotkahonestka, 12. apríla 2010
Celozrnné žemličky s vlašskými orechami
Foto: honestka

Robim ich k roznym šalátom, su vyborne ako priloha k syrom- ci oblozenym misiam, aj k jedlam, ktore su tak narychlo robene ako minutky Zobraziť celý popisRobim ich k roznym šalátom, su vyborne ako priloha k syrom- ci oblozenym misiam, aj k jedlam, ktore su tak narychlo robene ako minutky a ziadaju si nejaku dobru prilohu. Tu ich svetovo volame "BUNS".

12-16
porcií
10 minút
príprava

Suroviny

Kvasok:
1  sačok
1/2  šálky
2 lyžice
1/2  šálky
Cesto:
1,5  šálky
1,5  šálky
2  lyžičky
2 lyžice
2 lyžice
1 šálka
na posypanie:




Postup

  1. 1

    Ako obvykle si pripravime kvasok. Do mixera dame vsetky potrebne zložky OKREM ORECHOV, prilejeme kvasok a vymiesime vlacne cesto, ktore sa nam viacej nelepi ani na ruky ani na misku. Tu si podla potreby mozete doliat viacej vody, ak su muky velmi suche. Prelozime na dosku a este rucne miesime aspon 5 minut. Nechame kysnut 2 hodiny. Ked je cesto podkysnute teraz k nemu zamiesime nasekane orechy a znova nechame kysnut dalsie 2-3 hodiny. Ja ich v tomto procese necham rada kysnut pomaly az do rana na chladnejsom mieste, lebo rozlozenie glutenu (lepku) v celozrnnej muke trva ovela dlhsie ako v bielej muke.

    Celozrnné žemličky s vlašskými orechami - obrázok 1
  2. 2

    Potom cesto dam na dosku, rozdelim na 12-16 kusov a urobim žemlicky. Tieto dam na plech, (namiesto peciaceho papiera pouzivam SILPAT) necham podkysnut aspon 30 minut, natriem vodou, naviac posypem lanovymi, alebo sezamovymi semiackami, posypem troka hladkou mukou a sup do rury. Ja peciem v mojej plynovej rure 15-25 minut.

  3. 3

    Taketo buchticky si mozete tak isto urobit so zlozenim roznych byliniek (napr. rozmarin, bazalka), tak isto sa mozu pridat posekane olivy, proste rozne kombinacie pracuju fajnove a naviac sa daju krasne zmrazit, takze su poruke stale. Nikdy ich vsak nezohrievam v mikrovlnke, ale v rure a plech pokvapkam vodou, za par minut su akoby cerstvo upecene.

Diskusia k receptu

kuchticka
Ahoj honestka, vyborny recept. Ja pouzivam vsetky tie prisady do mojho chleba, ale skusim taktiez tieto zemlicky. Rozmaryn, flaxseed meal , pouzivam bezne, ale tiez libeckove semienka. tie dodaju chlebu zvlastnu chut.
frezia68
Honestka:tiež robím podobne chlieb,len celozrnnú múku pridávam všade v pomere 1:2,ale vyskúšam Tvoj spôsob.A tiež mrazím,lebo keď už robím,tak urobím viac.
hannah22
zaujímavý recept a aj rady, ďakujem potešilo niečo novšie ... :))
tothka
Prosím vysvetliť, čo je SILPAT. Tiež zvyknem robiť taketo pečivo z celozrnnej múky ale v tvare malých rohlíkov.
bozulka
Ja sa domnievam,že SILPAT je taká podložka na pečenie,ktorá sa používa na pečenie opakovane nie ako papier na pečenie,ja mám tiež takú,ale neviem názov ani z čoho je urobená,ale je vynikajúca.Po upečení utriem, zrulujem a odložím.Bohužial mám iba jednu a keď pečiem viac plechov sú problémy.
@honestka žemličky sú výborné.
babidka
urcite vyskusam . s tym ohrievnim v mikrovlnke mas pravdu - pecivo sice zmakne ale je ako z gumy:-(
ja tiez ohrievam v rure , ale niekedy v nudzi pomoze aj to , ked si na panvicu dam papier na pecenie a pecivo si pokladiem na ten papier a pomaly nezakryte ohrievam .nie je sice take chrumkave ako z rury ale je to ovela lepsie ako z mikrovlnky...
tothka
bozulka ďakujem, take čierne mám aj ja, musím uznať, že pečenie na nich je fakt super, používam ich už niekoľko rokov, tak dúfam že ešte niečo vydržia. Myslela som že sa snáď dozviem o nejakej vhodnej novinke na pečenie.
sovka62
Už si ich predstavujem so zeleninovou polievočkou (ja som polievkovo-chlebová - môj najobľúbenejší obed). Určite ich cez víkend upečiem.
honestka
Dakujem za vsetky comments, aj Bozulke za vysvetlenie co je "SILPAT" snad len dolozim, ze toto je ta silikonova podlozka z Francuzska a ma tento nazov, vydrzi teplotu do 500 st. a niekde som uz o nej pisala, nabuduce vzdy dam poznamku k textu- dakujem Tothka!, este stale sa priucam, ako to tu chodi.

Sovka- my tiez nevieme zit bez polievok a dokinca mavame jeden den len polievky a salat- take odlahacenie...
cheers, pozdravujem vsetky sikulky!
marlen
na vašom recepte ma zaujalo to dlhé kysnutie, pretože som doteraz nechával kynúť pečivko naozaj iba krátko, tak ako sa to robieva z bezlepkovej múky. odborníci hovoria, že aj pizza je lepšia z cesta, kysnutého cez noc v chladničke.
občas do žemličiek pridávam najemno narezanú červenú papriku.
honestka
Marlen: nahodne som sa k tomu dostala tak, ze som nemala cas dokoncit cesto pre emergency, tak som ho strcila do chladnicky. Zistila som, ze druhy den bolo uzasne vlacne a krasne nafuknute oproti tomu, ked som ho kedykolvek predtym priekla z celozrnnej muky tak narychlo kusnute a tak som dospela k tomu, ze lepok sa nestihol rozlocit - comu toto dlhe kysnutie len napomaha. Odvtedy nerobim inac, casto aj biely chlieb zamiesim vecer a peciem az rano,
Musi vsak kysnut na chladnejsom mieste- v tom je asi ten trik!
Dakujem za pozornost pozdravujem!
marlen
vďaka za odpoveď, pozdravujem a teším sa na nový recept
evusik
čo sa týka kysnutia cez noc nie je to nič nové pod slnkom, keď sa ešte pekávalo doma vždy sa cesto zamiesilo večer a až na druhý deň sa piekol chlieb. To len my sme taký uponáhľaní a všetko chceme hneď a teraz. Ja to občas tiež robím, napr. z piatka na sobotu, len to má jednu nevýhodu, keď vyberiete cesto z chladničky trvá minimálne dve hodiny pokedy sa zohreje a začne znovu kysnúť, čiže je to dlhší proces, ale výsledok stojí za to. Hlavne keď ako ja nemôžete spať a zobudíte sa o piatej ráno, vyberiete cesto z chladničky a šup naspäť do postele a keď o siedmej stanem o ôsmej je pečivko na stole. Ale to robím ozaj len keď sa nudím.
@honestka výborný recept, krásne foto a keďže mám všetko čo potrebujem už aj idem zamiesiť a zajtra upečiem.
honestka
dakujem evusik, mas pravdu, nie je to nic nove, len sa mi nikdy nepacilo ze z tmavej muky bolo vsetko tske velmi hutne a lutujem, ze ma to nenapadlo uz skorej.
Zdar pri peceni, ja som ich robila vcera pre kamaratku na party.
evusik
@honestka ja som ich už tiež upiekla (včera) a poviem ti že boli okamžite zjedené, mňam
honestka
to som rada evusik, ze vam chutili.... skus aj s inymi bylinkami su fajnove.... dovi zase niekedy pri inom recepte!
forneta
ste ma vymazali... tak je alebo nieje to fran. kuchyna...??
honestka
@Forneta : tieto zemlicky nie su francuzske, mozu byt snad iba v tom vyzname, ze by ich tam pouzivali a jedli k ich oblubenym syrom, (francuzi jedia velmi vela rozneho dobreho syru a prave k tomu sa taketo zelmle s orieskami hodia). takze recept je "originalne" vymysleny, nahodou som si ich tak urobila, lebo pecenie chleba robime casto a vela rokov a sem-tam nieco zmenim.
honestka
@ Forneta: ked mas taky zaujem o francuzsku stravu, skus sa pozriet na tuto stranku: www.foodnetwork.ca/ontv/hosts/Laura-Calder/video.html?hostid=41493
su tam recepty aj videa a tato p. Lura Calder vari originalane francuzske recepty. pomerne velmi jednoduche aj co sa tyka ingredience. mozno za ti nieco z toho hodi aj urobit, alebo naviac dostanes taku ideu co vlastne prava francuzka strava obsahuje pretoze dnes sa aj oni menia a zo sytych kremovych omacok robia jednoduchsie aj lahsie a modernejsie upravy. daj mi vediet, ci sa ti to hodi, ak ano, pozriem aj nieco ine pre teba.
forneta
áááj... dobre dakujem a prepáčte že som otravovala... =DD
hned som na túú stánku išla... recepty vyzerajú velmi dobre a zaujíímavo... niektoré aj mám.. a netreba dalšie stránky... táto ma zaujala... a mám aj jednu moju oblúbenú stránku (síce tam nie sú recepty z fran. kuchyne)  allrecipes.com
a ešte jeden z mojich naj receptv je tiež odtialto:  allrecipes.com
/Recipe/Chocolate-Mint-Candies-Cookies/Detail.aspx nemožem si pomocť... som velmi na keksy... :))
honestka
fajn Forneta a neotravujes, povedala som ti, ze hocikedy pomozem ak mozem. ahoj a veselu tvoru v kolacikoch a keksoch- tych je strasne vela a naviac z kazdeho sa moze vytvorit malou zmenou novy recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia