Fondue bourguignonne-Topené burgundské mäso

cokomilka - fotkacokomilka, 3. marca 2010
Fondue bourguignonne-Topené burgundské mäso
Foto: cokomilka

Potrebujeme set na fondue. Je to liehový varič s podstavcom, nerezová alebo medená hlbšia panvička, pevný lieh a asi šesť vidličiek na dlhej rúčke. Zobraziť celý popisPotrebujeme set na fondue. Je to liehový varič s podstavcom, nerezová alebo medená hlbšia panvička, pevný lieh a asi šesť vidličiek na dlhej rúčke. Bežne ich predávajú v domácich potrebách. Taktiež si dajme na stôl obrus, ktorého nám nebude ľúto...

30 minút
príprava
1/2 minút
tepelná úprava

Suroviny

600-1000 g
0,5 l
0,1 l
0,1 l
0,1 l
0,1 l




Postup

  1. 1

    Pripravíme si roštenku, ktorá je na toto jedlo ideálna. Mala by byť odležaná celkom. Nakrájame ju na kocky so stranou asi 1,5 cm. Pokvapkáme olejom a uložíme aspoň hodinu pred konzumáciou do chladničky. Do mištičiek pripravíme omáčky, šaláty. Do stredu stola umiestnime panvicu na fondue. Zapálime lieh v liehovom variči a na stojan položíme panvičku s piatimi decami oleja. Pomaly ho zohrievame.

  2. 2

    Keď olej bublinkuje ale nedymí, môžeme si začať dlhými vidličkami, ktoré sú farebne odlíšené, hádzať kocky mäsa do oleja. Počkáme, kým mäso nezbelie a vyberieme ho vidličkou, necháme odpariť a máčame si ho do omáčok, zajedáme chlebom, zeleninou a zapíjame vínom.

  3. 3

    Takto môžeme "fonduovať" i iné druhy mäsa, najvhodnejšie sú kuracie a rybie. Skúšali sme sviečkovicu, no tá bola príliš tvrdá.

Diskusia k receptu

jarco
Už dávno sa chystám na mäsové fondue. Mám smolu, že žijem v napoly vegetariánskej domácnosti. Ale raz sa to podarí :-) No skôr som uvažoval o fondue so silným vývarom, na to by som svoju 90-percentnú vegeteriánku ľahšie ukecal.
cokomilka
Vývar nie je zlý nápad, taký japonský skôr.
Inak do oleja možno hádzať i šampiňóny alebo krevetky...lenže tie rybacie veci naposledy, pretože olej nimi napáchne.
dida99
nám najviac chutí omáčka, ktorú sme jedli vo Francúzsku, pozostáva z majonézy, veľa roztlačeného cesnaku a whiskey




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia