/ 3. stránka receptov

  • Hovädzia nožina s kosťou a šampiónovo-olivovou omáčkou.

    Hovädzia nožina s kosťou a šampiónovo-olivovou omáčkou.

    Rozhodol som sa, osso boco trochu zmením. Mal som dva kúsky, no nie teľacie, ale zo staršieho zvieraťa. Tak som prispôsobil úpravu varenia k tejto skutočnosti.

  • Musaka - zapekané zemiaky s mletým mäskom (fotorecept)

    Musaka - zapekané zemiaky s mletým mäskom (fotorecept)

    Neodmysliteľnou súčasťou balkánskej kuchyne je musaka, či už grécka, turecká, alebo macedónska, ktorú ponúkam ja. Je jednoduchá, nenáročná a neskutočne chutná...

  • Sušené paradajky s bazalkou a cesnakom v olivovom oleji - sterilizované (fotorecept)

    Sušené paradajky s bazalkou a cesnakom v olivovom oleji - sterilizované (fotorecept)

    Sušené paradajky sú obľúbeným receptom každého letného obdobia. Väčšina gazdiniek pracne nachádza miesto v chladničke , kde ich uskladňuje , kým sa nezjedia. Ja ich roky sterilizujem a bola som prekvapená , koľko...

  • Recept bez obrázku

    Kvasená miešaná zelenina

    Vitamínová bomba bez chémie, konzervantov čo vydrží celú zimu ak ju nezjete.

  • Pečené papriky v cesnakovo-octovom náleve (fotorecept)

    Pečené papriky v cesnakovo-octovom náleve (fotorecept)

    Toto jedlo spadá v krajine odkiaľ pochádza ku prílohám, alebo šalátom. Macedónci sú preslávení spracovaním paprík na tisíc a jeden spôsob. Mojim slovenským priateľom táto letná delikatesa okrem pleskavíc chutí si najviac a mnohí papriky...

  • Pide s náplňou z mletého jahňacieho mäsa (fotorecept)

    Pide s náplňou z mletého jahňacieho mäsa (fotorecept)

    Pide je plochý turecký chlieb, zvyčajne okrúhleho tvaru a hladký, sú však aj iné tvary s rôznymi náplňami a koreninami, od vegeariánskych po rôzne mäsité v kombinácii so zeleninou, Pide je veľmi obľúbené v Turecku...

  • Jahňacia kofta s tahini dresingom

    Jahňacia kofta s tahini dresingom

    Grilovanie dáva tradičným surovinám nový rozmer a okoreňuje ich aj oddychom, zábavou, stretnutím sa s rodinou a priateľmi. Je tak ako leto plné vôní sviežich bylín a chuti čerstvej zeleniny.

  • Recept bez obrázku

    Oriešková zmrzlina - varená

    Ak zmrzlinu uvaríme tak je jemná a krémová. Ak nie može stať že bude mať v sebe ladíky a bude skoro ako dreň.

  • SAČ - bravčová krkovička po bulharsky na Slovensku

    SAČ - bravčová krkovička po bulharsky na Slovensku

    Niekoľko rokov po sebe sme boli v Bulharsku a vždy sme sa tešili na toto jedlo. V Bulharsku sme to jedli s bravčovým, ale i s kuracím mäsom. Nakoniec sme si vymastili výpek chlebom (podobný...

  • Lečo z trúby (fotorecept)

    Lečo z trúby (fotorecept)

    Počas dní, keď je vonku takýto hitz, človeku sa ani nechce variť, mastné mäsoobžertsvo sa vylučuje a preto je fajn zbuchnuť lečo a je navarené. Lenže čo ked je vonku 38°C a vonku čaká bazén?...

  • Letný zeleninový hrniec s mletým jahňacím mäsom (fotorecept)

    Letný zeleninový hrniec s mletým jahňacím mäsom (fotorecept)

    V lete dobre padnú zeleninové jedlá kombinované s mäsom.

  • Zapečené Džulbastije (fotorecept)

    Zapečené Džulbastije (fotorecept)

    Kto má rád fašírky a k nim zemiaky-tento recept určite stojí za to vyskúšať. Rýchla príprava- a pečie sa samo :)

  • Slaný koláč so špenátom a fetou (fotorecept)

    Slaný koláč so špenátom a fetou (fotorecept)

    Tento koláč je na slano a je veľmi obľúbený v Grécku, v krajinách Stredomoria, Blízkeho východu a v arabských krajinách, na nete je veľa receptov a variácií na tento koláč, vybrala som jeden z nich,...

  • Bulharský šalát

    Bulharský šalát

    Jedavávali sme ho hlavne s parížskym či vlašským šalátom, treskou... atď. No je vhodný aj ako príloha k mäsu, syru, zelenine, ... a aj na varenie. Naposledy som ho spomenul v mojom...

  • Recept bez obrázku

    Kysáčska sárma

    Na tento spôsob sármu robila aj moja mama a svokra. Opýtala som sa susedu ktorá za mladších čias varila na svadbách, ona mi iba potvrdila že aj ona tak robieva.

  • Srbská gibanica

    Srbská gibanica

    Je to velmi podobne ako burek, kto to pozna. Je to vinikajuca mnamka. Gibanicu ako aj burek mozno robit s roznou plnkou, so zemiakmi a so spenatom atd. Moze to byt ako predjedlo, ...

  • Bravčová krkovička v paradajkovej omáčke (fotorecept)

    Bravčová krkovička v paradajkovej omáčke (fotorecept)

    Moj vlastny recept. Inspirovala som sa balkanskymi reznami.

  • Popara (fotorecept)

    Popara (fotorecept)

    Poznáte? Možno pod iným názvom. Toto jedlo varievala svokra a nevedeli sa ho dojesť. Ja ho robievam manželovi občas, tak ako dnes, keď som upratovala mrazák a našla som tam zamrazené zvyšky chleba. Najlepšie...

  • Sarma - recept mojej maminky

    Sarma - recept mojej maminky

    Sarma patri k mojim najoblubenejsim jedlam. Pochadza z Balkanu kde som odriasla. Maminka sarmu pripravovala v zime ked mala kysle kapustove listy. No u nas na Balkane bola sarma aj sviatocne jedlo pripravovane na svadbach a tiez na Vianoce......

  • Kljukuša (Kľukuša) - jednoduchý zemiakový koláč (fotorecept)

    Kljukuša (Kľukuša) - jednoduchý zemiakový koláč (fotorecept)

    Kljukuša je bosniacke jedlo, ktoré má mnoho variacií. Môže sa tam pridať nastrúhaná cibuľa, slaninka, údené mäso...

TV Varecha TV Varecha logo
Inšpirácie z nových receptov
TOPlist