Bravčové karé na srbský spôsob fotorecept

pusta - fotkapusta, 4. augusta 2012
Bravčové karé na srbský spôsob (fotorecept)
Foto: pusta

Sezóna papriky a paradajky je v plnom prúde a uprostred leta dobre padne jedlo s nimi pripravené. Dnes som robila rezne z bravčového karé a pripravila som ho na srbský spôsob. Máme radi mäsko na šťave, príprava je jednoduchá, nenáročná a šťavička má výbornú letnú chuť po paradajkách a paprike.

4-5
porcie
30 minút
príprava
45 minút
na 80 °C

Suroviny

600 g
1 ks
1 - 2 strúčiky podľa veľkosti
1 Cl
1 Cl
podľa chuti
podľa chuti
3 PL
na podliatie
2 ks
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Bravčové karé bez kosti som pokrájala na rezne.

    Bravčové karé na srbský spôsob (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rezne som po obvode nakrojila, aby sa pri opekaní nekrútili a vyklepala som ich .

    Bravčové karé na srbský spôsob (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vyklepané rezne som osolila a okorenila čerstvo mletým čiernym korením z oboch strán, nechala som ich v chlade 1 hodinku odpočinúť.

    Bravčové karé na srbský spôsob (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Očistenú cibuľku som pokrájala na kocky.

    Bravčové karé na srbský spôsob (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Olúpala som strúčiky cesnaku.

    Bravčové karé na srbský spôsob (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Papriku som pokrájala na prúžky a paradajky na tenšie mesiačiky. Ak nemáte práve čerstvú zeleninku, môžete použiť domáce lečo, najmä v zime.

    Bravčové karé na srbský spôsob (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pripravené mäsko som prudko opiekla z oboch strán v hrnci na rozpálenom oleji - cca 4+4 minúty.

    Bravčové karé na srbský spôsob (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Opečené rezne som vybrala na tanier.

    Bravčové karé na srbský spôsob (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vo výpeku som orestovala mierne posolenú cibuľku takmer do hneda s malým prídavkom vody. Posolená cibuľka skôr zmäkne.

    Bravčové karé na srbský spôsob (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Podliatie vodou som opakovala celkom 3x za usilovného odškrabávania chutného mäsového výpeku, cibuľka sa týmto procesom ľahko rozpadne a vytvorí výbornú šťavičku.

    Bravčové karé na srbský spôsob (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pridala som obe mleté papriky a nechala som ich za stáleho miešania rozpustiť.

    Bravčové karé na srbský spôsob (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Vložila som opečené mäsko, podliala horúcou vodou, len do výšky rezňov, vo výsledku nemá byť veľa šťavy a ani nemá byť hustá, nezahusťuje sa múkou! Prikryté som dusila na miernom ohni asi 30 minút, kým mäsko nezmäklo. Pozor, nesmie sa rozvariť! Občas som premiešala a podliala trochou horúcej vody, aby sa nepripálilo.

    Bravčové karé na srbský spôsob (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Ked bolo mäsko takmer mäkké, pridala som pokrájanú papriku a paradajky, spolu som dusila už len 10 minút, aby sa zelenina nerozvarila. Ked bolo hotovo, pridala som rozotrtý cesnak a nechala prikryté ešte postáť, aby sa šťavička pekne prevoňala.

    Bravčové karé na srbský spôsob (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Podávala som s dusenou ryžou a ľadovým hlávkovým šalátom.

    Bravčové karé na srbský spôsob (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

tatranka
Mala som len ľahkú večeru,takže som vlastne hladná.Prezerám tvoj recept a slinky mi tečú na tú tvoju dobrotu.
No mne ostáva zjesť len nejaké jabĺčko.
evilauri
Juj tak toto je super,uz som to dlho nerobila, si mi to pripomenula.Pekne presne popisany receptik, aj som sa konecne dozvedela, naco sa rezne na okrajoch narezavaju...uz sa na tu mnamku tesim, urobim presne takto isto,aj s cesnakom, dik za dobry napad :-)
zuzuu10
Výborný recept, tiež sme včera mali srbské bravčové - mňam :) Odporúčam každému, kto ho ešte neskúsil, jednoduché a chutné, hlavne keď je čerstvá zeleninka, ale dá sa aj v zime z polotovaru na lečo, ak si niečo také zavárate :)
pusta
@astheart , Belehradský rezeň je tiež výborné jedlo, ale pripravuje sa ináč. nekorení sa mletým čiernym korením, rezne sa obalia múkou a opražia sa. nepoužíva sa mletá červená paprika, cesnak a ani čerstvé a papriky a paradajky, ale dáva sa zavárané lečo.
jarca
@pusta , ďakujem Ti za výborny recept. Veľmi sme si pochutili, hoci ja som robila z kuracích rezňov. Ale veľmi ma zaujal postup na dusenie tej cibuľky, navarila som toho za svoj vek už dosť, ale toto som doteraz nevedela. Ja nemam totiž v obľube cibuľku v jedle keď mi chrumka pod zubami preto sa jej dosť v tej kuracinke vyhýbam lebo ona sa skoro udusí a toto je vyborné východisko. Aj to dochutí , aj sa rozvarí a zahustí omačku. Mám rada Tvoje recepty, vždy sú dobre popísané a aj pofotografované. Ešte som chcela napísať, že som to duchucovala, toto srbské konkretne, vždy bujónom a teraz to vôbec nie je potrebné. Veľká vďaka !
julica
Mnam, toto je moje oblubene - volame to tiez belehradsky, klepem so struhankou a davam vela-vela rajcin aj papriky - cerstvych. mnam
pusta
@julica , som rada, že ho máš tiež rada, ale belehradský rezeň je troška odlišný čo do prípravy i čo do surovín. rozdiel som popísala v komentári pre @astheart. inak ti veľmi pekne dakujem.
pusta
@jarca , áno, je to práve v cibuli, ako sa spracuje. to dáva výbornú chuť i konzistenciu dobrej šťavičky. netreba vôbec používať múku. som veľmi rada, že chutilo.
katka78
@pusta varí sa to, dusí sa to, nos mi krúti ako krásne rozvoniava.. skoštujem, dám vedieť..
rea1
ja som presne takôto robila túto nedeľu, len mäso som nakrájala na kocky. a mali sme to s chlebom. vynikajúce.
pusta
@rea1 , iste je to vynikajúce, len to už nie je karé ako rezne, vôbec nepochybujem, že aj tak chutilo.
dakujem.
pusta
@katka78 , ty si ma príjemne prekvapila...krásne sa ti vydaril tento recept.
dakujem za nádherné foto, ktoré si pridala :-)))
pusta
dakujem každému za milé komentíky :-)
rulik
minule som na to dostal chuť, pamätal som si ako to vyzerá, ako by to malo chutiť, ale nemohol som nikde nájsť recept kde by nebola broskyňa alebo marhuľa, či iné ovocíčko, tak som strelil od boku a trafil som , len ja som mal aj s rebrami
katarina64
Tiež robievam,veľmi dobré...len ja ako prílohu dám si tú námahu,že nahádžem halušky...samozrejme nie zemiakové..
rhonda
My milujeme k masu stavu, takze pridavam vela rajcin a papriky prip. leco a rozmixujem stavu. Vzdy sa len tak zaprasi. Dakujem za inspiraciu.
torticka
Ja som to robila asi pred mesiacom. Velmi nam to chutilo, ale mne cesnak nerobi dobre. Hlavne, ze chutilo rodine.
krauso
Dakujem za vyborny recept. Uvaril som to uz niekolko krat a vzdy nam chutilo.
johnnykuchar
dievčatá parádny recept ! Moje srdce by zaplesalo radosťou , keby sa našla dobrá duša a pozvala by hladného nešťastného pútnika životom na tak dobrý obed ..... chválou nebudem šetriť !

Zaujímavé video z archívu TV Varecha