Lečo z trúby fotorecept

eldina - fotkaeldina, 7. júla 2015
Lečo z trúby (fotorecept)
Foto: eldina

Počas dní, keď je vonku takýto hitz, človeku sa ani nechce variť, mastné mäsoobžertsvo sa vylučuje a preto je fajn zbuchnuť lečo a je Zobraziť celý popisPočas dní, keď je vonku takýto hitz, človeku sa ani nechce variť, mastné mäsoobžertsvo sa vylučuje a preto je fajn zbuchnuť lečo a je navarené. Lenže čo ked je vonku 38°C a vonku čaká bazén? Kedy ho uvariť? Niektorým vynaliezavým jedincom sa ani to lečo nechce miešať-a vtedy prichádza nápad z Balkánu-lečo pečené v trúbe...(ktoré je lepšie, ako to varené na šporáku).

10 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Asi nikdy som nepísala do ingrediencií toľko "podľa potreby"-ale keď sa varí lečo, je jedno, koľko je čoho-ako kto ľúbi, koľko kto zje :) ..baklažán sa dáva na Balkáne vždy do leča, ale kto chce, môže vynechať-no milovníci baklažánu určite využijú tento tip-ako ho zúžitkovať

  2. 2

    Papriky nakrájať, pridať pokrájané paradajky (ja ich vždy sparím, vadia mi z nich "šupky", takže preto u mňa tento postup, kto nelúpe-o nič nejde), nakrájať baklažán

    Lečo z trúby (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Všetko zmiešať a ochutiť, dať na vymastený plech -ešte raz dobre spojiť s olejom(či masťou)

    Lečo z trúby (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Piecť asi 1 h na 200-220°C, asi po 20 minútach odporúčam lečo premiešať, lebo zhora je už opečená zelenina, šťavy sa už pustili, nech nie je obschnutá...po hodine dať lečo von, prípadne ho ešte dochuťte..(medzitým sa nezabudnite kúpať, lečo sa totiž pečie aj bez vás) :)

    Lečo z trúby (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pre milovníkov leča s vajcami je teraz vhodná chvíľa rozbiť do masy pár vajec, posypať ich soľou a ml.čiernym korením a šup ešte asi na 10 minút na 220°C do trúby zapiecť .

    Lečo z trúby (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    po pár minútach:

    Lečo z trúby (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Balkánci nejedia lečo s vajcami, či klobásou-podávajú ho vždy s kyslou smotanou..Je to chutné a veľmi zdravé jedlo, odporúčam vyskúšať, u mňa je to letný favorit.

    Lečo z trúby (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

2010
Vyskusam, pripomina mi to mexicke huevos rancheros a tie su super.
frezia68
eldinka:pekný a bezpracný recept,len ak zapnem ešte aj trúbu,kam utečiem pred horúčavou? Bazén nemám,ale to lečo bude za pár dní,keď slnko bude menej hriať :-)
sovka62
Muselo byť výborné, ale v rúre by som ho asi robila len v zime. Teraz by sme tu skapali od horúčavy, aj na sporáku vyrím len to, čo je rýchlo hotové nech sa dom nezohrieva.
Rajčiny tiež lúpem, šupky, ktoré sa pri varení stočia do ihličiek mi vadia, také lečo ani nezjem.
A čo sa týka baklažánu, ten do leča pridávam vždy, od vtedy, ako mi to poradil jeden známy, Slovák presídlený z Bulharska. Baklažán vstrebe časť šťavy, ktorú pustia rajčiny, lečo nie je vodnaté, kto fraz skúsi inak robiť nebude.
Ďakujem za recept, ak sa ochladí, vyskúšam.
jozka2
Vyborne leco,ani ja nemam rada s vajickami,ale kusok slaninky na postresenie by som nepohrdla.Vyskusam az nas bude vela doma.
frezia68
Chcem vyskúšať a mám jednu otázku:"Vždy baklažán vypotíte soľou?" Mne sa už ani to nechce :-))),ale horký nemusím a ďakujem za radu.
eldina
@frezia68 ked pridávam baklažán do leča, tak ho nikdy predtým nesolím-aby sa potil..ani v tomto prípade...:) .. ostatným vdaka za milé komenty
denyany
Výborný nápad, lečo som už dávno nerobila. A keď som robila, tak s baklažánom, veľmi mi to tak chutí. Ale do leča dávam aj cibuľu a občas aj strúčik cesnaku na konci varenia. Jem ho bez vajec a klobásy, ale mužovi by sa bez nich nerátalo za ,,normálne jedlo":-)
používateľ nemá avatar
asu
asu
Milá Eldina, ten baklažán asi bude veľmi dobrým spetrením leča, podobne ako šunková klobása, bez ktorej u nás lečo nemôže byť. Určite vyskúšam. Kyslú smotanu tam dávame úplne pravidelne, toto som si doniesol z Maďarska. Dávam ***** a ukladám do KK.
vybusna
ja som premyslala, ze keby som to leco dala do pomaleho hrnca...spat skor ako polnoci nejdeme, tak by som ho zapla na pomaly chod a vypla rano. som nad tym premyslala minuly tyzden, ale mi bolo hlupe, ze tak rychlu vec, ako leco budem pomalit. Ale ako prisla vlna horucav, tak sa mi zda tento napad stale lepsi a lepsi. veru vyskusam a dakujem za inspiraciu
evanaaa
Na lečo sa už aj ja chystám, len som čakala na nižšie ceny, lebo by som chcela dať aj do pohárov na zimu, a tiež by som chcela vyskúšať s baklažánom. Mimochodom, ja som nikdy a ani moja mama, ( tá ho často vyprážala) nenechávala "vypotiť", neviem načo, ani som o tom nechyrovala, to som len tu na Vareche prvýkrát čítala - a nezaznamenala som inú ( horkú) chuť - to aj pre @frezia68.
jarunka
Moze to byt dobre, ale ved aj na sporaku je to pomerne rychlo hotove. Truba vyprodukuje ovela viac tepla, uz sa tesim, moj muz aj sklobasou aj s vajickami :-)
matata1
Ja mám rada lečo v zložení: olúpané paradajky, paprika a cuketa. Vyskúšam aj s baklažánom.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia