Foto: eldina
Počas dní, keď je vonku takýto hitz, človeku sa ani nechce variť, mastné mäsoobžertsvo sa vylučuje a preto je fajn zbuchnuť lečo a je Zobraziť celý popisPočas dní, keď je vonku takýto hitz, človeku sa ani nechce variť, mastné mäsoobžertsvo sa vylučuje a preto je fajn zbuchnuť lečo a je navarené. Lenže čo ked je vonku 38°C a vonku čaká bazén? Kedy ho uvariť? Niektorým vynaliezavým jedincom sa ani to lečo nechce miešať-a vtedy prichádza nápad z Balkánu-lečo pečené v trúbe...(ktoré je lepšie, ako to varené na šporáku).
príprava
na 200 °C
Suroviny
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Asi nikdy som nepísala do ingrediencií toľko "podľa potreby"-ale keď sa varí lečo, je jedno, koľko je čoho-ako kto ľúbi, koľko kto zje :) ..baklažán sa dáva na Balkáne vždy do leča, ale kto chce, môže vynechať-no milovníci baklažánu určite využijú tento tip-ako ho zúžitkovať
- 2
Papriky nakrájať, pridať pokrájané paradajky (ja ich vždy sparím, vadia mi z nich "šupky", takže preto u mňa tento postup, kto nelúpe-o nič nejde), nakrájať baklažán
- 3
Všetko zmiešať a ochutiť, dať na vymastený plech -ešte raz dobre spojiť s olejom(či masťou)
- 4
Piecť asi 1 h na 200-220°C, asi po 20 minútach odporúčam lečo premiešať, lebo zhora je už opečená zelenina, šťavy sa už pustili, nech nie je obschnutá...po hodine dať lečo von, prípadne ho ešte dochuťte..(medzitým sa nezabudnite kúpať, lečo sa totiž pečie aj bez vás) :)
- 5
Pre milovníkov leča s vajcami je teraz vhodná chvíľa rozbiť do masy pár vajec, posypať ich soľou a ml.čiernym korením a šup ešte asi na 10 minút na 220°C do trúby zapiecť .
- 6
po pár minútach:
- 7
Balkánci nejedia lečo s vajcami, či klobásou-podávajú ho vždy s kyslou smotanou..Je to chutné a veľmi zdravé jedlo, odporúčam vyskúšať, u mňa je to letný favorit.
- 2
Rajčiny tiež lúpem, šupky, ktoré sa pri varení stočia do ihličiek mi vadia, také lečo ani nezjem.
A čo sa týka baklažánu, ten do leča pridávam vždy, od vtedy, ako mi to poradil jeden známy, Slovák presídlený z Bulharska. Baklažán vstrebe časť šťavy, ktorú pustia rajčiny, lečo nie je vodnaté, kto fraz skúsi inak robiť nebude.
Ďakujem za recept, ak sa ochladí, vyskúšam.