Foto: starka
Pôvodne bulharský recept som si upravila podľa momentálnych možností našej záhrady. Jedlo je veľmi chutné, výdatné a keď sa nezje za tepla, môže byť aj Zobraziť celý popisPôvodne bulharský recept som si upravila podľa momentálnych možností našej záhrady. Jedlo je veľmi chutné, výdatné a keď sa nezje za tepla, môže byť aj na druhý deň.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
10 - 12 kus |
|
1 kus |
|
2 kus |
|
2 kus |
|
1/3 šálky |
|
3/4 šálky |
|
2 - 3 kus |
|
1 kocka |
|
1 kus (feferónka) |
|
2 - 3 strúčky |
|
1 hrsť |
|
|
|
|
Postup
-
1
Papriku očistíme od semien a zľahka osolíme. Vršky pokrájame na drobno. Cuketu nastrúhame na hrubo, posolíme a necháme pustiť šťavu.( V pôvodnom recepte bola miesto cukety kapusta a k mrkve strúhali aj kúsok zeleru). Mrkvu očistíme a nastrúhame na jemno. Cibuľu a cesnak pokrájame na drobné kocky. Uvaríme 1/2 l bujónu z kocky, alebo použijeme domáci.
-
2
Rajčiny ošúpeme a časť pokrájame na drobno a časť na plátky, ktoré poukladáme na dno zapekacej misy. Cuketu vyžmýkame.
-
3
Na oleji postupne opražíme cibuľu, mrkvu, cuketu,pokrájanú chili papričku ,drobno pokájané kúsky papriky, cesnak a nakoniec pridáme ryžu a zalejeme časťou bujónu ( 1:1). Necháme chvíľu podusiť ( nemusí byť úplne do mäkka). Zoberieme zo sporáka a pridáme rajčiny a petržlenovú vňať. Ochutnáme a prípadne dosolíme a dokoreníme.
-
4
Pripravenou plnkou naplníme papriky, poukladáme do zapekacej misy vyloženej plátkami rajčín a zalejeme zbytkom bujónu. Ak nám ostane plnky, môžeme ju rozmiestniť medzi papriky.Prikryjeme a pečieme do mäkka. Nakoniec môžme dopekať odokryté, aby sa pekne zafarbili. Podávame teplé s chlebíkom, alebo zemiakmi ( Bulhari hovoria že netreba nič, veď je tam ryža!:-)) Výborné sú aj na druhý deň - popijú všetku štavu a sú šťavnaté.
Samozrejme, ze ano....da sa receptik od @Starka oznacit za postne...v tom oznaceni, co si predstavujeme pod slovom post.
Skoda , ze ta balkanska skupina uz zanikla....by ma zaujimalo ako sa preklada do balkanskych jazykov nase slovenske slovo Post.
@vierka dakujem.
Trochu iná varianta (s omáčkou).Tiež je fajn.