Pečená plnená paprika - pôstna fotorecept

starka - bez fotkystarka, 23. septembra 2015
Pečená plnená paprika - pôstna (fotorecept)
Foto: starka

Pôvodne bulharský recept som si upravila podľa momentálnych možností našej záhrady. Jedlo je veľmi chutné, výdatné a keď sa nezje za tepla, môže byť aj Zobraziť celý popisPôvodne bulharský recept som si upravila podľa momentálnych možností našej záhrady. Jedlo je veľmi chutné, výdatné a keď sa nezje za tepla, môže byť aj na druhý deň.

6-8
porcií
40 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

10 - 12 kus
1 kus
2 kus
2 kus
1/3 šálky
3/4 šálky
2 - 3 kus
1 kocka
1 kus (feferónka)
2 - 3 strúčky
1 hrsť




Postup

  1. 1

    Papriku očistíme od semien a zľahka osolíme. Vršky pokrájame na drobno. Cuketu nastrúhame na hrubo, posolíme a necháme pustiť šťavu.( V pôvodnom recepte bola miesto cukety kapusta a k mrkve strúhali aj kúsok zeleru). Mrkvu očistíme a nastrúhame na jemno. Cibuľu a cesnak pokrájame na drobné kocky. Uvaríme 1/2 l bujónu z kocky, alebo použijeme domáci.

    Pečená plnená paprika - pôstna (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rajčiny ošúpeme a časť pokrájame na drobno a časť na plátky, ktoré poukladáme na dno zapekacej misy. Cuketu vyžmýkame.

    Pečená plnená paprika - pôstna (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na oleji postupne opražíme cibuľu, mrkvu, cuketu,pokrájanú chili papričku ,drobno pokájané kúsky papriky, cesnak a nakoniec pridáme ryžu a zalejeme časťou bujónu ( 1:1). Necháme chvíľu podusiť ( nemusí byť úplne do mäkka). Zoberieme zo sporáka a pridáme rajčiny a petržlenovú vňať. Ochutnáme a prípadne dosolíme a dokoreníme.

    Pečená plnená paprika - pôstna (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravenou plnkou naplníme papriky, poukladáme do zapekacej misy vyloženej plátkami rajčín a zalejeme zbytkom bujónu. Ak nám ostane plnky, môžeme ju rozmiestniť medzi papriky.Prikryjeme a pečieme do mäkka. Nakoniec môžme dopekať odokryté, aby sa pekne zafarbili. Podávame teplé s chlebíkom, alebo zemiakmi ( Bulhari hovoria že netreba nič, veď je tam ryža!:-)) Výborné sú aj na druhý deň - popijú všetku štavu a sú šťavnaté.

    Pečená plnená paprika - pôstna (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

bebemana
Zda sa mi velmi dobry recept, urcite vyskusam. Ukladam do kk.
vybusna
Pred par rokmi som sa velmi zacala zaujimat o balkansku kuchynu a vela ich rcp su zaradene v tagoch *posne, posny* Gugl mi to prekladal ako postne, postny, co by som v pohode brala, pretoze boli vacsinou bez masa...ale potom som objavila tagy kolacov a toriet, ktore boli tiez zaradene ako posne. No tak som bola ozaj zmatena...jasne, ze tam nie je maso, ale do krestanskeho ponimania postu, mi tie zakusky raz nesedeli. Potom som sa pytala na FB v skupine Slovakov, co ziju na Balkane, ako to je a udajne posne jedla sa oznacuju tie , kde nie su zivocisne tuky.
Samozrejme, ze ano....da sa receptik od @Starka oznacit za postne...v tom oznaceni, co si predstavujeme pod slovom post.
Skoda , ze ta balkanska skupina uz zanikla....by ma zaujimalo ako sa preklada do balkanskych jazykov nase slovenske slovo Post.
1x meluza
marianne
veľmi dobré to môže byť, mám sto chutí si to dnes spraviť
starka
Ten prvý recept som pridávala, keď ma navigovala bulharská svatka, teraz mám k dispozícii kuchársku knihu" Dimitr Mantov : Blgarska tradicionna kuchnja "a prekladala som si postup priamo z nej. Aby som to nemusela robiť znovu - aj deti si pýtali recept- tak som ju vložila znovu. Aspoň je vidieť aký je to variabilný recept :-))
luckaprima
Ešte som to neochutnala a už mám pocit že toto bude teraz na dlho moje obľúbené jedlo, takéto kombinácie milujem. Päť hviezdičiek a mám tiež chuť ísť na nákup červene papriky a pustiť sa do toho.. :) Ďakujem za recept.
1x meluza




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia