Foto: pusta
Pljeskavica je špecialita typická nielen pre Srbsko, ale i Bosnu, Macedoniu, Albánsko a inde. Pripraviť pravú Pljeskavicu nie je také jednoduché, hoci je Zobraziť celý popisPljeskavica je špecialita typická nielen pre Srbsko, ale i Bosnu, Macedoniu, Albánsko a inde. Pripraviť pravú Pljeskavicu nie je také jednoduché, hoci je iba z mála ingrediencií, má svoje špecifiká technologického postupu.Používa sa mix hovädzieho, baranieho a bravčového mletého mäsa, v Bosne dokonca i oslie mäso. Moslimovia bez bravčového mäsa. Pridáva sa len soľ, mleté čierne korenie, soda bicarbona a cibuľa. Zvyčajne sa griluje nad dreveným uhlím, má regionálne varianty a je veľmi chutná.
porcie
príprava
na 80-90 °C
Suroviny
Mix mletého mäsa: | |
250 g |
|
250 g |
|
175 g |
|
1 ČL |
|
1/2 ČL |
|
1 ČL |
|
1 ks |
|
podľa potreby ČL na potretie rúk, podnosu a grilu |
|
Postup
-
1
Do misy som dala mleté mäso.
Poznámka: Nech Vás nemýli farba mäsa, mne mäso namlel a namiešal môj mäsiar, ako som to od neho žiadala a je v surovinách napísané. V Bosne a Hercegovine, kde je väčšina Moslimov, sa bravčové mäso vôbec nepoužíva, dokonca sa pridáva určitý podiel oslieho mäsa . -
2
Okorenila som ho čerstvo mletým čiernym korením.
-
3
Pridala som soľ a soda-bicarbonu, úlohou soda bicarbony je skyprenie mäsového "cesta", ktoré sa pri grilovaní sa zľahčí, akoby nafúkne. Nepridáva sa jej toľko, ako pri inom ceste, nie je ho v chuti Pljeskavice vôbec cítiť. Plní len funkciu nadľahčenia a z tohoto dôvodu sa pridáva.
-
4
Táto I.fáza spracovania Pljeskavice je veľmi dôležitá, mäso som hnietlila a miesila dôkladne rukami ako kysnuté cesto, kým sa nespojilo do jednoliatej hmoty tak, ako keby išlo lej o jeden druh mäsa - teda vzniklo čosi ako "mäsové cesto". Toto mi trvalo pri poctivej práci viac ako 30 minút.
-
5
Posekala som na jemno veľkú cibuľu. Pljeskavica si žiada pomerne veľa cibule.
-
6
Ked už mäso bolo dôkladne spracované, pridala som cibuľu, ktorú...
-
7
...som už len vmiešala do mäsa a zmes som odložila na noc na minimálne 12 hodín do chladničky odležať. Toto je II. dôležitá fáza spracovania Pljeskavice, počas ktorej sa mäsová zmes ochutí a nasiakne cibuľou, prirovnala by som to k marinovaniu mäsa. Práve toto dáva Pljesklavici jej jedinečnú a nezameniteľnú chuť. Nič iné sa do nej nepridáva!!!
-
8
Tanier, moje ruky a grilovaciu panvicu som zľahka potrela olejom, mäso sa nebude rozpadávať, ani sa nikde neprilepí. Pozor - olej sa nepridáva priamo do mäsa!!!
-
9
Naolejovanými rukami som odoberala mäso asi veľkosti broskyne, najprv som vytvarovala guľky, ktoré som sploštila dlaňami tak, aby ich výška bola asi 2 - 3 cm. Veľkosť priemeru má byť asi 15 cm, ja som priemer prispôsobila sebe.
-
10
Olejom potretú grilovaciu panvicu som rozpálila, potom som stiahla plameň na strednú intenzitu. a kládla som do nej pripravené mäsové "pagáče", ktoré som opekala z jednej strany asi 8 - 10 minút, kým sa na opekanej ploche nesfarbili do pekne hneda. Pljeskavica sa nevysmáža v množstve oleja, ale griluje. Ak nemáte gril, tak si pomôžete grilovacou panvicou alebo hrubostennou ťažkou panvicou s hladkým dnom.
-
11
Obrátila som Pljeskavicu na druhú stranu a robili sa tiež rovnaký čas. Pljeskavica je vtedy správne ugrilovaná, ked už z nej nevyteká žiadna šťava, ale na dotyk je ešte pružná a je správne pripravená, ak z nej cibuľa nevypadáva a nespáli sa.
-
12
Plejskavicu som naložila na tanier a obložila som ju cibuľou, uhorkou a paradajkami a nakladanou uhorkou. Ja som si dala Neneckú ražnú bagetu ako prílohu :-) Pljeskavica je napriek malému počtu ingrediencií vdaka postupu prípravy veľmi chutná a rozšírená.
-
13
Pljeskavica sa pripravuje doma a vo fast foodoch. Podáva sa k nej veľa cibule, najčastejšie srbský ajvar a pečené papriky s plátkami čerstvých paradajok. Vo fast fooudoch dnes už aj kyslá kapusta, nakladaná uhorka, dokonca aj syrové omáčky - čo k tradičnej Pljeskavici samozrejme vôbec nepatrí. Tradičná Pljeskavica sa griluje sa na griloch zásadne nad dreveným uhlím. Ako vidíte, má len málo ingredienciií, špecifický spôsob prípravy, skúste si ju pripraviť doma takto, napokon prichádza čas grilovania v záhradách a v prírode :-)
-
14
K tradičnej Pljeskavici sa podáva Pita chlieb.
Pljeskavica nie sú vyprážané fašírky v oleji, aklo sa mnohí mylne môžu domnievať.
tá trpezlivosť a námaha pohrať sa s mäsom sa úžasne oplatí a vo výsledku prejaví.
veľmi pekne dakujem za tvoj príspevok a hodnotenie :-)
dakujem za tvoje uznanie, veľmi si to od teba vážim.:-)
zo isté sa týka Kofte a iných jedál :-)
dakujem za uloženie do kk a som veľmi poctená, že som ti spravila týmto rp radosť :-)
ťa keď varíš , nezabávaj sa inými vecami a dávaj pozor !!!!!
Recept pekný, ale ja bez baraniny - mne smrdí. Krásny víkend.
inak môžeš bez baraniny, len nie z čistého bravčového :-) miesto baraniny môžeš použiť jahňacie.
dakujem.
hej mleté mäso má nekonečné možnosti spracovania.
ak by si robila a máš možnosť na gril a drevené uhlie, vyber si túto možnosť. a daj pozor, aby si ich nemala tmavé, ako ja,nehraj sa s ničím iným :D, lebo náš @angast ťa vyhreší ako mňa. :-) aj tak ho mám rada, pľuhavca jedného :-)
dakujem ti.
nie, ja tú možnosť nemám, nehala som sa s takým grilom :D :D :D
ja len, ked Pljseskavica, tak nech plieska! no nie? :D :D :D
pardon, kúpila som ju pred 4r, ale teraz mala premiéééru až ha-ha-ha, ale som rada, že ju mám :-)
pochválila som sa :-)
Myslím si že bez baraniny to nie je ono. Ja mám recept na balkánsky pilav ale nemôžem ho robiť lebo baraninu nemôžem zohnať. A bez toho to nie je ono. Paradox je že ani tú jahňacinu. Je to lahodné mäso ale bohužiaľ, slovenskjí farmári chovajú jahňatá a žerú ich Taliani. Ak sa náhodou niekedy pred Veľkou nocou objaví v Kauflande musíš si ho vopred objednať. Pre Slováka je to tak drahé mäso, že si radšej kúpi mastný bôčik.Nie som ani náhodou obhajcom minulého režimu ale vtedy sa jahňacina dala kúpiť v mäsiarstvach, bola síce o niečo drahšia ako bežné mäso, ale človek si ju raz za čas mohol dovoliť.
pred 4 r mi vyčítal moju váhu jeden môj ošetrujúci lekár,slávny univ. prof. odpovedala som mu, že poznám aj iné radovánky ako tie sex..., spýtal sa ktoré, tak som mu povedala, že napr. sa dobre nadlábnuť a so smiechom uznal :D už ma nehreší :-)
avšak v Bosne a Hercegovina, kde žijú prevažne muslimovia, tam áno. dokonca aj oslie mäso miesto bravčového.
viem, že @angast zase jahňacie môže, tak som mu to napísala :-)
máš pravdu, jahňacie predtým nebolo problém kúpiť bežne u mäsiara, kde bývam v ba dokonca za prijateľnú cenu. dnes ho kupujem v Tescu alebo u Orbána v ba, len teda cena je mastná. áno, lebo sa pomerne lacno exportuje, najviac do Talianska, ale aj inde.
je chuťovo vynikajúca.
dakujem a aj tebe pekný víkend prajem.
Ja som naturalizovaný Záhorák, celý život som žil v BA. Keď idem do BA, chodím k Orbanovi kupovať dlhé rebierka na pečenie. Len u neho sú dostať takéto skvosty. A to som si nevšimol, že tam máva aj jahňacie. Nabudúce sa musím lepšie poobzerať. Má to pravidelne alebo sem tam? Vďaka za info vopred.
okrem toho pravidelne nakupujem jahňacie v Tesco potravinách domov - itesco a tam majú vždy, konkrétne aj v tejto chvíli. s kvalitou som veľmi spokojná. dovezú ti ho až domov. treba byť však zaregistrovaný.
dakujem ti za tvoju veľmi milú a peknú pochvalu :-)
zmestíš a pri mojom stole aj ty a budeš vítaná, ako aj každý jeden, kto miluje dobré jedlo a má dobré srdce ako ty. <3
dakujem ti veľmi pekne,veľmi si to od teba vážim.
dakujem ti.
som rada, že sa ti recept tak páči.
dakujem a zdravím teba i tvoju milú polovičku do Iowy.
Grilovať žiaľ nemám kde /predaná záhrada/ jedine na panvici.Chýbať budú priatelia pri stole pod slnečníkom,aj to vínko lepšie chutilo v spoločnosti...
zo Sedmohradskej kuchyne poznám nastrúhanie ciibule na rezne zo surového mäsa, nechať v chlade odležať a potom na rýchlo opiecť - tá cibuľa dáva neuveriteľne dobrú a ničím nezameniteľnú chuť týmto spôsobom.
inak dá sa Pljeskavica robiť aj na panvici, popísala som vyššie. pravda, nie je to to isté ako grilovanie nad dreveným uhlím.
súhlasím s tebou...priatelia pod slnečnílkom s dobrým vínkom, čo viac si možno priať :-)
prajem ti pekný deň @bozulka :-)
dakujem za info i za pochvalu, si veľmi milá, vidno, že sa vyznáš.
zásadou však zostáva základ je vždy z minimálneho množstva surovín, dôkladné prepracovanie, dostatočné odležanie, rôzna kombinácia druhov mäsa, jednoduchá príprava a väčšinou grilovanie vonku nad dreveným uhlím.