Srbská pljeskavica fotorecept

pusta - fotkapusta, 8. júna 2013
Srbská pljeskavica (fotorecept)
Foto: pusta

Pljeskavica je špecialita typická nielen pre Srbsko, ale i Bosnu, Macedoniu, Albánsko a inde. Pripraviť pravú Pljeskavicu nie je také jednoduché, hoci je Zobraziť celý popisPljeskavica je špecialita typická nielen pre Srbsko, ale i Bosnu, Macedoniu, Albánsko a inde. Pripraviť pravú Pljeskavicu nie je také jednoduché, hoci je iba z mála ingrediencií, má svoje špecifiká technologického postupu.Používa sa mix hovädzieho, baranieho a bravčového mletého mäsa, v Bosne dokonca i oslie mäso. Moslimovia bez bravčového mäsa. Pridáva sa len soľ, mleté čierne korenie, soda bicarbona a cibuľa. Zvyčajne sa griluje nad dreveným uhlím, má regionálne varianty a je veľmi chutná.

4
porcie
12 minút
príprava
8-10 minút
na 80-90 °C

Suroviny

Mix mletého mäsa:
250 g
250 g
175 g
1 ČL
1/2 ČL
1 ČL
1 ks
podľa potreby ČL na potretie rúk, podnosu a grilu




Postup

  1. 1

    Do misy som dala mleté mäso.
    Poznámka: Nech Vás nemýli farba mäsa, mne mäso namlel a namiešal môj mäsiar, ako som to od neho žiadala a je v surovinách napísané. V Bosne a Hercegovine, kde je väčšina Moslimov, sa bravčové mäso vôbec nepoužíva, dokonca sa pridáva určitý podiel oslieho mäsa .

    Srbská pljeskavica (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Okorenila som ho čerstvo mletým čiernym korením.

    Srbská pljeskavica (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridala som soľ a soda-bicarbonu, úlohou soda bicarbony je skyprenie mäsového "cesta", ktoré sa pri grilovaní sa zľahčí, akoby nafúkne. Nepridáva sa jej toľko, ako pri inom ceste, nie je ho v chuti Pljeskavice vôbec cítiť. Plní len funkciu nadľahčenia a z tohoto dôvodu sa pridáva.

    Srbská pljeskavica (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Táto I.fáza spracovania Pljeskavice je veľmi dôležitá, mäso som hnietlila a miesila dôkladne rukami ako kysnuté cesto, kým sa nespojilo do jednoliatej hmoty tak, ako keby išlo lej o jeden druh mäsa - teda vzniklo čosi ako "mäsové cesto". Toto mi trvalo pri poctivej práci viac ako 30 minút.

    Srbská pljeskavica (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Posekala som na jemno veľkú cibuľu. Pljeskavica si žiada pomerne veľa cibule.

    Srbská pljeskavica (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ked už mäso bolo dôkladne spracované, pridala som cibuľu, ktorú...

    Srbská pljeskavica (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...som už len vmiešala do mäsa a zmes som odložila na noc na minimálne 12 hodín do chladničky odležať. Toto je II. dôležitá fáza spracovania Pljeskavice, počas ktorej sa mäsová zmes ochutí a nasiakne cibuľou, prirovnala by som to k marinovaniu mäsa. Práve toto dáva Pljesklavici jej jedinečnú a nezameniteľnú chuť. Nič iné sa do nej nepridáva!!!

    Srbská pljeskavica (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Tanier, moje ruky a grilovaciu panvicu som zľahka potrela olejom, mäso sa nebude rozpadávať, ani sa nikde neprilepí. Pozor - olej sa nepridáva priamo do mäsa!!!

    Srbská pljeskavica (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Naolejovanými rukami som odoberala mäso asi veľkosti broskyne, najprv som vytvarovala guľky, ktoré som sploštila dlaňami tak, aby ich výška bola asi 2 - 3 cm. Veľkosť priemeru má byť asi 15 cm, ja som priemer prispôsobila sebe.

    Srbská pljeskavica (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Olejom potretú grilovaciu panvicu som rozpálila, potom som stiahla plameň na strednú intenzitu. a kládla som do nej pripravené mäsové "pagáče", ktoré som opekala z jednej strany asi 8 - 10 minút, kým sa na opekanej ploche nesfarbili do pekne hneda. Pljeskavica sa nevysmáža v množstve oleja, ale griluje. Ak nemáte gril, tak si pomôžete grilovacou panvicou alebo hrubostennou ťažkou panvicou s hladkým dnom.

    Srbská pljeskavica (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Obrátila som Pljeskavicu na druhú stranu a robili sa tiež rovnaký čas. Pljeskavica je vtedy správne ugrilovaná, ked už z nej nevyteká žiadna šťava, ale na dotyk je ešte pružná a je správne pripravená, ak z nej cibuľa nevypadáva a nespáli sa.

    Srbská pljeskavica (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Plejskavicu som naložila na tanier a obložila som ju cibuľou, uhorkou a paradajkami a nakladanou uhorkou. Ja som si dala Neneckú ražnú bagetu ako prílohu :-) Pljeskavica je napriek malému počtu ingrediencií vdaka postupu prípravy veľmi chutná a rozšírená.

    Srbská pljeskavica (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Pljeskavica sa pripravuje doma a vo fast foodoch. Podáva sa k nej veľa cibule, najčastejšie srbský ajvar a pečené papriky s plátkami čerstvých paradajok. Vo fast fooudoch dnes už aj kyslá kapusta, nakladaná uhorka, dokonca aj syrové omáčky - čo k tradičnej Pljeskavici samozrejme vôbec nepatrí. Tradičná Pljeskavica sa griluje sa na griloch zásadne nad dreveným uhlím. Ako vidíte, má len málo ingredienciií, špecifický spôsob prípravy, skúste si ju pripraviť doma takto, napokon prichádza čas grilovania v záhradách a v prírode :-)

    Srbská pljeskavica (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    K tradičnej Pljeskavici sa podáva Pita chlieb.

    Srbská pljeskavica (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

modrykamen
Je mnoho receptov na pljeskavicu, ale zdá sa mi, že tento je originálny. Podľa mňa len mäso, cibuľa,soľ, korenie a sóda bikarbóna. Perfektne vymiesiť a vychladiť. Grilovať nad pahrebou, alebo na grilovacej panvici (nie vyprážať ako fašírky, či rezne). Chodím do reštaurácie kde ju vedia urobiť perfektne. A ako príloh len cibuľu, horčicu a čerstvý biely chlebík. Aj doma robím, ale chce to naozaj trpezlivosť pri miesení.
pusta
@modrykamen , presne tak. Pljeskavicu samotnú ochucuje práve cibuľa po pedchádzajúcom dôkladnom spracovaní mäsa a jej patričnom odležaní v chlade. toto je dáva tú správnu chuť a samozrejme grilovanie nad žeravou pahrebou s dreveným uhlím.
Pljeskavica nie sú vyprážané fašírky v oleji, aklo sa mnohí mylne môžu domnievať.
tá trpezlivosť a námaha pohrať sa s mäsom sa úžasne oplatí a vo výsledku prejaví.
veľmi pekne dakujem za tvoj príspevok a hodnotenie :-)
pusta
@archaa , veľmi som si dala na tomto recepte záležať a dúfala som, že po prečítaní čitateľom dôjde, že sa nejedná o nejaké obyčajné karbonátky alebo diétne fašírky a aká je skutočná tradičná mimoriadne chutná Pljeskavica. keby som nebývala v paneláku, určite by som ju grilovala nad žeravou pahrebou z dreveného uhlia.
dakujem za tvoje uznanie, veľmi si to od teba vážim.:-)
archaa
presne! pljeskavica je pljeskavica a takýmto jedlám kde sa griluje nad pahrebou ja neviem odolať, takisto napríklad turecké kofte sú ono iba na grile...mnohí si to mýlia s našimi fašírkami ale to je úplne o inom...nikdy som si nevedela predstaviť robiť "fašírku" bez pridania vajec...trvalo mi nejaký čas kým som zistila že to je o dôslednom spracovaní mäsa, i o trpezlivosti a mäso bude držať pokope.. tak je to aj tuto v tvojom recepte...urobila si mi ním veľkú radosť..už je v kk :)
pusta
@archaa , presne tak. mnohí si mýlia tradičnú tureckú kuchyňu ako takú s receptami, ktoré sme od nich prevzali a prispôsobili svojim zvyklostiam a mnohí nevedia rpozlíšiť odlišnosť chuti grilovania nad žeravou pahrebou nad dereveným uhlím napr. od grilovania nd briketami a iné. je to úplne ioná chuť, napr. aj pečenie obyčajného chleba v peci nad dreveným uhlím a tiež mäsa v takejto peci má úplne inú, oveľa lepšiu a typickú ničím nezameniteľnú chuť.
zo isté sa týka Kofte a iných jedál :-)
dakujem za uloženie do kk a som veľmi poctená, že som ti spravila týmto rp radosť :-)
lusinkab
velmi pekny receptik,jednoduchy na suroviny ale ta chut musi byt vynikajuca. Mam rada taketo receptiki a mlete maso ma nekonecne moznosti ako sa da spracovat :-)
angast
pusta, pusta !! Toľko roboty na hovado a nakoniec ti to zhorí. Prosím
ťa keď varíš , nezabávaj sa inými vecami a dávaj pozor !!!!!
Recept pekný, ale ja bez baraniny - mne smrdí. Krásny víkend.
pusta
@angast , nezhorelo. sú síce tmavšie, to je pravda, ale po prekrojení neboli ešte prepečené, ako mali byť, tak som ich vrátila. zhorené by som veru nejedla :-) a ani sem nedala :D
inak môžeš bez baraniny, len nie z čistého bravčového :-) miesto baraniny môžeš použiť jahňacie.
dakujem.
pusta
@lucynka , áno, na suroviny jednoduchý, ale ručné spracovanie mäska dá zabrať, aspoň mne dalo. :-) je to prácička ako s kysnutým cestom.
hej mleté mäso má nekonečné možnosti spracovania.
ak by si robila a máš možnosť na gril a drevené uhlie, vyber si túto možnosť. a daj pozor, aby si ich nemala tmavé, ako ja,nehraj sa s ničím iným :D, lebo náš @angast ťa vyhreší ako mňa. :-) aj tak ho mám rada, pľuhavca jedného :-)
dakujem ti.
lusinkab
xixiixixixi tak drevene uhlie asi tazko mam novu panvicu co treba vyskusat :-) a s cim takym si sa ty hrala hmmmm :-))))) no pochval sa nam :-)
pusta
@lucynka , myslela som veľký gril vonku v záhrade, ved robievaš party :D
nie, ja tú možnosť nemám, nehala som sa s takým grilom :D :D :D
ja len, ked Pljseskavica, tak nech plieska! no nie? :D :D :D
pusta
@lucynka , šak vidíš tú grilovaciu panvicu, s ktorou som sa htrala. tiež ju mám novú.
pardon, kúpila som ju pred 4r, ale teraz mala premiéééru až ha-ha-ha, ale som rada, že ju mám :-)
pochválila som sa :-)
pusta
@lucynka , ešte si sprav vlastný Pita chlieb, s tým sa tiež dobre hrá as ty sa s cestom rada hráš :-)
lusinkab
:-))))))) xixixixi no ja som si vcera kupila jednu co ma dozivotnu zaruku tak som zvedava :-))))))))) :-))))))) co tebe po rozume chodi hmmmm????
concord
@pusta
Myslím si že bez baraniny to nie je ono. Ja mám recept na balkánsky pilav ale nemôžem ho robiť lebo baraninu nemôžem zohnať. A bez toho to nie je ono. Paradox je že ani tú jahňacinu. Je to lahodné mäso ale bohužiaľ, slovenskjí farmári chovajú jahňatá a žerú ich Taliani. Ak sa náhodou niekedy pred Veľkou nocou objaví v Kauflande musíš si ho vopred objednať. Pre Slováka je to tak drahé mäso, že si radšej kúpi mastný bôčik.Nie som ani náhodou obhajcom minulého režimu ale vtedy sa jahňacina dala kúpiť v mäsiarstvach, bola síce o niečo drahšia ako bežné mäso, ale človek si ju raz za čas mohol dovoliť.
mesiar50
Náhodou..mne sa tá kombinácia pozdáva velmi.Ibykém dozaista je to chutné jedlo.Pekný víkend ti prajem
pusta
@lucynka , čo mne chodí po rozume? len samé dobré veci predsa :D
pred 4 r mi vyčítal moju váhu jeden môj ošetrujúci lekár,slávny univ. prof. odpovedala som mu, že poznám aj iné radovánky ako tie sex..., spýtal sa ktoré, tak som mu povedala, že napr. sa dobre nadlábnuť a so smiechom uznal :D už ma nehreší :-)
pusta
@concord , v srbskej Pljeskavici sa jahňacie mäso nepoužíva, výhradne baraniev kombinácii s hovädzím a bravčovým
avšak v Bosne a Hercegovina, kde žijú prevažne muslimovia, tam áno. dokonca aj oslie mäso miesto bravčového.
viem, že @angast zase jahňacie môže, tak som mu to napísala :-)
máš pravdu, jahňacie predtým nebolo problém kúpiť bežne u mäsiara, kde bývam v ba dokonca za prijateľnú cenu. dnes ho kupujem v Tescu alebo u Orbána v ba, len teda cena je mastná. áno, lebo sa pomerne lacno exportuje, najviac do Talianska, ale aj inde.
pusta
@mesiar50 - Lacikám, tradičná Srbská Pljeskavica vyžaduje presne túto kombináciu mäsa a v tomto pomere a technologickom postupe.
je chuťovo vynikajúca.
dakujem a aj tebe pekný víkend prajem.
concord
@pusta
Ja som naturalizovaný Záhorák, celý život som žil v BA. Keď idem do BA, chodím k Orbanovi kupovať dlhé rebierka na pečenie. Len u neho sú dostať takéto skvosty. A to som si nevšimol, že tam máva aj jahňacie. Nabudúce sa musím lepšie poobzerať. Má to pravidelne alebo sem tam? Vďaka za info vopred.
pusta
@concord , netvrdím, že má Orbán vždy, ale väčšinou áno, nielen na sviatky a krásne mäso. len sa u neho pekne poobzeraj a dá sa aj objednať u neho.
okrem toho pravidelne nakupujem jahňacie v Tesco potravinách domov - itesco a tam majú vždy, konkrétne aj v tejto chvíli. s kvalitou som veľmi spokojná. dovezú ti ho až domov. treba byť však zaregistrovaný.
kimlo
Ja by som chcel byt aspon Tvoj sused! A vzdy z kazdej tej dobroty trocha ochutnat...az mi slinky tecu...
mariamka
ja beriem flek z druhej strany, kym ma niekto predbehne, a mame vystarano :) pochvala od @redakcie je pri vasoch receptoch naozaj opravnena p. @pusta
pusta
@kimlo , a ja by som chcela byť zase tvoja suseda a ochutnávať tvoje úžasné dobroty :-)
dakujem ti za tvoju veľmi milú a peknú pochvalu :-)
pusta
@mariamka , je to pre mňa veľká pocta, dobre mi to padlo a zaväzuje ma to :-)
zmestíš a pri mojom stole aj ty a budeš vítaná, ako aj každý jeden, kto miluje dobré jedlo a má dobré srdce ako ty. <3
dakujem ti veľmi pekne,veľmi si to od teba vážim.
irenaw
všetko bolo napísané, skrátka super, chute si mi narobila aj v túto nočnú hodinu. trošku si mi hlavu zamotala, moja kk má novú záložku "mäso mleté"... a môžem upratovať ;-)
sracz
... ako vždy, milá @pusta = ********** (ako na jasnej letnej oblohe, hlboko v noci) noprosím si veľa, veľa, veľa, s domácim chlebíkom a plnotučnú liptovskú horčicu di už pridám aj sám!
pusta
@irenaw , som veľmi rada, že máš v kk, tá nová záložka na mleté mäso sa ti zíde aj na iné receptíky :-)
dakujem ti.
pusta
kedves @sracz - ferikém drágám, tak sa teším tvojej pochvale - olyan vagyok mind a csillagos ég...
som rada, že sa ti recept tak páči.
dakujem a zdravím teba i tvoju milú polovičku do Iowy.
1x lianka
bozulka
Narobila si mi chuť...ja som robievala recept podľa Mira Nogu.Bolo to už dávno,jeho recept bol...1/3 bravčové,1/3 hovädzie,1/3 cibuľa,pomlieť a nechať 24 hod.v chlade odpočívať.Dochutiť,dobre uplieskať a dať na gril,k tomu dobrý chlebík a zeleninový šalát.
Grilovať žiaľ nemám kde /predaná záhrada/ jedine na panvici.Chýbať budú priatelia pri stole pod slnečníkom,aj to vínko lepšie chutilo v spoločnosti...
pusta
@bozulka , síce som nevidela tú reláciu, ale jeho recept sa mi vidí správny. Pljeskavica sa robí aj len z dvoch druhov mäsa a v aj v tom pomere s cibuľou, ako si napísala a...plieska sa :-)))) to odpočinutie 24 hodín v chlade ešte viac pridá na chuti.
zo Sedmohradskej kuchyne poznám nastrúhanie ciibule na rezne zo surového mäsa, nechať v chlade odležať a potom na rýchlo opiecť - tá cibuľa dáva neuveriteľne dobrú a ničím nezameniteľnú chuť týmto spôsobom.
inak dá sa Pljeskavica robiť aj na panvici, popísala som vyššie. pravda, nie je to to isté ako grilovanie nad dreveným uhlím.
súhlasím s tebou...priatelia pod slnečnílkom s dobrým vínkom, čo viac si možno priať :-)
prajem ti pekný deň @bozulka :-)
gabriele
v byvalych statoch Juhoslavie podavaju pljeskavice, ale aj čevapy...raznici a ine grilovance s lepinjami...u nich pita je druh mucnika

gabriele
inac ich robievam takmer rovnako ako ty...a mozem potvrdit, ze su vyborne :)
pusta
@gabriele , to je možné. ja som tam nebola, ale okrem Lepinjov majú aj Pita chlieb, podľa toho, kde ako, v ktorej oblasti, lebo Pleskavica sanerobí výlučne len práve v Srbsku, má svoje regionálne odlišnosti, ale aj dom od domu môže byť v niečom iná. ja som ju chcela majmä odlíšiť od fašíriek a rôznych karbanátkov. :-) a zdôrazniť predovšetkým inú, náročnú technológiu postupu a jednoduché zloženie.
dakujem za info i za pochvalu, si veľmi milá, vidno, že sa vyznáš.
bozulka
pusta ďakujem,aj tebe prajem všetko dobré a ďakujem za recepty,ktoré mi často pripomínajú minulé časy.
eviana
@pusta moja milá, nádherne spracovaný recept, priznávam pleskavicu som ešte nerobila, ale veru po zhliadnutí tohto Tvojho receptu sa neviem dočkať kedy na ňu zoženiem všetky potrebné suroviny a vyskúšam ju... tlieskam a ďakujem za krásnu inšpiráciu... opäť :)
3stan
supeeer receptík a dakujem za inšpiráciu akurát ja som nerobila v rúre ale klasicky na teflonovej panvici a dosť dlho som piekla pekne pomaličky a použila som domácu masť ale fakt len trochu aby to neplávalo a vydarilo sa aj tak .
používateľ nemá avatar
dss
dss
Pri našej dovolenke v chorvátsku sme tiež robili plieskavicu.Tam dostať korenie na plieskavicu,no pri príprave nás uvidela domorodkyna a začala tlieskať.Mysleli sme,že to robíme dobre ale ona chcela,aby sme urobili tenšie plátky preto by som povedal,že nie 2 až 3 cm,ale maximálne 1,5 cm
pusta
@dss , to je možné, pljeskavica sa pripravuje na celom Balkáne s odlišnosťami, aj od domu k domu sú odchýlky.
zásadou však zostáva základ je vždy z minimálneho množstva surovín, dôkladné prepracovanie, dostatočné odležanie, rôzna kombinácia druhov mäsa, jednoduchá príprava a väčšinou grilovanie vonku nad dreveným uhlím.