Kysáčska sárma

an3da - fotkaan3da, 18. apríla 2015

Na tento spôsob sármu robila aj moja mama a svokra. Opýtala som sa susedu ktorá za mladších čias varila na svadbách, ona mi iba potvrdila že aj ona tak robieva.

30 minút
príprava
120 minút
na 200 °C

Suroviny

1 kg
1 - 2 PL
1 čl
1 malá šálka
1 čl
1/2 čl
2 PL
1 kus
1 kus
3 - 4 strúčiky
 štipku
1/2 l
2 PL
1 hlávka
1 čl

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme listy z kyslej kapusty ktoré otrháme, orežeme a tiež im orežeme hrubé hlúby. Väčšie listy si prekrojíme na polovice. Môže sa pripraviť i svieža kapusta tak že sa zabarí vriacou vodou. Chutnejšie je s kyslou kapustou.

  2. 2

    Mleté mäso môže byť iba bravčové a môže byť i miešané s hovädzím. Podľa chuti. Pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu a strúčiky cesnaku, vajce, ryžu, krupicu, papriku, korenie, rascu, soľ a štipku cukru. Dobre vymiesime. Plníme kapustové listy a ukladáme do pekáča alebo do myse v ktorej budeme dusiť. Kedže sa u nás skorej dusilo v sedliackej peci, teraz si zvykneme dusiť v pekáči v rúre. Zalejeme vodou aby bolo všetko vo vode. Prikryjeme a dusíme asi hodinu a pol.

  3. 3

    Pripravíme si zátrepku - paradajkový pretlak vymiešaný s múkou a vylejeme, ak treba pridáme ešte vodu. Nemiešame, iba pretrasieme. Vrátime do rúry ale teraz neprikryjeme aby sa aj zapieklo.

  4. 4

    Chcem pripomenúť že niektoré domáce dávajú viac papriky a tiež možno i viac štipľavej papriky. To závisí od toho ako si zvykli. U nás nechceme veľmi štipľavé.

Diskusia k receptu

16 komentárov k receptu
Okrem sármy podobne sa robí aj plnená paprika a pamätám sa že moja mama plnila mladé viničné listy. Osobne sármu nerobím často, tak maksimálne 4 krát v roku. Pravidelne sa podáva na rôznych domácich hostinách a tiež záväzne na svadbe za večeru. Recept som dala preto že som bola poprosená od redakcii. Opakujem - množstvo mletej papriky je individuálne, tak sladkej ako i štipľavej. Sárma ktorá sa podáva na Kysáčskej sarmiáde je červená a štipľavá.
Ináč, ingrediencie ani nemeriam, robím od oka...mäsa obyčajne mám asi dva kilogramy a stáva sa že pridám kúsok klobásy. V tom prípade dám menej papriky a rascu nedávam lebo je v tej klobáse.
Pred pár rokmi dávali v televízii "Cigánske recepty" a plnené kapustné listy boli tam tiež.Plnené vinné listy robievajú Arabi a tiež sú dobré,ale robila som iba raz lebo vynič sa strieka a to ma odradilo,možno jedine "samorodák" ten sa nemusí striekať,ale zdali sa mi tie listy hrubé.
Presne takto robila aj Margo Bodi v Tv Paprika...
Narobila si mi chute !!
používateľ nemá avatar
mb
hlavka kyslej kapusty. ako ju kvasite, spolu s narezanou, alebo sa da aj nejak zvlast kvasit cele hlavky?
@mb , u nás kvasíme celé hlávky, spolu s narezanou. Očistené hlávky ktoré sú krajšie a určili sme ich na štiepky - tak sa to u nás povie, vydlabeme v strede nožom a tam dáme za hrsť soli a potom ich tak ukladáme aby sa tá soľ nevysypala. Najprv ide vrstva narezanej, potom tie hlávky koľko sa zmestia, potom znovu narezanú a ešte i hlávky...Môže sa kvasiť vo veľkých plastových vreciach aj samé hlávky ale potom tam treba dosť soli aby dobre skyslo a nepokazilo sa. Alebo v menšom súdku ale treba mať niečo čím sa dobre pritlačí...
dnešný obed nám veľmi chutil vďaka tvojmu receptu.Nemal som listy z kyslej kapusty,tak som naplnil listy zo surovej a aj tak to bolo veľmi dobré.Recept si odkladám na zimu,keď bude kyslá kapusta Ďakujem
@citroen , teší ma že chutilo. Môže byť aj surová kapusta, ale sa hlávka musí zabariť - zaliať vriacou vodou aby listy odmäkli. No nájlepšia je v listoch z kyslej kapusty.

Pridaj komentár k receptu: