Slaný koláč so špenátom a fetou fotorecept

pusta - fotkapusta, 13. mája 2015
Slaný koláč so špenátom a fetou (fotorecept)
Foto: pusta

Tento koláč je na slano a je veľmi obľúbený v Grécku, v krajinách Stredomoria, Blízkeho východu a v arabských krajinách, na nete je veľa Zobraziť celý popisTento koláč je na slano a je veľmi obľúbený v Grécku, v krajinách Stredomoria, Blízkeho východu a v arabských krajinách, na nete je veľa receptov a variácií na tento koláč, vybrala som jeden z nich, len nepatrne som ho upravila.

30 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
150 ml
150 ml vlažná
1 ČL
1 ČL
Náplň:
1000 g
250 g
150 g
200 ml hustý neochutený
2 ks
podľa chuti
podľa chuti čerstvo mleté
2 ks
2 strúčiky
1 zväzok
Iné:
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Najprv som pripravila náplň, pokrájala som jarnú cibuľku aj s vňaťou na kolieska, petržlen som posekala na drobno, očistený cesnak som pokrájala na plátky, mrazený špenát som rozmrazila, ak použijete čerstvý špenát, potrebujete ho v množstve asi 1500 gramov a kuchynsky upraviť, na oleji som orestovala jarnú cibuľku, plátky cesnaku, ked sa cesnak pekne rozvoňal, pridala som rozmrazený špenát a restovala som ho do odparenia všetkej tekutiny,...

    Slaný koláč so špenátom a fetou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...pridala som soľ,. čerstvo mleté čierne korenie, petržlenovú vňať, premiešala a nechala som hotovú náplň úplne vychladnúť.

    Slaný koláč so špenátom a fetou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zatiaľ som pripravila cesto, do misy som preosiala múku, premiešala som ju s práškom do pečiva a so soľou, pridala som olej, vodu a rukami som dôkladne vypracovala pružné lesklé polomäkké cesto, kým sa na povrchu nezačali tvoriť veľké bubliny, nechala som ho asi 30 minút odpočívať, nastrúhala som syr ementál na jemnom strúhadle,...

    Slaný koláč so špenátom a fetou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...k jogurtu som pridala 1 vajce a spolu rozšľahala, zálievka bola hotová,...

    Slaný koláč so špenátom a fetou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ..cesto som dala na nepomúčenú dosku, rozvaľkala som ho na dvojnásobnú veľkosť plechu do tvaru obdĺžnika o hrúbke asi 2 - 3 mm, ostrým nožom som ho rozdelila na dve nerovnaké polovice, jednu o niečo väčšiu ako druhú,...

    Slaný koláč so špenátom a fetou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...do plechu (30x20x6 cm) vystlaného pečiacim papierom som vložila väčšiu polovicu cesta a po obvode som nechala malý vyvýšený vnútorný okraj asi 3 mm vysoký, dno som posypala 2 PL strúhanky, ktorá nasaje prebytočnú vlhkosť náplne, rovnomerne som na strúhanku rozotrela vychladnutú špenátovú náplň, na ktorú som rozmrvila grécky syr Feta,...

    Slaný koláč so špenátom a fetou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...na syr som rovnomerne rozliala pripravenú zálievku z jogurtu a vajca,...

    Slaný koláč so špenátom a fetou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...na zálievku som dala kôpky nastrúhaného ementálu, jeho väčšiu časť,...

    Slaný koláč so špenátom a fetou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...všetko som zľahka premiešala vidličkou,...

    Slaný koláč so špenátom a fetou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...prikryla menšou polovicou cesta, ktoré som popichala vidličkou,...

    Slaný koláč so špenátom a fetou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...potrela rozšľahaným vajcom,...

    Slaný koláč so špenátom a fetou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...posypala zvyšným nastrúhaným syrom,...

    Slaný koláč so špenátom a fetou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ....piekla som 30 minút v rúre vyhriatej na 200 stupňov C, vybrala, ked bol koláč upečený, nechala som ho vychladnúť,...

    Slaný koláč so špenátom a fetou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ...podávala som ho pokrájaný na kocky,...

    Slaný koláč so špenátom a fetou (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ...je to sýty veľmi chutný nekysnutý slaný koláč so špenátom a s feta syrom, výborný za studena i za tepla, možno ho podávať samostatne alebo ako druhý chod po polievke, pripravuje sa vo filo ceste, štrúdľovom ceste, v krehkom ceste ako quiche, náplň môže rôzne varírovať, odlišuje sa v maličkostiach, záleží od krajiny a príslušného regiónu, preto je známych viac obmien.

    Slaný koláč so špenátom a fetou (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

kukulienka71
oprav si, prosím čas pečenia a teplotu, škriatok to pomotal:-))
veľmi pekná práca, aj výzorovo aj chuťovo iste. Vyberáš skvelé recepty, ukladám si, 5* pridávam. K tomu už len nejakú ľahšiu polievku a je to výborný obed povedzme.
1x pusta1
klukodvody
No tak to je zase úchytka -jdu okolo a kousek uchytím .To se vyplatí si s tím pohrát a pak jen chodit okolo a vzít .Tvoje dokumentace je zase kompletní ,mohu jen dodat prosím je to humor vidím Tvůj recept pěkný a mám trochu hlad no a pak koukám jak to děláš a když jsem na konci jsem najedený .To má svoji výhodu .Tak k.k. a nebíčko*****
1x pusta1
pusta1
@2010 , bud úplne bez obáv, nerobila som tento koláč podľa seba.
vzala som recept z netu, pozrela som si ich viac a ani som nenazvala tento recept ako ty, nikde som nenapísala že je to Spanakopita a ani to, že je to originál, v úvode som napísala, kde všade sa pripravuje a v poslednom bode postupu som spomenula varianty a v akom cesta býva náplň, dúfam, že si spokojný s odpovedou.
dakujem za tvoj záujem, filo cesto som tiež spomenula a áno, aj tvaroh sa môže použiť, nielen feta.
zuzkacho
Na takéto dobroty treba čas ale teda tá kombinácia...niečo niečo. Možno sa mi to raz podarí, dostať sa k realizácii takejto delikatesky, zatiaľ len snívam ďalej
radox1
viem,ze zasadne neprezradzate svoje tajne zdroje-ako to bolo s jahancinou z tajneho salasa a nasledne ste ju kupili v te.cu,ale rad by som nie len ja,ale aj ini varechaci chceli
vediet zdroj toho uzasneho syra.
dakujem.
skillet
Mňa by zaujímalo, prečo je "grécky koláč" zaradený vo francúzskej, arabskej aj židovskej kategórii. Veď je to postavené na hlavu. Viem, že sú v tých krajinách podobné slané koláče. Ale nie s názvom grécky koláč. Doporučujem opraviť zavádzajúci názov.
pusta1
@skillet , nie je to postavené vôbec na hlavu, pretože tento koláč sa nerobí len v Grécku, ale vo všetkých spomenutých kuchyniach, to by si mohla vedieť, len taký detail, že v tých krajinách ho nevolajú práve grécky, čo je prirodzené.
niet čo opravovať. máš to prdsa rozpísané v úvode, stačilo si prečítať iba, v prípade hlbšieho záujmu môžeš doštudovať.
1x pusta1
2010
@pusta je to postavene na hlavu kazdy kolac ma svoje specificke meno, tak ako na slovensku neexistuje slovensky kolac, ako sa vola tento kolac? ked je taky vsade rozsireny ? Milopita? Karidopita?
PS: ja nekritizujem recept len chcem vediet ako sa vola, dakujem
 greekfood.about.com/od/cakes/...
pusta1
@skillet , ty veľmi dobre vieš, že ho nebudeš hľadať pod týmto názvom v inej kuchyni, spomenula som predsav poslednom bode postupu, že vo Francúzsku je to "quiche", asi budem hľadať pod názvom slaný koláč.., atd, atd,
pusta1
@2010 , myslím, že ty s tým problém nemáš, ja som ho robila, ako som napísala a odpovedať som už odpovedala dosť podrobne aj tebe :-)
pusta1
@2010 , prosím, neber to v zlom, ale potom prečo sa volá tvoj bryndzový koláč "Madarská inšpirácia" ?
len preto, že si použil Eros Pista? ja s tým súhlasím a rozumiem tomu, kvôli tomu nebude predsa slovíčkáriť.
skúsim vysvetliť, aj tu asi z rovnakých dôvodov, fetu dostaneš aj mimo Grécka, rovnako akj špenát, čo je v názve koláču uvedené, tak isto, ako dostaneš kúpiť Eros Pista aj v iných štátoch.
1x pusta1
editam
Tiež si myslím že Grécky slaný koláč so špenátom a fetou nepatrí do francuzskej kuchyne. Ak niekto hľadá francúzske múčniky ako @skillet , nemôže predsa nájsť grécky koláč. Recept sa mi páči, ale quiche je celkom iný recept. To ako keby som hľadala v kategórii slovenská kuchyňa a vyhľadalo mi to quiche, lebo na Slovnsku sa pečú podobné bryndzové posúchy :-) . Dúfam že sa chápeme. Nič v zlom.
tatranocka
Mňa zaujalo,že je to medzi lacnými jedlami:tak som to spočítala a vyšlo mi,že len suroviny by stáli 16,-€.Na koláč o rozmeroch 30x20cm to teda lacné nie je (teda podľa mňa).
pusta1
@editam , v pohode, ja som to myslela nie ako slaný koláč špecifický výlučne pre Grécko, aj samotné Grécko používa rôzne cestá, nielen Filo cesto, napr. tento grécky koláč od @2010 je v lístkovom ceste, inak Francúzsko má takéto koláče so špenátom a syrom ako quiche, je to jeden z nich a patrí do oblasti Stredomoria jeho jedna časť, dokonca som taký quiche videla aj tu na vareche, pridala ho @amelie.
to, že tento koláč v každej oblasti a v štáte nazývajú ináč a nie ako práve grécky, to je už len detail, ktorý nestojí za diskusiu, osobne to považujem za zbytočné slovíčkárenie a vieme z akých dôvodov.
aby som týmto tunajším nezmyslom zabránila, vynechala som v názve "grécky", predpokladám, že k spokojnosti diskutujúcich, hoci môj názor je iný.
marcel83
"pusta, 3. júna 2013 o 11:32
@martina0812 , to čo si napísala, vôbec nie je hanba. naopak veľmi chvályhodné!!!
ja miniem mesačne okolo 50e na potraviny, minimalizujem výdavka na účty - napr. telefon, elektrina a iné...
oblečenie a obuv nekupujem. mäso raz do týždňa, mäsokúpim raz za 3 mesiace, inak varím ako ty.
veľa ľudí musí uťahovať opasky, najmä mladé rodiny a dôchodcovia. nie každý má rodinu, ktorá pomôže. ev. takých dobrých priateľov..."

 varecha.pravda.sk/diskusie/kolko-miniete-na-stravu-/3483-...


50€ / 7,78€ = 6,42 koláča na mesiac.

To zrovna lacny kolac teda nieje....
redakcia
UPOZORNENIE: Vzhľadom na to, že pod receptami tejto autorky vznikajú dlhodobo hádky, urážky, osobné spory, budú všetky komentáre, ktoré nesúvisia s receptom, bez upozornenia odstránené.
zolik
to balenie je ale 180g za 3,59 €. v recepte je pouzitych 250g. a 250g tejto fety stoji potom 4,99 € na kolac. Co sa teda ani mne lacne nezda.
pusta1
@zolik , pri tej cene by sa to ani mne nezdalo lacné, už som písala, že koľko ma vyšli suroviny na celý koláč a ak si uvedomíš, že mi vyšlo z toho plechu 30 porcií a fetu som kúpila v akcii a nie tam, kde to podaktorí písali, takže je to lacné.
treba nakupovať vedieť.
ľutujem, syr som spotrebovala, napokon je odfotený v postupe.
skús si prepočítať suroviny na iné koláče tu na vareche, porovnaj a zistíš sama.
tatranocka
Z plechu 30x20cm vám vyšlo 30 porcií? To je 20cm2/porcia,čiže kocôčka 4x5cm.To je potom jednohubka,nie porcia.Žartujete...
pusta1
@tatranocka , to je dostatočne veľká kocka, koláč je skutočne sýty a je na každom, koľko zvládne a je na vás, aké kocky si nakrájate vy sama a koľko zvládnete, nám bohate postačili. :-)
1x pusta1
amelie
@pusta , od mojee gréckej kamarátky Evangelie mám trochu iný, tiež dobrý recept, ale jej koláč je spanakopita, uložím si aj tvoj, vyskúšam, mám rada slané koláče:-)))
pusta1
@amelie , tu vyššie mi tvrdili, že Quiche nie je slaný koláč a francúzske koláče tohto typu nepatria do kategórie francúzska kuchyňa :-)
myslím, že viac nie je treba povedať :-)
som rada, že sa ti môj recept páči, ja som Spanakopita preložila do Slovenčiny ako Grécky slaný koláč, avšak premenovala len na Slaný koláč na prianie podaktorých DDDDD
budem rada ak ty tento koláč vyskúšaš, budeš môcť porovnať.
inak mne sa veľmi páči tvoj slaý špenátový koláč, je dosť podobný.
dakujem za uloženie a vyskúšanie, teším sa na odozvu od teba.
pusta1
@kukulienka71 , áno, v poslednej dobe tu riadi veľa záhadných škriatkov, myslím, že vieš veľmi dobre akých DDD
dakujem za upozornenie, na základe ktorého som tú chybu ihned opravila.
tvoje krásne hodnotenie mi dobre padlo i ocenenie 5*, za ktoré dakujem.
pusta1
Milý@klukodvody , tvojr "úchytky" ma vždy milo rozosmejú :-)))
veľmi výstižné :-)
no asi je to tým, že máme spoločné chute :-)
veľmi si vážim tvoje hodnotenie skúseného šéfkuchára, ktorý vi, o čom hovorí a vážim si to od teba o to viac.
daujem za krásne ocenenie a za 5*
pusta1
@zuzkacho , neboj, určite sa ti to podarí :-)nie je to ťažké, naopak jednoduché a tak ako píšeš, je to naozaj "Niečo"
držím ti všetky palce a dakujem za milú pochvalu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia