Dolnozemská sárma

radox1 - fotkaradox1, 7. decembra 2015
Dolnozemská sárma
Foto: radox1

Tento recept je mojej starkej,(dolnú zem obývali presídlení slováci,preto dolnozemská)ktorá túto sármu vždy pripravovala na Vianoce,ale tak isto nesmela chýbať ani na zabíjačkách-zarobené klobásové mäso sa vždy odoberalo na varenie sármy.Prípravu som prispôsobil mojej metodike varenia.

5-7
porcií
30-40 minút
príprava
120 minút
na 150 °C

Suroviny

800 g
1 kg sudová
200 g surová guľatá
100 g koncentrovaný
0,5l konzervy kvalitná
1 ks biela
3 ks
0,5 ČL
0,5 ČL
 hrubozrnná
2 PL domáca
2 PL
2 ks väčšia

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Bravčové pliecko najlepšie prerastené tukom(dobre je pridať aj bôčik)nakrájame na kocky a zomelieme na mlynčeku so šajbou s väčšími otvormi.Pomleté mäso osolíme,pridáme koreniny,prelisovaný cesnak,čast mletej papriky-asi jednu čl, premytú surovú ryžu,dobre premiešame a necháme min.hodinu odstáť.Medzitým celú hlávku ponoríme do vriacej vody na 10 minút,listy postupne rozoberieme,ktoré neskôr naplníme mäsom a dobre zavinieme,čiže boky zahneme do vnútra,následne stočíme a utesníme.Kto má naložené celé listy spolu s kapustou v sude,tak ten vyhral.

    Dolnozemská sárma - obrázok 1
  2. 2

    V širokom hrnci na br.masti podusíme na najmenšie kocky nakrájanú cibuľu do sklovita,pridáme hustý pretlak a restujeme do vyčírenia masti-vyrestovaný pretlak dodá špecifickú chuť,pridáme mletú papriku a necháme ju v masti vyluhovať,ale hrniec stiahneme nabok od tep.zdroja.Následne vložíme polovicu kyslej kapusty,zamiešame,na ňu poukladáme vedľa seba na tesno všetky sármy,a navrch navrstvíme zbytok kapusty.Zalejeme rajčinovou šťavou, dolejeme vodou,prikryjeme a vložíme do vyhriatej rúry 150° na 2 hodiny.Výhoda prípravy v rúre je v tom,že to neprihorí (aby sa sármy nerozbili sa obsah nemieša)a netreba to sledovať.My to servírujeme namiesto kapustnice,čiže s dostatočným množstvom štavy,k tomu dobrý chlebík,a ja si na vrch ešte pridám kopček kyslej smotany. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

45 komentárov k receptu
Veľmi chutne pôsobiace jedlo na prvotriednej fotke, postup nemá chybu, dala by som aj viac ako 5*, páči sa mi to v rúre, skúsim podľa teba. Práve minule som pozerala recept od Bódi Magdi na plnenú kapustu zo Szabolcsu, krútila na drobnúčko listy kapusty s plnkou a mala tam asi 20l hrniec s tým, vraj ako malá to odkukala od babky a hrala sa s lopúchovými listami, plnila ich blatom a skrúcala, preto jej to ide tak šikovne:-)
Vyborna kapusta,krasne spracovany popis.Presne ako ty obvaram kapustu,len do vody pridavam sol a trosicku octu,aby sa listy netrhali.Potom sa s nimi velmi dobre pracuje a daju sa z nej kriti aj taketo malinke holubky ako pise kukuc.
Tvoj recept naozaj nema chybu.5*
parada, ako vzdy, uz som to davno nejedla a vlastne som to nikdy nevarila, mam obcas robievala podobne, ale na sporaku, takto by som snad mohla skusit, tu kapustu si napchal cez nejake tvoritko, predpokladam
Plnenú kapustu zbožňujem.. Ale robievame ju bez kyslej kapusty a na sporáku. Tvoja musí byť skvelá, navnadil si ma, najbližsie urobím s tou kyslou kapustou a v rúre, čo oazaj oceňujem. Z týchto fotiek slintám, vyzerajú na zjedenie.
Vypadá to moc dobře a určitě také tak chutná! Mám ale dotaz: neroztrhá rýže ty závitky? Vždyť když uvařím 200 g rýže, tak to už je pořádný objem!
neroztrha,a to je iba jedna stvrtina ryze,v inych receptoch som videl pomer taky,kde ryze bolo este viac,ale to sa mi videlo uz velmi ryzove.
Skusim podla Teba ;-) Kapustu na tento účel nakladám zvlášt do sudka. Hlúbiky vyrežem, do vyrezaných dierok nasypem sol a hlávky ukladám do súdka, zalejem vodou a nechám vykvasit. Perfektné na šalát, stačí pokvapkat olejom alebo na sarmu. Recept je od príbuzného zo Srbska. Chut je iná ako u bežne nakladanej kapusty. Vrelo odporúčam ;-)
sarmu máme radi, práve tento víkend sme ju mali možnosť jesť na budapeštianskych vianočných trhoch. Ďakujem za recept, muža poteším niekedy
Ani u nás sárma nesmie chýbať na štedrovečernom stole. Recept je podobný, len je to podávané ako polievka, mäsová plnka je z vymiešaného pikantného klobásového mäsa, ktoré je v listoch z hlávok uložených v kyslej kapuste, ryže dávam menej, na záver ešte dávam zápražku. Fakt je, že je to fantastické jedlo, ktoré sa v našej rodine v čase môjho detstva jedlo až do nového roka - varili sme ho v 20 l hrnci. Čím dlhšie stálo, tým bolo lepšie. Hneď mám vianočnú náladu.
vsak aj my,ako som pisal namiesto kapustnice,toto je len prezentacny styling.cibula stavu dostatocne zahustila,inac by som tiez siahol po zaprazke,ale snazim sa muke vyhybat.
radox, sa kazdy den chodim pozerat....aaaacha ta fotka vonavaaa... a nalozila som si aj listy a sarma bude! a podla tvojho receptu!.. vdaka :)
radox, sa kazdy den chodim pozerat....aaaacha ta fotka vonavaaa... a nalozila som si aj listy a sarma bude! a podla tvojho receptu!.. vdaka :)
Wow, tak toto je pokusenie nad moje sily :-) Sarmu zboznujem hlavne zabijackovu. Moje obe babicky, robili vynikajuce, nejedla som ju strasne davno. Mam slubenu, ze ked pridem, tak mi uvaria.
Wow, tak toto je pokusenie nad moje sily :-) Sarmu zboznujem hlavne zabijackovu. Moje obe babicky, robili vynikajuce, nejedla som ju strasne davno. Mam slubenu, ze ked pridem, tak mi uvaria.
Tak toto jedlo milujem, sama robím plnený kapustný list, ale nevedela som ako sa to presne robí. Všetko tam dávam čo je tu, ale ďakujem za také fintičky ako vypiecť rajčinový pretlak, a pod. Skúsim teraz podľa vás. Ďakujem za recept. Moja mamka ho tiež robila, najma keď sa robili zabíjačky, ale ja som si recept nevypýtala a teraz uz je neskoro, tak ďakujem za tento. U nás v obchode dostať neúdenú klobásu, tá by sa dala použiť. No až sa mi slinky zbiehajú. Paráda.
Tak toto jedlo milujem, sama robím plnený kapustný list, ale nevedela som ako sa to presne robí. Všetko tam dávam čo je tu, ale ďakujem za také fintičky ako vypiecť rajčinový pretlak, a pod. Skúsim teraz podľa vás. Ďakujem za recept. Moja mamka ho tiež robila, najma keď sa robili zabíjačky, ale ja som si recept nevypýtala a teraz uz je neskoro, tak ďakujem za tento. U nás v obchode dostať neúdenú klobásu, tá by sa dala použiť. No až sa mi slinky zbiehajú. Paráda.
Tak toto je niečo "božské". Sármu robievala moja nebohá babka, ktorá pochádzala z Nadlaku (bola rumunská slovenka). Už som ju roky nejedla.... Asi to ale zmením :-)
@radox1
Takto sa varila sárma aj na Komlóši na zabíjačkách. Len neviem či do mäsa išla aj ryža. S tým varením v trúbe si to neviem predstaviť, lebo ja varím vo veľkom hrnci a ten sa do trúby nezmestí. Ja používam metódu, ktorú opísala myslím marijana, Slovenka čo sa vydala do Slovinska.Na spodok hrnca dám kožky zo slaniny, ktoré odkladám do mrazničky. Kožky sa síce prilepia ale sárma sa nepripáli. Máš pravdu, že sa nesmie miešať.Ja dávam okrem do listov zamiešané mäso aj mäsové guličky, teta ich volala "prasiatka"
@Radox1 (7.12.2015 15:45)

chystám sa v nedeľu variť jedlo mojich rodičov,rodákov z Komloša.Na jeseň som uložil hlávky kapusty. Tvoja sárma krásne vyzerá.To balenie mäsa do listov jen kumšt. Napíš ako to robíš s tými tvorítkami
tvoritka dostat aj kupit,ale ja pouzivam rozne velkosti z konzerv.ak mas listy nalozene,si vyhral.pozor na cesnak,niekomu tam vadi a nedavaju ho tam vobec.istotne potesis rodicov,lebo na dolnej zemi sarmu slovaci casto varievali.

Pridaj komentár k receptu: