Foto: radox1
Tento recept je mojej starkej,(dolnú zem obývali presídlení slováci,preto dolnozemská)ktorá túto sármu vždy pripravovala na Vianoce,ale tak isto nesmela chýbať ani na zabíjačkách-zarobené klobásové Zobraziť celý popisTento recept je mojej starkej,(dolnú zem obývali presídlení slováci,preto dolnozemská)ktorá túto sármu vždy pripravovala na Vianoce,ale tak isto nesmela chýbať ani na zabíjačkách-zarobené klobásové mäso sa vždy odoberalo na varenie sármy.Prípravu som prispôsobil mojej metodike varenia.
porcií
príprava
na 150 °C
Suroviny
800 g |
|
1 kg sudová |
|
200 g surová guľatá |
|
100 g koncentrovaný |
|
0,5l konzervy kvalitná |
|
1 ks biela |
|
3 ks |
|
0,5 ČL |
|
0,5 ČL |
|
hrubozrnná |
|
2 PL domáca |
|
2 PL |
|
2 ks väčšia |
|
|
Postup
-
1
Bravčové pliecko najlepšie prerastené tukom(dobre je pridať aj bôčik)nakrájame na kocky a zomelieme na mlynčeku so šajbou s väčšími otvormi.Pomleté mäso osolíme,pridáme koreniny,prelisovaný cesnak,čast mletej papriky-asi jednu čl, premytú surovú ryžu,dobre premiešame a necháme min.hodinu odstáť.Medzitým celú hlávku ponoríme do vriacej vody na 10 minút,listy postupne rozoberieme,ktoré neskôr naplníme mäsom a dobre zavinieme,čiže boky zahneme do vnútra,následne stočíme a utesníme.Kto má naložené celé listy spolu s kapustou v sude,tak ten vyhral.
-
2
V širokom hrnci na br.masti podusíme na najmenšie kocky nakrájanú cibuľu do sklovita,pridáme hustý pretlak a restujeme do vyčírenia masti-vyrestovaný pretlak dodá špecifickú chuť,pridáme mletú papriku a necháme ju v masti vyluhovať,ale hrniec stiahneme nabok od tep.zdroja.Následne vložíme polovicu kyslej kapusty,zamiešame,na ňu poukladáme vedľa seba na tesno všetky sármy,a navrch navrstvíme zbytok kapusty.Zalejeme rajčinovou šťavou, dolejeme vodou,prikryjeme a vložíme do vyhriatej rúry 150° na 2 hodiny.Výhoda prípravy v rúre je v tom,že to neprihorí (aby sa sármy nerozbili sa obsah nemieša)a netreba to sledovať.My to servírujeme namiesto kapustnice,čiže s dostatočným množstvom štavy,k tomu dobrý chlebík,a ja si na vrch ešte pridám kopček kyslej smotany. Dobrú chuť.
Tvoj recept naozaj nema chybu.5*
- asi takto ;-)
Mamovka boli z Komlóšu alebo Pitvarošu?
Takto sa varila sárma aj na Komlóši na zabíjačkách. Len neviem či do mäsa išla aj ryža. S tým varením v trúbe si to neviem predstaviť, lebo ja varím vo veľkom hrnci a ten sa do trúby nezmestí. Ja používam metódu, ktorú opísala myslím marijana, Slovenka čo sa vydala do Slovinska.Na spodok hrnca dám kožky zo slaniny, ktoré odkladám do mrazničky. Kožky sa síce prilepia ale sárma sa nepripáli. Máš pravdu, že sa nesmie miešať.Ja dávam okrem do listov zamiešané mäso aj mäsové guličky, teta ich volala "prasiatka"
A ešte aby som vysvetlil tú kožku zo slaniny. Kožky priebežne ukladám do mrazáku a keď idem variť sármu, tak ich vyberiem a použijem.That is all.
chystám sa v nedeľu variť jedlo mojich rodičov,rodákov z Komloša.Na jeseň som uložil hlávky kapusty. Tvoja sárma krásne vyzerá.To balenie mäsa do listov jen kumšt. Napíš ako to robíš s tými tvorítkami
Otázočka: nechýba v tej mäsovej zmesi vajíčko?
Vďaka !