Jahňací šašlík s kvasenou zeleninou
šéfkuchár zo Ski & Wellness Residence Družba v Demänovskej Doline, 21. júna 2016
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Opracované mäso nakrájame na väčšie kusy a vložíme do marinády z kyslej smotany, nahrubo nakrájanej cibule, lisovaného cesnaku, rozmarínu a mletého čierneho korenia. Takto naložené mäso necháme aspoň 24 hodín odstáť.
- 2
Kvasená zelenina je samostatná kapitola pri grilovaní, je to jeho neoddeliteľná súčasť a treba tomu venovať čas a pozornosť. Uhorky umyjeme odrežeme končeky a na krajoch pozarezávame. Pripravené uhorky postupne ukladáme do fľaše a prekladáme kôprom, ríbezľovým listom a cesnakom. Zo soli, korenia, horčičných semiačok pripravíme nálev, ktorým uhorky zalejeme až po vrch, zaťažíme drevom a necháme približne dva týždne odstáť. Počas kvasenia odoberáme z povrchu pleseň.
- 3
Kapustu nakladáme do kameninového súdka. Dôležité je ju dobre vymiešať so soľou a mrkvou, natlačiť do suda, dobre zaťažiť a nechať odstáť. Ak máme pripravenú pahrebu, môžeme ponapichovať mäso a cibuľu. Pri grilovaní na uhlíkoch nie je žiaduci oheň, aby mäso a cibuľa nehoreli. Ražne pomaly otáčame, aby sa opiekli so všetkých strán.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu