Foto: alex37
Je to bulharská verzia "Creme brulee", o niečo jednoduchšia a úspornejšia na čas. Príprava mi zabrala pol hodinky a to ostatné sa robí už Zobraziť celý popisJe to bulharská verzia "Creme brulee", o niečo jednoduchšia a úspornejšia na čas. Príprava mi zabrala pol hodinky a to ostatné sa robí už samo. V konečnom dôsledku nie je treba flambovaciu pištoľ, ani nič podobné.
porcií
príprava
na 160 °C
Postup
-
1
do nádoby dáme kryštáľový cukor s citrónovou šťavou a necháme ho voľne, pozor!!! bez miešania rozpustiť na karamel. Naozaj nemiešať, pekne sa na miernom plameni rozpustí. Odporúčam klasický riad, v žiadnom prípade nie teflónovú panvicu.
-
2
v mlieku rozmiešame do hladka celé vajíčka s kryštáľovým cukrom a vanilkovým luskom /možeme použiť aj vanilkový cukor/
-
3
na dno zapekacej misky vylejeme karamel
-
4
na vrch karamelu vylejeme vajíčkovo mliečnu zmes
-
5
pečieme vo vodnom kúpeli, čo znamená že do plechu pridáme vodu cca. do polovice misiek.
-
6
Čas pečenia cca 100-120min, najprv pri 180°C, po 30 min. som stiahla teplotu na 160°C. Pozor dôležité je, že voda v plechu v žiadnom prípade nesmie vrieť, inak nebude krém hladký, ale sa v ňom vytvoria hrudky. Začervenanie na povrchu je znak, že máme hotovo. Necháme vychladnúť v kúpeli, studený krém oddelíme od okrajov misiek a vyklopíme na tanierik. A ako sa v bulharsku hovorí : "Да ви е сладко!"
@Afataga , milá čo ti poviem, že by som vyhorela? stratila chuť, inšpiráciu? ani neviem, nejako asi všetko v jednom :-) pomaly asi znova naštartujem a popozerám, kto zostal alebo pribudol :-)
@Pacik , budem rada
@Izabella929 , ďakujem pekne
@Priroda , :-)
@Luss44 , misky z Ikei , aj na slané veci ich používam, a perfektný je z nich lávový koláč :-)