Obyčajná sarma?

pavelnemecko - bez fotkypavelnemecko, 4. apríla 2016

Dal som do vyhľadávača na Varecha a nikde sarma. Jedno super papaníčko, ale moc roboty okolo toho. Veľa špinavého riadu, neporiadku, ale stojí to zato. Niekedy dávno, asi tak pred dvadsiatimi rokmi a skôr, sme pravidelne zabíjali dve svinky do roka. Jedna na mäso a druhá na výrobky. Je jasné, kedy ktorá! U kamaráta na dedine v prítomnosti jeho mamy na južnej strane Slovenska. V piatok príchod, príprava a kontrola pod dohľadom prísnej mamy. Všetko na 100 percent. Neuveriteľné. Akceptovali sme to. Ako inak.

8
porcií
40 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
podľa chuti
asi tak
tak trochu
cca 1 kg
0,5 kg
0,2 kg
asi tak od oka
0,2 kg
3 ks
3 strúčiky

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V prvom rade dáme variť prepláchnutú (neviem prečo) ryžu. Ja nepreplachujem. Rovno zo sáčku. A je rovnaká, ako prepláchnutá. eď sa varí, nie? Koľko ryže na poháre ,dva krát toľko vody! Varíme asi cca 20 - 25 minút. Pekne mäkkú ryžičku odstavíme a necháme usedieť.

  2. 2

    Tak a teraz k mäsku. Cibuľku a cesnak na drobno nakrájame. Hodíme na panvicu s masťou (nie s olejom, bože chráň). Vysmažíme do farby mosadze. Pridáme mleté mäsko a smažíme s červenou paprikou cca 10 minút. Keď sa nám to pozdáva, pridáme čierne korenie a soľ. Okoštujeme a keď vyhovuje, pridáme do ryže a spolu zamiešame. Dobre premiešame!!!

  3. 3

    Tú veľkú kapustu sotíme na stôl a vyrežeme jej hlúbik. To jem s vnučkami .A bohovo im to chutí. Aj zdravé. Do veľkého kajstróna dáme variť vodu so soľou. (Už viete koľko). Keď máme vriacu vodu, šmajzneme tam tú hlavu kapusty, asi tak na 10 minút Vnučky čakajú na prídel. (Vždy mi asistujú). Vyberieme a necháme vychladnúť. Ja z varenia robím vždy estrádu.

  4. 4

    Keď sa nám podarilo opucovať tie listy z kapusty a pekne ich pooddeľovať (neuveriteľne zložité slovo, ani ho neviem preložiť), tak ich rozložíme na stôl. Do lístkov zabalíme tú masu, čo sme si pripravili. Toto robí moja polovička, lebo ja som z toho balenia jeleň. Nechápem, ale gazdinky si iste poradia. Veľa šťastia???Zbytok tých malých lístkov nakrájame na slíže. Naukladáme tie balíčky do kajstróna, pridáme slíže (myslím tie z kapusty), vodu, pretlak, kečup a varíme do zbláznenia. Cca 20 minút. A na koniec: čerstvý chlieb a lyžicu smotany do taniera.

Diskusia k receptu

13 komentárov k receptu
@Emkaka (5.4.2016 05:57)

Ryžu vždy prepláchnem vriacou vodou na sitku. Určite každý ucíti ten zápach, ktorý sa z nej uvoľní. Potom pokračujem v preplachovaní studenou vodou, až kým netečie čistá voda. Nechám na sitku odkvapkať a až potom sa venujem jej obvyklej úprave.
Ryžu tiež vždy dobre vyumývam a do Sarmy alebo slovenských Holubkov či plnenej kapusty ju nevarím, veď kým sa uvarí mäso uvarí sa aj ryža.svarecha.pravdak/recepty/holubky-slovensky-eintopf-fotorecept/11491-recept.html
ryžu preplachujem vlažnou vodou, kým voda nie je čistá, aby sa vyplavil nadbytočný škrob a nezlepila sa, jasne že aj z hygienickych dôvodov, nechám na sitku dobre odkvapkať z vody. do tohto receptu ryžu netreba variť, súhlasím s @Alexdidi , nuž ale kto ako chce.
Aj ja preplachujem ryžu, už aj kvôli tomu škrobu ( zvyšuje cukor), ale aj čistote, dokonca ju preberám predtým :) A sarmu, čiže u nás plnenú kapustu, som robila len raz, listy boli aj po povarení tvrdé, lámavé, skoro ma pri tom porazilo od jedu, ale nakoniec som to uvarila a bola dobrá. Niekto dáva kyslú kapustu, ja som robila ako ty, z hlávkovej, ale mäso som nepražila ale spravila plnku ako do plnenej papriky, teda nasurovo.

Pridaj komentár k receptu: