Pravý macedónsky ajvar fotorecept

danja301 - fotkadanja301, 15. augusta 2015
Pravý macedónsky ajvar (fotorecept)
Foto: danja301

K mojim macedónskym receptom neodmysliteľne patrí ajvar, ktorý je charakteristický pre macedónsku kuchyňu asi tak ako bryndzové halušky pre tú našu. Nech sa páči... tu Zobraziť celý popisK mojim macedónskym receptom neodmysliteľne patrí ajvar, ktorý je charakteristický pre macedónsku kuchyňu asi tak ako bryndzové halušky pre tú našu. Nech sa páči... tu je môj recept v podobe, ako sa v tejto krajine robí a ako sa jeho receptúra traduje z generácie na generáciu.

360 minút
príprava

Suroviny

30 kg čerstvá
1 kg pálivá
10 ks
3 l
podľa chuti
1 šálka
1 šálka




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetku zeleninu a ingrediencie. Umyjeme a necháme na slniečku vysušiť. Papriky budeme opekať na ohni, alebo na grile. Neodporúčam papriky piecť v rúre, aj ked je aj takáto možnosť, lebo výsledný efekt síce môže byť naoko rovnaký, ale chuť je iná. Platí to aj o mäsku, ktoré opekáme na grile a tom, ktoré pečieme v rúre. Tí, ktorí máte možnosť grilu, uprednostnite túto možnosť. Je síce zdlhavejšia a pracnejšia, ale výsledný efekt stojí zato.

    Pravý macedónsky ajvar (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Opečieme papriku a baklažány. Pálivú papriku nepečieme, stratila by svoju pikantnosť . S jedným kilogramom pálivej papriky dosiahneme mierne pikantný efekt ajvaru. Samozrejme ju možno aj úplne vynechať.

    Pravý macedónsky ajvar (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ukladáme ich do nádoby, ktorú uzavrieme.

    Pravý macedónsky ajvar (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Takto, ako to vidieť na obrázku. Počkáme, kým trošku vychladnú a začneme ich lúpať tak, aby sme ich očistili nielen od vrchnej blany, ale aj od vnútorných semiačok. Ak vám to nejde a lepia sa vám prsty, pripravte si nádobu s vodou a prsty, či papriku v nej kľudne opláchnite.

    Pravý macedónsky ajvar (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Olúpanú zeleninku si pripravíme na mletie. Necháme ju scediť od zbytočnej vody, ktorú však nevylejeme, lebo po mletí ju scedíme cez sitko a vlejeme do pomletej zmesi. Cedíme ju preto, lebo pri mletí veľmi strieka na všetky strany:)

    Pravý macedónsky ajvar (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Olúpanú papriku, baklažány a neopečenú pálivú papriku spolu pomelieme na mlynčeku na mäso.

    Pravý macedónsky ajvar (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Získame takúto zmes, ktorá je zobrazená po vliatí a scedení paprikovej tekutiny. Na fotke odrazy slniečka urobili svoje:)

    Pravý macedónsky ajvar (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do hrnca vlejeme prvý liter oleja, zahrejeme ho a vmiešame pomletú zmes. Zmes privedieme do varu a neprestávame ju miešať. Pridáme šálku cukru, šálku octu a soli. Soľ stačí len na začiatok a pridávame postupne podľa vlastnej chuti po hrstiach . Ja som pridala asi 3-4 nie plné, až kým som nedosiahla výslednú chuť takú, aby mi ajvar chutil. Nesmie byť bez chuti. Závisí aj akú soľ použijete, preto neuvádzam konkrétne množstvo. Ked pridávate po hrstiach, v takom veľkom množstve a pri ochutnávaní ho nemôžete presoliť. Samozrejme, že dochucujete postupne, máte na to kopec času, vzhľadom na fakt ako dlho sa varí. Musí vám chutiť.

    Pravý macedónsky ajvar (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po dvoch hodinách varenia sa nám zmes zahustí. Ja som urobila na skúšku takéto stopy varechou, aby bolo vidieť, aká je zmes hustá. Olej prilievame postupne po pol litri a neprestávame miešať.

    Pravý macedónsky ajvar (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Po troch hodinách je ajvar takýto pekne hustý. Olej je vliaty celý a skúšame už len hustotu a chuť- soľ.

    Pravý macedónsky ajvar (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Kým sa nám takto pekne neoddeľuje cestička, nie je hotový. Nám sa začala takto pekne oddeľovať po 3 a pol hodinách varenia na miernom ohni, musí stále vrieť za neustáleho miešania. Manžel odbehol od inej práce, aby som mohla fotiť a zároveň miešal, lebo v tejto fáze už môže najkôr prihorieť, preto ten prst:)

    Pravý macedónsky ajvar (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Vlejeme do fliaš, pevne uzatvoríme, zabalíme do teplej deky - suchý dinst, a necháme, aby nám vrchnáčiky pekne chytili, neodkrývame až do úplného vychladnutia. Ak máte možnosť, vyhrejte fľaše na slniečku, prípadne ich dajte zahriať do rúry. Hrniec znázorňuje hustotu zeleninovej zmesi. Z tohoto množstva nám vyšlo 19 klasických sedemdecových fliaš. Množstvo uvádzam v množstve v akom sa na Balkáne robí. Klasický recept je z 30 kg kápie.

    Pravý macedónsky ajvar (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    V zime už len natrieť na domáci chlebík a užiť si nebíčko v papuľke. Dobrú chuť;)

    Pravý macedónsky ajvar (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

jozka2
Viem si predstavit jeho chut.Ajvar mam velmi rada a mam ho doma z tureckej Delli.Tiez chute vyborne.5*
tiginko
veľmi pekný recept s precízne napísaným postupom. Veľmi rada by som ochutnala takýto skvost, tie ajvary z obchodu sa tomu určite nevyrovnajú.
marta23
Tak toto nie je recept pre jednu osobu. Vitamíny dlhým varením sú fuč. Radšej kúpim 1 pohár za rok z obchodu. Toto je postup ako vo veľkovýrobe. Ale pre veľké rodiny s kopou voľného času je recept ako stvorený.
sovka62
Päť hviezdičiek pridaných, z celého srdca ti ďakujem. Hoci som v Juhoške bola viac razy, ajvar som ochutnala až pred pár rokmi na Brači. Tam a v Splite ho dávali na tanier tuším úplne k všetkému. Veľmi mi chutil, až tak, že mi ani nevadila škvrna, ktorú som si ním urobila na bielych nohaviciach a už nikdy sa mi ju nepodarilo odstrániť, haha...
V Supetare som si kúpila prár fľaštičiek, bolo na ňom zloženie v percentách (základné suroviny), tak som si ho podľa toho dva razy skúsila spraviť doma. Nebol zlý, ale nebol ani ten pravý. Zrejme preto, že som nič neopekala, len povarila a zomlela.
Kápia u nás ešte nie je dostatočne zrelá, ale keď dozreje, vydelím suroviny desiatimi a idem na to. Dúfam, že sa podarí
marianne
To teda varia z riadných kíl, že 30kg kápie, žiadní trochári:-)) ale však nie je problém si prispôsobiť množstvo podľa potreby. Aj ja Ti pekne ďakujem. Tieto recepty sú skvosty.
danja301
@marta23 ,recept je pôvodný, ....veľké rodiny s kopou voľného času...tu ženy chodia do práce tak ako na Slovensku a zavárajú tie ,ktoré chcú a nie tie, ktoré majú čas. Je to o tom , že sa zíde rodina ,strávia spolu krásny deň,nasmejú sa spolu ,porozprávajú a ruku k dielu prikladajú všetci ,nie sú to len ženy,ale aj muži a deti....dokonca ti prídu pomôcť aj susedia,potom na oplátku aj ty im....pre týchto ľudí je to zachovanie tradície a spoločenská udalosť ,na ktorú si vždy nájdu čas aj tí nazaneprázdnejší.
danja301
dakujem všetkým za milé slová ,snažila som sa zobraziť recept tak ,sa skutočne robí.
Kedže je to jedlo ,ktoré sa konzumuje v každej rodine celú zime, preto je z takého množstva a ten počet ,ktorý vyšiel vystačí tak akurát vzhľadom na fakt ,že ajvar je na stole každý deň,ráno aj večer...:)
danja301
@sovka62 ,vydarí sa stopercentne ,nie nadarmo som sa snažila nafotiť každý detail ,lebo tajomstvo úspešnosti a chuti nie je v surovinách ,ale v zachovaní presného postupu;)
kimlo
Videl som recepty na ajvar kde idu aj paradajky, maju tam ist ci nie?
afataga
no panabeka, strasne pracne, ale ajvar mam rada, prijala by som do daru jeden poharik :-)
danja301
@kimlo ,paradajky obsahuju vela vody ,nemali by tam ist, idu napr. do ljutenice
 varecha.pravda.sk/recepty/prava-macedonska-ljutenica-foto...

ktora ma trochu inu konzistenciu,ja som pridala recept ,ktory robim tak ,ako moja rodina v Macedonsku,urcite existuju aj ine modifikanty...,pre kazdeho je ten jeho ten pravy ,ak tam das aj paradajky ,tie pustia vodu a varis ho dlhsie ,nie je taky husty a aj chut je ina...musis sa rozhodnut sam...ludia spekuluju a nazyvaju ajvarom aj take vyrobky ,ktore ci uz chutou ,alebo konzistenciou nemaju s ajvarom nic spolocn ... to by ti vedeli po ochutnani povedat " domorodci":) a skromne povediac ,po tolkych rokoch aj ja....:)
1x joel
kukulienka71
veľmi svedomito spracovaný ako ajvar, tak aj recept s fotkami a popisom. Gratulujem k trpezlivosti a vôbec sa nedivím, že je to rodinná udalosť. Asi nám takéto už chýbajú, predsa aj varenie a zaváranie zbližuje ľudí. 5*, KK, vďaka
danja301
@kukulienka71 dakujem veľmi pekne za milé slová ,udržiavanie tradícií a láska k hodnotám je to, čo by nás v tomto svete malo spájať ,kdekoľvek sme:)
boruvka
@danja301 , veľmi krásny tradičný recept. dala si si fakt záležať. vyhrala si sa s tým.
na Balkáne je veľa receptov na Ajvar, originál Macedonsky ajvar tu chýbal.
dík za úžasný recept!
5*
zuzanka1367
Tak som sa dnes do toho pustila, ci pana to treba celú rodinu zapojiť, robila som zo 4,5 kg papriky a 4 baklažanov, nejaké chilli som pozbierala (a mohla som aj viac) chutil dobre aj taký teplý, teším sa keď trochu odstojí, vďaka za recept!


danja301
@zuzanka1367 som rada ,ze ta casova narocnost neodradila a vyskusala si tento recept.Ak si sa drzala postupu a vydryala tie 3 hodiny pomaly ho miesat,aby zhustol ,lebo ja osobne tuto fazu pokladam za najnarosnejsiu - pre mna ,urcite ta vysledok ani po vychladnuti nesklame.Ta pozadovana hustota a kompletne odparenie tekutiny je dolezite na to ,aby neskysol - tak to aspon vravia stare babky a tie to maju stopercentne odskusane....:)
dakujem,ze si si dala namahu a odfotila mi aj vysledok ,krasne fotky:)
kimlo
Skúsim podľa tohoto receptu, teda bez rajčín, ale akosi mi tam chýba cesnak... :)
danja301
@kimlo ,recept je skutocne povodny ,vies ,nechcem ,aby to tu vyzeralo ,ye si presadyujem svoje:) takych je tu dost ,ale ked si niekedy jjedol ajvar ,napr. niekde na dovolenke ,cesnak tam urcite nebol ,mozno bulhari by dali do neho cesnak ,lebo ich jedla su extra aromaticke....je to na tebe ,ak sa odhodlas ho urobit ,neponahlaj sa a snaz sa dodrzat presny postup ,aby si dosiahol poyadovanu hustotu ,kto sa ponahla, ajvar ma riedky a po otvoreni ,mu v chladnicke skysne .....papriky maju taku vynimocnu chut ,ze cesnak ti tam skutocne netreba:) nechcem ta presviedcat:) je to na tebe ,snazila som sa len o vysvetlenie:)
danja301
@kimlo ,ak sa do toho teda pustis ,daj mi prosim vediet ,ako si dopadol ,ci uz s cesnakom ,alebo bez cesnaku:)
kimlo
Spravím podľa Teba, bez rajčín a bez cesaku. Tu v práci mám kolegyňu ktorá pochádza zo Srbska, z Nového Sadu, tej som sa pýtal a ona hovorila že u nich sa robia verzie aj s rajčinami aj bez, komu ako chutí... potom Ti dám vedieť... :)
danja301
@kimlo ...normalne zodpovednost po takom prieskume:) jediná ingrediencia chuti je tam sol ....ochutnávaj a po troske pridavaj ,az kym nedosiahnes chut ,ktora ti bude vyhovovat...to je najdolezitejsie:) a dodrzat postup ,vydrzat miesat nech je to akokolvek dlho:)
kimlo
Aký objem má tá šálka ktorou si odmeriavala cukor a ocot?
danja301
kavova, klasicka ,ocot je 9 percentny ,tak ak mas 8 percentnzy ,mozes dat viac:)
alena45
krásne a s láskou podané, hoci som ajvar nikdy nejedla, mám chuť ho vyskúšať. Sama neviem, čím to je, že niektorý recept proste musíš otvoriť, aj keby čo bolo a niektorý si ani nevšimneš a pritom môže byť rovnako dobrý.
havino
nie je leto,aby som si z Chorvátska nedoniesla pár pohárov ajvaru, tomu u nás v obchodoch sa nevyrovná, urobím si pár pohárikov podľa tvojho receptu, aj papriky budem grilovať, ako radíš, mne veľmi chutí, tak sa teším, či sa mi taký aj podarí
joel
ja to práve dokončujem, je to fantázia. len ja som to prehnal s chilli papričkami ale pre chlapov je to dobre, lenže čo ostatní....
joel
ďakujem za radu tatranočka, neviem či nebude lepšie to zmierniť kališkom slivovičky...
danja301
@joel som velmi rada,ze to vyslo a ze to chuti,napriek tomu chilli ,ked to vychladne a vsetky ingrediencie ustanu urcite to nebude take stiplave...dobru chut:)
sovicka46
vyzera to ako riadna delikateska :P a super popis aj fotky, uplne si ma navnadila :)
danja301
@sovicka46 tak sa uz len do toho pustit:) bola by som rada ,ak moj recept niekto zrealizuje ,aby mi dal vediet ,ako mu samotnyajvar vysiel a samozrejme ,zci aj chutil...:) tak ako @zuzanka1367 ,ktorej este raz dakujem za spatnu vazbu
havino
@danja , ja Ti srdečne ďakujem za tento pekne popísaný kvalitný recept, upozornila si na veci, ktoré by mohli nastať, napríklad tá maličkosť o odtečení paprík pred mletím. Pre mňa je toto ten pravý ajvar, ktorý som jedla v HR a nosila si v pohároch z HR. Samozrejme, že tento môj je podľa mňa naj dochutený, postupne, doslova po pol kávovej lyžici som si pridávala cukor a ocot, pikantný podľa seba, len jednu vec ľutujem a veľmi,že som ho robila, len z 2,5 kg kápie, 2 baklažány. Nevadí, ked mi ide o dobrú vec, nie som lenivá a budúci týždeň si urobím ďalšiu várku. Z tejto mi vyšlo 4 tie väčšie poháriky a dva tie malinké, plus čo je v miske, ale mali sme návštevu a dva som hned podarovala, ešte letné. Ja som nad mieru spokojná, aj som Ťa poslúchla a papriky grilovala. Kukni na tú cestičku, mám liatinový hrniec a išlo to v ňom jedná báseň, odparovala som cca 3/4 hod. Ešte raz ďakujem.




kimlo
Už sa varí aj u mňa, z 3,5kg kapie a 1 veľkého baklažánu...
danja301
@havino tlieskam a som rada,ze sa vydaril...,velmi ma potesili aj tvoje fotogrfie 'cesticka' v hrnci je bravurna a to je znakom toho ,ze je taky ,ako ma byt:)
2010
@kimlo ty tam radsej k moru ani nechod lebo ta tam baby budu nahanat ked sa dozvedia aky si ty ajvar kuchar.
danja301
@kimplo ,vizuálne vyzerajú fľaštičky krásne ,verím ,že chuť nezaostáva a môj ajvar sa ti vydaril:)
medovnicek
@danja301 vďaka, že si sa s nami podelila s takto skvelým receptom,
@havino veľmi sa mi páčia tvoje etikety, prezraď v akom programe si ich vytváraš
danja301
@medovnicek dakujem, je to asi trochu pracne ,pre niektorych ,ale bezpochyby to stoji za to ....mozno sa niekomu zdalo ,ze som prikladala zvyseny doraz na dodrziavanie postupu a pozadovanu hustotu,skusenost hovori ,ze ak sa pri vyrobe uponahlame a nedosiahneme pozadovanu hustotu ,to znamena ,ze sa nam neodpari vsetka voda ,riskujeme ,ze nam skysne.
kimlo
Je naozaj riziko ze to ne sterilizácie skysne? Lebo ja som to po naplnení otočil hore dnom na par minút a potom zabalil do deky az do budúceho dňa kde to pomaly chladlo.. Este druhy den to bolo teple... Nemam to radsej sterilizovať?
danja301
@kimlo ak boli flase ciste ,courcite boli , a este horuci si ho davkoval ,otocil flase a yabalil do deku ,neskysne a samoyrejme ak si vzdryal ,co urcite ano ,do poyadovanej hustoty produktu .Ajvar skysne ,ked je prilis riedky ,alebo ak flase neboli ciste- klasika....neboj sa ak ti chztili viecka- vchnakz urcite neskysne:)
danja301
v deke by ajvar mal ostat do uplneho vychladnutia ...ospravedlnujem sa za preklepy....pisem na telefone:)
1x martau
kimlo
Tak som pre istotu všetky poháre poháre čo mi zostali pootváral a zistil som že na dvoch mi nechytili viečka. Ajvar som dal znova do hrnca, prevaril, hustý bol dosť, lebo cestička po vareche sa na dne už ani neuzavrela... Dal znova poháre do umývačky na 50st., viečka som 10 minút prevaril, naplnil poháre a 10 minút sterilizoval v hrnci na 100st. Po vybratí dávam zvrchu na viečka v studenej vode namočenú utierku, robím to už veľa rokov takto a nemám problémy pri zaváraní aby mi viečka nechytili... Inak mám pozitívny ohlas na tento recept, mám v práci kolegyňu zo Srbska z Nového Sadu, dal som jej jeden pohárik z tej prvej várky, na druhý deň veľmi chválila, že je to originál ajvar čo som spravil, takže vďaka za recept a použijem aj naďalej. :-)
danja301
@kimlo dakujem ,ze si sa podelil o svoju skusenost ,velmi ma tesi ,ze sa vydaril a ze ho ocenila ako"pravy" aj kolegyna zo Srbska:)
kimlo
No ja som sa jej pred robenim tohoto receptu pýtal ci tam maju ist paradajky, tiez sa pečú spolu s paprikami a baklažánom, ona ich tam vraj dáva kvoli kyselkavej chuti, ale s ajvarom je to na Balkáne ako s kapustnicou na Slovensku, kazdy robi inak, urobil som podľa tohoto receptu a budem sa ho držať.
danja301
Chcela by som reagovat na otazku sterilizacie ajvaru,skutočne sa netreba báť ho spracovat takym sposobom ako je uvedene v recepte , naplnit ciste a umyte flase ,kto chce ,moze ich pre istotu:) vyhriat v rure st.pripadne pocas prace ich jednoducho nechat na slniecku a oni sa vyhreju sami ...,ale nie je problem aj horuci ajvar dat do flias ,tak ako je uvedene v recepte a ak su viecka dobre ,nie je problem ,ze nechytia . Ved takto sa to robi aj s lekvarom ,dzemom a problem nie je :) netreba sa bat...Ja to takto robim roky a nikdy mi ajvar neskysol a ani sa nepokazil ,takto vo flasiach skutocne vydrzi ,kym sa nespapa:)
kimlo
Pre veľký úspech idem cez víkend opakovať ďalšiu várku...
danja301
jeeej@kimlo tak to si ma potesil....:) tak to vyslo aj bez tych paradajok a cesnaku :) ,ale nesterilizuj ho,len ak ti nechyti viecko:) tak ako minule ,ale tentokrat to pojde rychlejsie a na sto percent :) dakujem za report:)
alena45
po asi desiatich rokoch, kedy mi ajvar skysol, som nemala odvahu ho viac robiť. No Tvoj recept a aj kopa komentárov mi odvahu dodali a mám síce len 5 pohárikov, ale hrniec som vylízala, aké je to dobré. Tak Tebe ďakujem za recept a sebe budem držať palce, nech mi to nezoberie skazu.
danja301
@Alena45 , u nás v špajzi sa pomaličky zásoby ajvaru míňajú , ja ti garantujem ,že ak si dodržala postup ,určite sa ti vydaril.Pozdravujem....
kimlo
Máme tu sezónu zavárania a kápie, rád by som pripomenul tento výnimočný recept, ktorého produktom napĺňam špajzu každý rok...


2x haji a danda3
danja301
@kimlo ,teší ma, že sa Vám môj recept osvedčil, hlavne keď na nete nachádzam ďalšie a ďalšie recepty s názvom ajvar, ktoré s pôvodným receptom nemajú okrem názvu spoločné nič
terezulka
Ďakujem za úžasný recept na ajvar. V r. 2021 sme ho vyskúšali z polovice dávky (z 15 kg kápie) a je úžasný. U nás do jari už bolo po ňom. Syn najprv ohŕňal nosom, čo vymýšľame s manželom (museli pomáhať aj deti :) ). No keď ochutnal, sám navrhol, že to musíme urobiť, že je lepší ako z obchodu, že nám určite pomôže. Minulý rok sme nestihli, no tohto roku určite robíme z celej dávky a možno aj na 2x. Fakt môžem odporúčať. My to taktiež varíme vonku v kotlíku. Používam ho na hrianky, ale aj na klasické rezne (bravčové aj kuracie) v trojobale. Deti to majú radi aj na desiatu - klasický rožok, maslo, šunka/saláma a natrieť ajvar. ĎAKUJEM KRÁSNE ZA SUPER RECEPT.
danja301
@terezulka (24.3.2023 10:47)

Prepáčte, že reagujem neskoro, velmi ma potesila vaša spätná väzba, my už ho máme urobený, u nás to je už tradícia. Som rada, ze napriek pracnosti ste sa nevzdali, krásny večer ❤️
1x kimlo




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia