Pravý macedónsky ajvar fotorecept

danja301 - fotkaDanja301, 15. augusta 2015 15:38
Ďalšie recepty »
Pravý macedónsky ajvar (fotorecept)Foto: danja301

K mojim macedónskym receptom neodmysliteľne patrí ajvar, ktorý je charakteristický pre macedónsku kuchyňu asi tak ako bryndzové halušky pre tú našu. Nech sa páči... tu je môj recept v podobe, ako sa v tejto krajine robí a ako sa jeho receptúra traduje z generácie na generáciu.

360 min
príprava

Suroviny

30 kg čerstvá
1 kg pálivá
10 ks
3 l
podľa chuti
1 šálka
1 šálka
Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Pripravíme si všetku zeleninu a ingrediencie. Umyjeme a necháme na slniečku vysušiť. Papriky budeme opekať na ohni, alebo na grile. Neodporúčam papriky piecť v rúre, aj ked je aj takáto možnosť, lebo výsledný efekt síce môže byť naoko rovnaký, ale chuť je iná. Platí to aj o mäsku, ktoré opekáme na grile a tom, ktoré pečieme v rúre. Tí, ktorí máte možnosť grilu, uprednostnite túto možnosť. Je síce zdlhavejšia a pracnejšia, ale výsledný efekt stojí zato.

    Pravý macedónsky ajvar (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Opečieme papriku a baklažány. Pálivú papriku nepečieme, stratila by svoju pikantnosť . S jedným kilogramom pálivej papriky dosiahneme mierne pikantný efekt ajvaru. Samozrejme ju možno aj úplne vynechať.

    Pravý macedónsky ajvar (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ukladáme ich do nádoby, ktorú uzavrieme.

    Pravý macedónsky ajvar (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Takto, ako to vidieť na obrázku. Počkáme, kým trošku vychladnú a začneme ich lúpať tak, aby sme ich očistili nielen od vrchnej blany, ale aj od vnútorných semiačok. Ak vám to nejde a lepia sa vám prsty, pripravte si nádobu s vodou a prsty, či papriku v nej kľudne opláchnite.

    Pravý macedónsky ajvar (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Olúpanú zeleninku si pripravíme na mletie. Necháme ju scediť od zbytočnej vody, ktorú však nevylejeme, lebo po mletí ju scedíme cez sitko a vlejeme do pomletej zmesi. Cedíme ju preto, lebo pri mletí veľmi strieka na všetky strany:)

    Pravý macedónsky ajvar (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Olúpanú papriku, baklažány a neopečenú pálivú papriku spolu pomelieme na mlynčeku na mäso.

    Pravý macedónsky ajvar (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Získame takúto zmes, ktorá je zobrazená po vliatí a scedení paprikovej tekutiny. Na fotke odrazy slniečka urobili svoje:)

    Pravý macedónsky ajvar (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do hrnca vlejeme prvý liter oleja, zahrejeme ho a vmiešame pomletú zmes. Zmes privedieme do varu a neprestávame ju miešať. Pridáme šálku cukru, šálku octu a soli. Soľ stačí len na začiatok a pridávame postupne podľa vlastnej chuti po hrstiach . Ja som pridala asi 3-4 nie plné, až kým som nedosiahla výslednú chuť takú, aby mi ajvar chutil. Nesmie byť bez chuti. Závisí aj akú soľ použijete, preto neuvádzam konkrétne množstvo. Ked pridávate po hrstiach, v takom veľkom množstve a pri ochutnávaní ho nemôžete presoliť. Samozrejme, že dochucujete postupne, máte na to kopec času, vzhľadom na fakt ako dlho sa varí. Musí vám chutiť.

    Pravý macedónsky ajvar (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po dvoch hodinách varenia sa nám zmes zahustí. Ja som urobila na skúšku takéto stopy varechou, aby bolo vidieť, aká je zmes hustá. Olej prilievame postupne po pol litri a neprestávame miešať.

    Pravý macedónsky ajvar (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Po troch hodinách je ajvar takýto pekne hustý. Olej je vliaty celý a skúšame už len hustotu a chuť- soľ.

    Pravý macedónsky ajvar (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Kým sa nám takto pekne neoddeľuje cestička, nie je hotový. Nám sa začala takto pekne oddeľovať po 3 a pol hodinách varenia na miernom ohni, musí stále vrieť za neustáleho miešania. Manžel odbehol od inej práce, aby som mohla fotiť a zároveň miešal, lebo v tejto fáze už môže najkôr prihorieť, preto ten prst:)

    Pravý macedónsky ajvar (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Vlejeme do fliaš, pevne uzatvoríme, zabalíme do teplej deky - suchý dinst, a necháme, aby nám vrchnáčiky pekne chytili, neodkrývame až do úplného vychladnutia. Ak máte možnosť, vyhrejte fľaše na slniečku, prípadne ich dajte zahriať do rúry. Hrniec znázorňuje hustotu zeleninovej zmesi. Z tohoto množstva nám vyšlo 19 klasických sedemdecových fliaš. Množstvo uvádzam v množstve v akom sa na Balkáne robí. Klasický recept je z 30 kg kápie.

    Pravý macedónsky ajvar (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    V zime už len natrieť na domáci chlebík a užiť si nebíčko v papuľke. Dobrú chuť;)

    Pravý macedónsky ajvar (fotorecept) - obrázok 13
Recept je zaradený do tagov:


Inšpirácie z nových receptov
TOPlist