Hovädzia nožina s kosťou a šampiónovo-olivovou omáčkou.
Foto: patroveckypitrs
Rozhodol som sa, osso boco trochu zmením. Mal som dva kúsky, no nie teľacie, ale zo staršieho zvieraťa. Tak som prispôsobil úpravu varenia k Zobraziť celý popisRozhodol som sa, osso boco trochu zmením. Mal som dva kúsky, no nie teľacie, ale zo staršieho zvieraťa. Tak som prispôsobil úpravu varenia k tejto skutočnosti.
porcie
príprava
na 170°C °C
Suroviny
2 ks |
|
|
|
1 ČL |
|
50 g |
|
|
|
|
|
4-5 ks sušené |
|
2 ks stredne veľká |
|
6 strúčikov |
|
Omáčka: | |
2 viazaničky |
|
100 g čerstvé |
|
100 g |
|
2 ks sušené |
|
50 g na zapečenie |
|
1 PL |
|
250 ml |
|
300 ml |
|
1 ks na kôru |
|
|
|
3 strúčiky |
|
Postup
-
1
Pripravíme si marinádu. Korenie na marinádu: Nové korenie 6ks, čierne korenie 12ks, bobkový list 3ks, sušené borievky 6ks, materina dúška sušená medzi prsty, levandulové kvety 2 ks, oregano 5 listkov, tymian 1 mala vetvička, rozmarín dve malé vetvičky, soľ 1PL. Dva litre vody dáme s koreninami rozvariť na 4 minúty. Necháme vychladnúť. Mäso dáme do nádoby obložíme nakrájanou cibuľou z dvoch kusou na väčšie kusy a cesnakom nakrájaným na plátky. Zalejeme pripravenou marinádou. Mäso má byť celkom ponorené v marináde a odložime do chladničky, na dva až tri dni. Ja som ho mal tri dni. Takto vyzerá po marinovaní.
-
2
Mäso vyberieme z marinády a necháme odkvapkať v sitku. Z marinády si cez sitko prelejeme a odložíme asi 2dcl na podliatie mäsa pri pečení. Do panvice si nalejeme asi 2 Pl olivového oleja a pridáme maslo. Necháme zohriať, pridáme zelené korenie, popražíme.
-
3
Mäso na tomto základe popražíme z každej strany asi tri minúty a dáme do nádoby, ktorá pôjde do rúry na pečenie.
-
4
Ja som mäso dal na pekáč. Obložil som ho cibuľou a sušenými paradajkami a polial výpekom z panvice. Ešte som prilial asi 2 dcl marinády. Prikryl a vložil do rúry na 170°C. Pečieme 120 - 140 minút podľa typu rúry. Počas tejto doby mäso nerušíme pozeraním. Prvýkrát som ho pozrel až po dvoch hodinách. Skúsime na tlak varechou, či je mäkké. Ja som ho tam nechal ešte 10 minút, vypol rúru a nechal ho v nej trochu vychladnúť. Počas pečenia mäsa som si uvaril prílohu zemiaky a omáčku.
-
5
Na foto sú suroviny na omáčku. Cesnak som tam zabudol priložiť. Šampiňóny som pokrájal na kúsky asi 2 cm. Mladú cibuľku tak isto na 2cm kúsky, až po zelenú časť. Cesnak nasekal na kúsky. Citrónovú kôru nastrúhal na jemno.
-
6
Na panvici som zohrial maslo, pridal cibuľu s cesnakom, chvíľu dusil. Potom som pridal šampiňóny a čili, tiež chvíľu podusil.
-
7
Ďalej pridáme olivy a nasrúhanú kôru z citróna, tiež chvíľu dusíme. Podlejeme hovädzím vývarom asi 1,5 dcl, necháme rozvariť. Smotanu si rozmiešame so zemiakovým škrobom.
-
8
Ak sa to varí, vlejeme do panvice zmiešanú smotanu a prevaríme. Hustotu si zredukujeme sami podla chuti. Ak je hustá, pridáme vývar a naopak,, ak je riedka dohustíme škrobom. Omáčku necháme postáť, nech prejdú chute v nej. Omáčky je hodne, tak sme ju na druhý deň použili na cestovinu. Aj to bolo chutné, i bez mäsa.
-
9
Mäso v rúre je mäkkučké a po čiastočnom postátí môžeme servírovať.
-
10
Na tanier dáme mäso a zemiaky, ktoré polejeme omáčkou. Zdalo sa mi to málo pikantné, tak som pridal baranie rohy, ktoré sú tento rok od toľkého tepla mimoriadne ostré. Ak som Vás zaujal touto svojou verziou, želám Vám dobrú chuť v prípade, že sa ju rozhodnete uvariť.
Diskusia k receptu