Dusené hovädzie líčka
Dusené hovädzie líčka

Hovädzie líčka so zemiakovým nákypom

Zoltán Bako
šéfkuchár a majiteľ Restaurantu 70 v Ostrove, 20. mája 2020
Hovädzie líčka so zemiakovým nákypom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Suroviny

3-4 ks (1–1,5 kg)
3 PL
2 ks
1 stonka
1 ks
2 strúčiky
2 PL
2 PL
500 ml
300 ml (alebo zeleninový)
2 PL
 nasekaná
Zemiakový nákyp:
300 g
100 g
2 ks
150 ml
1 PL
Cibuľové krúžky:
2 ks
1 ks
 na vyprážanie




Postup

  1. 1

    Červenú cibuľu nasekáme nadrobno, mrkvu so stopkovým zelerom nakrájame na kocky. V rozohriatom hrnci roztopíme polovičku bravčovej masti, na ktorej sprudka orestujeme na veľké kusy nakrájané líčka. Mäso vyberieme a odložíme, do hrnca pridáme zvyšnú masť, na ktorej opražíme nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridáme mrkvu a stopkový zeler. Zhruba po 15 minútach vrátime do hrnca orestované mäso. Osolíme a okoreníme.

  2. 2

    Postupne pridávame horčicu, pretlak, bobkové listy, vetvičky tymianu a nakoniec všetko podlejeme vínom a vývarom. Znížime oheň na minimum a pozvoľna dusíme dve až dve a pol hodiny, kým sa mäso nebude takmer rozpadávať. Potom udusené líčka vyberieme a odložíme.

  3. 3

    Na zvýšenom plameni odparíme omáčku na polovicu. Primiešame maslo a na kocky nakrájané mäso. Posypeme posekanou petržlenovou vňaťou a poriadne premiešame.

  4. 4

    Zemiakový nákyp: Zemiaky ošúpeme a uvaríme v osolenej vode. Scedíme, pridáme teplé mlieko a lyžicu masla a vyšľaháme na pyré. Necháme trochu vychladnúť a potom do zemiakového pyré pridáme žĺtky, nastrúhaný parmezán, trochu korenia soľ a bielky vyšľahané na tuhý sneh. Zmes dáme do foriem na muffiny vysokých asi 4 cm a s priemerom 7–8 cm a pečieme na teplote 180 °C približne 15 minút.

  5. 5

    Cibuľové krúžky: Cibuľu nakrájame na hrubšie plátky, rozoberieme na jednotlivé krúžky a tie obalíme v trojobale (hladká múka, vajce, strúhanka). Obalené krúžky vypražíme v horúcom oleji. Použijeme ako dekoráciu na hovädzie líčka.

Diskusia k receptu

evanaaa
Hovädzie líčka som párkrát už robila, ale v rúre, podobne, len bez vína, ale aj tak sa dalo.....
emdy
Líčka sú veľmi vďačné... pustia kolagén. Ideálna omajda




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia