Hovädzie líčka na pive s džatkami
šéfkuchár Hotela Lomnica v Tatranskej Lomnici, 26. júla 2021

Foto: Hotel Lomnica
porcie
Suroviny
| 1 kg | 
                                                             | 
                                                    
| 4 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 2 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 2 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 50 g | 
                                                             | 
                                                    
| 3 strúčiky | 
                                                             | 
                                                    
| 1/2 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 500 ml | 
                                                             | 
                                                    
| 40 g | 
                                                             | 
                                                    
| 50 g | 
                                                             | 
                                                    
| 20 ml | 
                                                             | 
                                                    
| 20 g | 
                                                             | 
                                                    
| 
                                                             | 
                                                    |
| 
                                                             | 
                                                    |
| 
                                                             | 
                                                    |
| 
                                                             | 
                                                    |
| Džatky: | |
| 500 g | 
                                                             | 
                                                    
| 10 g | 
                                                             | 
                                                    
| 100 g | 
                                                             | 
                                                    
| 
                                                             | 
                                                    |
| (na opečenie) | 
                                                             | 
                                                    
| Viedenská cibuľa: | |
| 2 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 50 g | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ČL | 
                                                             | 
                                                    
| (na vyprážanie) | 
                                                             | 
                                                    
| 
                                                             | 
                                                    |
| Nakladané uhorky s červenou cibuľou: | |
| 
                                                             | 
                                                    |
| 2 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 1 l | 
                                                             | 
                                                    
| 30 g | 
                                                             | 
                                                    
| 170 g | 
                                                             | 
                                                    
| 200 ml | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Hovädzie líčka očistíme, umyjeme a osušíme. Koreňovú zeleninu a cibuľu očistíme a nakrájame na väčšie kusy. V rozohriatom hrnci na bravčovej masti orestujeme líčka. Vyberieme ich a v tom istom hrnci dotmava orestujeme koreňovú zeleninu a cibuľu. Pridáme cukor, ktorý skaramelizuje. Potom pridáme pretlak, cesnak, stonkový zeler, rascu, celé nové a čierne korenie. Zalejeme tmavým pivom a pridáme opečené líčka. Dusíme tak, aby boli zaliate tekutinou. Prípadne ešte podlejeme zeleninovým vývarom alebo vodou. Líčka varíme asi 3 hodiny domäkka. Po uvarení mäso vyberieme a omáčku prepasírujeme cez sito. Jemne zredukujeme, dochutíme a prípadne zahustíme kukuričným škrobom.
- 2
 Džatky: Očistené zemiaky uvaríme v jemne osolenej vode. Po uvarení vodu zlejeme, no nie všetku, ale aby jej zostalo na spodku hrnca pod zemiakmi aspoň 1 cm. Do zemiakov pridáme múku, prikryjeme a necháme zapariť 5 minút. Pridáme nadrobno nasekaný medvedí cesnak a pučidlom na zemiaky vypracujeme cesto, ktoré má mať tuhšiu konzistenciu. Vytvarujeme asi 50 g guľôčky alebo hrubé placky a opečieme ich na panvici s malým množstvom tuku.
- 3
 Viedenská cibuľa: Nakrájame očistenú červenú cibuľu na 3 mm krúžky, osolíme štipkou soli a obalíme v zmesi hladkej múky a mletej červenej papriky. Pomocou sitka cibuľu zbavíme nadbytočnej múky a vyprážame v horúcom oleji na 130 stupňoch. Osušíme na servítke.
- 4
 Nakladané uhorky s červenou cibuľou: Do zaváracích pohárov dáme uhorky a očistenú nakrájanú červenú cibuľu. Prevaríme nálev, cibuľu a uhorky ním zalejeme, uzatvoríme a dáme sterilizovať na 15 minút. Vyberieme z hrnca, otočíme hore dnom a necháme vychladiť.
- 5
 Líčka uložíme na stred taniera, prelejeme omáčkou, obložíme džatkami, dozdobíme viedenskou cibuľou a nakladanými uhorkami s červenou cibuľou.
Tiež hovädzie mäso:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
 - 2
 





 


Diskusia k receptu