Hovädzie mäso
Hovädzie mäso

Hovädzie líčka na pive s džatkami

Jaroslav Bachleda
šéfkuchár Hotela Lomnica v Tatranskej Lomnici, 26. júla 2021
Hovädzie líčka na pive s džatkami
Foto: Hotel Lomnica
4
porcie

Suroviny

1 kg
4 ks
2 ks
2 ks
50 g
3 strúčiky
1/2 ks
500 ml
40 g
50 g
20 ml
20 g
Džatky:
500 g
10 g
100 g
 (na opečenie)
Viedenská cibuľa:
2 ks
50 g
1 ČL
 (na vyprážanie)
Nakladané uhorky s červenou cibuľou:
2 ks
1 l
30 g
170 g
200 ml




Postup

  1. 1

    Hovädzie líčka očistíme, umyjeme a osušíme. Koreňovú zeleninu a cibuľu očistíme a nakrájame na väčšie kusy. V rozohriatom hrnci na bravčovej masti orestujeme líčka. Vyberieme ich a v tom istom hrnci dotmava orestujeme koreňovú zeleninu a cibuľu. Pridáme cukor, ktorý skaramelizuje. Potom pridáme pretlak, cesnak, stonkový zeler, rascu, celé nové a čierne korenie. Zalejeme tmavým pivom a pridáme opečené líčka. Dusíme tak, aby boli zaliate tekutinou. Prípadne ešte podlejeme zeleninovým vývarom alebo vodou. Líčka varíme asi 3 hodiny domäkka. Po uvarení mäso vyberieme a omáčku prepasírujeme cez sito. Jemne zredukujeme, dochutíme a prípadne zahustíme kukuričným škrobom.

  2. 2

    Džatky: Očistené zemiaky uvaríme v jemne osolenej vode. Po uvarení vodu zlejeme, no nie všetku, ale aby jej zostalo na spodku hrnca pod zemiakmi aspoň 1 cm. Do zemiakov pridáme múku, prikryjeme a necháme zapariť 5 minút. Pridáme nadrobno nasekaný medvedí cesnak a pučidlom na zemiaky vypracujeme cesto, ktoré má mať tuhšiu konzistenciu. Vytvarujeme asi 50 g guľôčky alebo hrubé placky a opečieme ich na panvici s malým množstvom tuku.

  3. 3

    Viedenská cibuľa: Nakrájame očistenú červenú cibuľu na 3 mm krúžky, osolíme štipkou soli a obalíme v zmesi hladkej múky a mletej červenej papriky. Pomocou sitka cibuľu zbavíme nadbytočnej múky a vyprážame v horúcom oleji na 130 stupňoch. Osušíme na servítke.

  4. 4

    Nakladané uhorky s červenou cibuľou: Do zaváracích pohárov dáme uhorky a očistenú nakrájanú červenú cibuľu. Prevaríme nálev, cibuľu a uhorky ním zalejeme, uzatvoríme a dáme sterilizovať na 15 minút. Vyberieme z hrnca, otočíme hore dnom a necháme vychladiť.

  5. 5

    Líčka uložíme na stred taniera, prelejeme omáčkou, obložíme džatkami, dozdobíme viedenskou cibuľou a nakladanými uhorkami s červenou cibuľou.

Diskusia k receptu