Dusené hovädzie líčka

Hovädzie líčka so zemiakovým nákypom

Autor receptu: redakcia

Suroviny

Postup

  1. Červenú cibuľu nasekáme nadrobno, mrkvu so stopkovým zelerom nakrájame na kocky. V rozohriatom hrnci roztopíme polovičku bravčovej masti, na ktorej sprudka orestujeme na veľké kusy nakrájané líčka. Mäso vyberieme a odložíme, do hrnca pridáme zvyšnú masť, na ktorej opražíme nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridáme mrkvu a stopkový zeler. Zhruba po 15 minútach vrátime do hrnca orestované mäso. Osolíme a okoreníme.
  2. Postupne pridávame horčicu, pretlak, bobkové listy, vetvičky tymianu a nakoniec všetko podlejeme vínom a vývarom. Znížime oheň na minimum a pozvoľna dusíme dve až dve a pol hodiny, kým sa mäso nebude takmer rozpadávať. Potom udusené líčka vyberieme a odložíme.
  3. Na zvýšenom plameni odparíme omáčku na polovicu. Primiešame maslo a na kocky nakrájané mäso. Posypeme posekanou petržlenovou vňaťou a poriadne premiešame.
  4. Zemiakový nákyp: Zemiaky ošúpeme a uvaríme v osolenej vode. Scedíme, pridáme teplé mlieko a lyžicu masla a vyšľaháme na pyré. Necháme trochu vychladnúť a potom do zemiakového pyré pridáme žĺtky, nastrúhaný parmezán, trochu korenia soľ a bielky vyšľahané na tuhý sneh. Zmes dáme do foriem na muffiny vysokých asi 4 cm a s priemerom 7–8 cm a pečieme na teplote 180 °C približne 15 minút.
  5. Cibuľové krúžky: Cibuľu nakrájame na hrubšie plátky, rozoberieme na jednotlivé krúžky a tie obalíme v trojobale (hladká múka, vajce, strúhanka). Obalené krúžky vypražíme v horúcom oleji. Použijeme ako dekoráciu na hovädzie líčka.