Dusené hovädzie líčka
Hovädzie líčka so zemiakovým nákypom
Autor receptu: redakcia
Postup- Červenú cibuľu nasekáme nadrobno, mrkvu so stopkovým zelerom nakrájame na kocky. V rozohriatom
hrnci roztopíme polovičku bravčovej masti, na
ktorej sprudka orestujeme na veľké kusy nakrájané líčka. Mäso vyberieme a odložíme, do hrnca
pridáme zvyšnú masť, na ktorej opražíme nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridáme mrkvu a stopkový
zeler. Zhruba po 15 minútach vrátime do hrnca
orestované mäso. Osolíme a okoreníme.
- Postupne pridávame horčicu, pretlak, bobkové
listy, vetvičky tymianu a nakoniec všetko podlejeme vínom a vývarom. Znížime oheň na minimum
a pozvoľna dusíme dve až dve a pol hodiny, kým sa mäso nebude takmer rozpadávať. Potom udusené líčka vyberieme a odložíme.
- Na zvýšenom plameni odparíme omáčku na polovicu. Primiešame maslo
a na kocky nakrájané mäso. Posypeme posekanou petržlenovou vňaťou a poriadne premiešame.
- Zemiakový nákyp: Zemiaky ošúpeme a uvaríme v osolenej vode. Scedíme, pridáme teplé
mlieko a lyžicu masla a vyšľaháme na pyré.
Necháme trochu vychladnúť a potom do zemiakového pyré pridáme žĺtky, nastrúhaný parmezán, trochu
korenia soľ a bielky vyšľahané na tuhý sneh.
Zmes dáme do foriem na muffiny vysokých asi 4 cm
a s priemerom 7–8 cm a pečieme na teplote
180 °C približne 15 minút.
- Cibuľové krúžky: Cibuľu nakrájame na hrubšie plátky, rozoberieme na jednotlivé krúžky a tie
obalíme v trojobale (hladká múka, vajce, strúhanka). Obalené krúžky vypražíme v horúcom oleji. Použijeme ako
dekoráciu na hovädzie líčka.
|