Vajce

Energia 548 KJ
Kalórie 131,0 kcal6.55%
Sacharidy 3,90 g1.7%
Tuky 4,50 g6.43%
* vajce - nutričné hodnoty pre 100g

Recepty, kde je vajce

prazdny

Bryndzové rožky

Dezerty

Do mlieka vložíme droždie a vymiešame ho vidličkou. Prilejeme olej. Zmiešame s preosiatou múkou a soľou.

prazdny

Lacné keksy z bryndze

Dezerty

V preosiatej múke rozmiešame soľ, pridáme maslo, bryndzu, vajce, smotanu alebo mlieko a zamiešame.

prazdny

Zapekané palacinky s bryndzou

Bezmäsité jedlá

Bežným spôsobom upečieme 12 palaciniek a naplníme ich bryndzovou náplňou.

prazdny

Kysnutý koláč z bryndze

Bezmäsité jedlá

Do teplej múky pridáme soľ, vykysnutý kvások, žĺtok a teplé mlieko. Cesto dobre vypracujeme a necháme na teplom...

prazdny

Chrumkavá ryba

Hlavné jedlá

Tuniaka uvaríme na mäkko v mierne octovej, slanej vode s bobkovým listom a po odkvapkaní šťavy vyberieme z neho...

prazdny

Spišské pirohy – lekvárové s makom

Bezmäsité jedlá

V šupke uvarené, olúpané a vychladnuté zemiaky prelisujeme alebo najemno zomelieme.

prazdny

Mäsové guľky v rajčinovej omáčke

Hovädzie mäso

Obidva druhy mäsa spolu zomelieme, pridáme zomletú cibuľu a cesnak, vajce, osolíme, okoreníme a posypeme nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou....

prazdny

Panenková roláda

Bravčové mäso

Mäso po dĺžke rozkrojíme a jemne rozklepeme na čo najväčší plát. Posolíme ho a okoreníme.

prazdny

Mäsové guľky s kyslou kapustou

Bravčové mäso

Bravčovú krkovičku uvaríme a postrúhame alebo pomelieme. Cibuľu nakrájame na jemno, podusíme na oleji, pridáme cesnak, mäso, ...

prazdny

Spišské pirohy - s bryndzovou plnkou

Bravčové mäso

V šupke uvarené, olúpané a vychladnuté zemiaky prelisujeme alebo najemno zomelieme. Do zemiakov pridáme časť...

prazdny

Praženica na lyonský spôsob

Bezmäsité jedlá

Do šálky vlejeme vajcia, pridáme štipku nastrúhaného syra a vyšľaháme do peny.

prazdny

Vajcia na bretónsky spôsob

Vajcia uvaríme, očistíme a zohrejeme v rúre. Potom ich polejeme štipľavou omáčkou a posypeme nakrájanou...

prazdny

Nákyp Nanette

Dezerty

Príprava sladkej hrozienkovej omáčky: z masla a múky urobíme zápražku, zalejeme vodou a pridáme hrozienka...

prazdny

Piperada

Hlavné jedlá

Zo žemle vyberieme striedku, namočíme ju do mlieka a následne vyžmýkame. Šunku opečieme a uložíme...

prazdny

Šampiňónové paštétky v cestíčku

Bezmäsité jedlá

Príprava bešamelovej omáčky: najskôr si pripravíme bledú zápražku, ktorú urobíme z masla a múky a po...

prazdny

Francúzska pečeňová pochúťka

Bravčové mäso

Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na masti, pridáme rozotrenú pečeň (teľaciu, alebo bravčovú) a nakrájané šampiňóny....

prazdny

Bretónsky koláč

Koláče

Maslo vymiešame do peny a postupne primiešame cukor, žĺtky, trocha soli a nastrúhanú citrónovú kôru....

prazdny

Palacinky plnené mandľovým krémom

Dezerty

Cesto na palacinky musíme pripraviť asi o 12 hodín skôr, aby sa uležalo. Do misy...

prazdny

Koláč s grapefruitovým krémom

Koláče

Formu vymastíme maslom a z lístkového cesta v nej upečieme koláč.

prazdny

Francúzska čokoládová torta

Torty

Žĺtky vyšľaháme s trochou cukrom a vanilkovým cukrom. Z bielkov spravíme tuhý sneh a vmiešame do...

prazdny

Špargľa s vajcami na francúzsky spôsob

Bezmäsité jedlá

Žĺtky a bielky natvrdo uvarených vajec osobitne nadrobno nakrájame.

prazdny

Parížske rezne

Hlavné jedlá

Rezne vložíme do mikroténového vrecka, aby nepustili šťavu a neboli potom suché a naklepeme ich...

prazdny

Losos v lístkovom ceste

Hlavné jedlá

Mrkvu a pór nakrájame na veľmi tenké a dlhé rezance, krátko povaríme v osolenej vode a...

prazdny

Špenátové lievance

Bezmäsité jedlá

Mrazený špenátový pretlak necháme úplne rozmraziť, pridáme prelisovaný cesnak, hrubú múku, žĺtky, soľ...

prazdny

Rybie filé ako mozoček

Hlavné jedlá

Rybie filé pokrájame na kocky, osolíme, pokvapkáme citrónom a opečieme na časti oleja.

prazdny

Plnený kapustový list

Kuracie mäso

Na rozpálenom oleji opražíme pokrájanú cibuľu. Pridáme mleté mäso, ochutíme korením a podusíme za stáleho...

prazdny

Rybie placky

Hlavné jedlá

Rybie mäso rozoberieme na malé kúsky a vmiešame do zemiakov, ktoré sme prelisovali.

prazdny

Mrkvový nákyp s orechmi

Dezerty

Mrkvu očistíme, nastrúhame, zalejeme mliekom a dusíme domäkka. Za stáleho miešania pridáme krupicu, ...

prazdny

Špenátová fašírka

Bezmäsité jedlá

Udusený špenát premiešame s nakrájanými žemľami sparenými horúcim mliekom, osolíme a okoreníme. Pridáme žĺtky, ...

prazdny

Kalerábový šalát so špenátom a arašidmi

Bezmäsité jedlá

Vajcia uvaríme natvrdo, vychladnuté ich očistíme a nadrobno nakrájame. Vňate umyjeme a najemno nasekáme...

prazdny

Zapečená ryba s jablkami

Hlavné jedlá

V šupke uvarené očistené a na plátky pokrájané zemiaky dáme do vymasteného pekáča, osolíme, pokladieme...

prazdny

Rybie filé po labužnícky

Hlavné jedlá

Filé nakrájame na plátky a namočíme do osoleného mlieka. Anglickú slaninu pokrájame na tenšie plátky...

prazdny

Pečené plnené pstruhy

Bravčové mäso

Najprv si pripravíme plnku. Pomleté mäso a cibuľu zmiešame so strúhankou. Osolíme, okoreníme a...

prazdny

Rybacia polievka so zeleninou

Polievky

Pripravené rybie filé uvaríme. Mladú mrkvu, petržlen, zeler, cviklu a cibuľu narežeme na...