Vianočný krémeš

mery0511 - bez fotkymery0511, 16. decembra 2009

Je to obľúbený koláč mojej staršej dcéry Zuzky, zvyčajne ho robievam na sviatky,ale občas sa jej zažiada len tak,pre potešenie a vtedy jej ho Zobraziť celý popisJe to obľúbený koláč mojej staršej dcéry Zuzky, zvyčajne ho robievam na sviatky,ale občas sa jej zažiada len tak,pre potešenie a vtedy jej ho s radosťou upečiem.

30
porcií
35 minút
príprava
10-15 minút
na 180 °C

Suroviny

1 balík
1  liter
2 kusy
1 kus
3 kusy
3 lyžice
20 dkg
250 g
2-3 kusy




Postup

  1. 1

    ak si kupujeme mrazené lístkové cesto,tak najlepšie je kúpiť také,ktoré pozostáva z dvoch častí cesto necháme pri izbovej teplote rozmraziť,vezmeme si jednu časť ,preložíme a rozvaľkáme na veľkosť nášho plechu,opatrne prenesieme na plech,ktorý sme predtým pokropili vodou,ale ja osobne dávam cesto na papier na ečenie,netreba nič mazať,kropiť a máte istotu,že sa Vám neprilepí cesto jemne popicháme vidličkou a dáme upiecť do vopred vyhriatej trúby asi na 10minút ja pečiem už roky tak,že keď dám do trúby koláč,tak nechám trúbu na plný výkon asi také tri minútky a potom bez toho ,aby som ju otvorila ,tak znížim na najmenší stupeň po 7-8 minútkach sa pozrieme,v akom štadiu je cesto, má byť pekne nafúknuté a upečené doružova,ak tak vyzerá,tak cesto vyberieme a necháme vychladnúť medzitým si dáme upiecť druhé cesto,tým istým spôsobom ako prvé,len rozdiel je v tom,že plát neotáčame ,ale ho necháme vychladnúť na plechu v ďalšom kroku uvidíme prečo

  2. 2

    kým sa nám pečie cesto,tak si pripravíme plnku odlejeme asi 3 dcl mlieka,v ktorom dobre rozšľaháme celé vajcia,postupne pridáme zlaté klasy,hladkú múku a vanilkový cukor zbytok mlieka privedieme do varu a postupne doň lejeme pripravenú zmes uvaríme krém,ktorý za občasného premiešania necháme vychladnúť medzitým si vymiešame heru s cukrom a postupne pridávame do vychladnutého krému.

  3. 3

    na dosku(tácku,plech)si dáme jedno upečené cesto,ja to dávam na plech s vysokým okrajom,lebo kolač je dosť vysoký,opatrne si naň preložíme plnku a rozotrieme po celom povrchu s práškovej smotany si vyšľaháme šľahačku podľa návodu ,ja používam dve,ale kľudne môžte použiť aj tri,bude vyšší krémeš na plnku opatrne nanesieme šľahačku a taktiež rozotrieme po celej ploche nakoniec si porežeme druhý plát cesta na úhľadné kocky a opačne ich proložíme na koláč - zvlnená časť cesta je vo vnútri a navrchu je koláč pekný úhľadný a rovný kto má chuť,tak si ho môže poliať čokoládou,ja ho len jemnučko posypem práškovým cukrom je to koláč,ktorý nielen dobre chutí,ale aj lahodí oku a čo je najôležitejšie,je domáci a nie kúpený v cukrárni prajem Vám dobrú chuť

Diskusia k receptu

sovka62
Áno, je to skvelý recept, tiež ho pečiem a môžem každému odporučiť. S kupovaným krémešom, kde je plnka len zo Zltého klasu a vody sa veru nedá ani porovnať.
martina34
Áno, ja som ho robila už dvakrát podľa tohoto receptu. Rodinke veľmi chutí. Nezvykla som vôbec robiť krémešku, ale teraz ju často robievam, dnes síce len z medových plátov, ktoré mi zostali od vianoc, ale podstatná je plnka.
verena
Je vynikajúci, aj ja ho robievam,ale moje deti majú radšej krémeš bez maslovej plnky.
veronka8
Aj moja rodina veľmi obľubuje krémeš, ale tiež do plnky nepridávam žiadny tuk.Určite ho urobím v nedeľu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia