Je to obľúbený koláč mojej staršej dcéry Zuzky, zvyčajne ho robievam na sviatky,ale občas sa jej zažiada len tak,pre potešenie a vtedy jej ho Zobraziť celý popisJe to obľúbený koláč mojej staršej dcéry Zuzky, zvyčajne ho robievam na sviatky,ale občas sa jej zažiada len tak,pre potešenie a vtedy jej ho s radosťou upečiem.
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
ak si kupujeme mrazené lístkové cesto,tak najlepšie je kúpiť také,ktoré pozostáva z dvoch častí cesto necháme pri izbovej teplote rozmraziť,vezmeme si jednu časť ,preložíme a rozvaľkáme na veľkosť nášho plechu,opatrne prenesieme na plech,ktorý sme predtým pokropili vodou,ale ja osobne dávam cesto na papier na ečenie,netreba nič mazať,kropiť a máte istotu,že sa Vám neprilepí cesto jemne popicháme vidličkou a dáme upiecť do vopred vyhriatej trúby asi na 10minút ja pečiem už roky tak,že keď dám do trúby koláč,tak nechám trúbu na plný výkon asi také tri minútky a potom bez toho ,aby som ju otvorila ,tak znížim na najmenší stupeň po 7-8 minútkach sa pozrieme,v akom štadiu je cesto, má byť pekne nafúknuté a upečené doružova,ak tak vyzerá,tak cesto vyberieme a necháme vychladnúť medzitým si dáme upiecť druhé cesto,tým istým spôsobom ako prvé,len rozdiel je v tom,že plát neotáčame ,ale ho necháme vychladnúť na plechu v ďalšom kroku uvidíme prečo
- 2
kým sa nám pečie cesto,tak si pripravíme plnku odlejeme asi 3 dcl mlieka,v ktorom dobre rozšľaháme celé vajcia,postupne pridáme zlaté klasy,hladkú múku a vanilkový cukor zbytok mlieka privedieme do varu a postupne doň lejeme pripravenú zmes uvaríme krém,ktorý za občasného premiešania necháme vychladnúť medzitým si vymiešame heru s cukrom a postupne pridávame do vychladnutého krému.
- 3
na dosku(tácku,plech)si dáme jedno upečené cesto,ja to dávam na plech s vysokým okrajom,lebo kolač je dosť vysoký,opatrne si naň preložíme plnku a rozotrieme po celom povrchu s práškovej smotany si vyšľaháme šľahačku podľa návodu ,ja používam dve,ale kľudne môžte použiť aj tri,bude vyšší krémeš na plnku opatrne nanesieme šľahačku a taktiež rozotrieme po celej ploche nakoniec si porežeme druhý plát cesta na úhľadné kocky a opačne ich proložíme na koláč - zvlnená časť cesta je vo vnútri a navrchu je koláč pekný úhľadný a rovný kto má chuť,tak si ho môže poliať čokoládou,ja ho len jemnučko posypem práškovým cukrom je to koláč,ktorý nielen dobre chutí,ale aj lahodí oku a čo je najôležitejšie,je domáci a nie kúpený v cukrárni prajem Vám dobrú chuť
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu