Metrové rezy

vanilka18 - bez fotkyvanilka18, 15. decembra 2009

Tieto rezy už pekných pár rokov pečiem na Vianoce pre celú rodinu. Sú chutné, nie sú suché a vyzerajú super :-)

Suroviny

350 g
250 g
200 ml
200 ml
4 ks
0,5 balíčka
30 g
KRÉM:
1 ks
120 g
250 g
5 dcl
1 ks
POLEVA:
200 g




Postup

  1. 1

    Žĺtka vymiešame s polovicou cukru do penista, postupne pridávame horúcu vodu, olej, múku a kypriaci prášok.

  2. 2

    Vyšľaháme bielka s druhou polovicou cukru.

  3. 3

    Obe hmoty spojíme a rozdelíme na dve časti. Do jedného cesta pridáme kakao a jemne vymiešame

  4. 4

    Cestá nalejeme samostatne do foriem srnčí chrbát. Pečieme vo vopred predhriatej rúre cca 40 minút.

  5. 5

    V mlieku rozmiešame Zlatý klas s vanilkovým cukrom a uvaríme hustú kašu. Maslo vymiešame s práškovým cukrom. Keď bude kaša vychladnutá opatrne ju spojíme s vymiešaným maslom.

  6. 6

    Upečené a vychladnuté cesto pokrájame, natrieme krémom pričom striedame biele a tmavé rezy.

  7. 7

    Polejeme rozpustenou čokoládou. Krájame šikmým rezom.

Diskusia k receptu

58vlasta
Aj ja robievam tieto fantastické rezy...Len treba povedať, že vychladnuté cesto sa prekrojí po dĺžke na tri časti. A pri plnení sa strieda buď svetlý stred alebo tmavý stred. Aj celý rez ešte natriem plnkou a na to čokoládu. Jeden, akože, odborník ho raz začal krájať rovno ako hotový zákusok. Škoda, že sme ho nenechali, ako by ho chcel plniť...to sme sa nasmiali.
honestka
PROSIM vysvetlit:
cesto sa pecie vo forme /srnci chrbat/ tento piskot sa potom ..."prekrojí po dĺžke na tri časti" ??..
mozem dostat vysvetlenie, ze aj ked sa to pospaja plnkou drzi pokope? takto mi to vychadza ze dostanem 6 ks pruhy, rozumiem tak?
Omluvam sa, som v cudzine vela rokov a tak presne neporozumiem co sa mysli. Dakujem.
jantar
Ahojte,ja tiez robievam tento-metrovy kolač ako to nazyva cela nasa rodina,chcelaby som podat vysvetlenie,respektive podotknut pre honestku,pravdaze aj pre vsetkych,vo forme na srnci chrbat sa upečú piskoty,ta forma má take vlnky,čiže jedna piškóta je zlta a druha kakaova ,ja robievam este piškotu naspodok,čiže jeden plech,ktory rozrežem na pasiky dva tak velké ako potrebujem pod zakusok ,tie piskoty sa rozrežú na platiky podla velkosti a širky vlniek,na piskotovy pasik natriem plnku nie moc nahrubo položim zlty kusok,natriem polozim hnedy kusok a zase natriem a tak pokračujem pokiaľ sa mi to zmestí na pásik piškóty. Potom celý zákusok natriem plnkou, budú to dva pásy. Nakoniec ich oblejem čokoládou. Po vychladnutí krájam šikmo. Moja plnka: ja robievam krém varený nad parou. Do misky 3 celé vajcia, 9 lyžíc kryštálového cukru uvaríme nad parou. Ak bude hmota hustá, odstavíme. Polámeme do nej 100 g čokolády na varenie a 1 celé maslo - rozmiešame najlepšie so šlahačom. Napíš, ak by si tomu nerozumela som ochotná to ešte bližšie vysvetliť.
58vlasta
Pre honestku... Áno, vznikne šesť pruhov. Potom si dáš krajný - hnedý - plnka - stredný svetlý - plnka - znova krajný tmavý. A takisto: krajný svetlý - plnka - stred tmavý - plnka - kraj svetlý . Ak Ti zostane plnka - potrieš zákusok aj po povrchu a na to čokoládovú polevu. Tak Ti vzniknú vlaastne dva zákusky...
honestka
ok rozumien a dakujem pekne "58vlasta" za vysvetlenie.
Predtym som mala inu predstavu, takto je to uplne zrozumitelne.
vyskusam na tieto vianoce, zda sa, ze toho moze byt celkom zaujimavy kolac, ked sa poda na peknom bielom tanieriku. Zelam prijeme Vianoce aj VAM!
honestka
plati samozrejme pre "jantar"
sorry ze som opomenula! vsetko dobre z tejto velkej zimy a snehu zavalenej krajiny.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
a robím tento vynikajúci zákusok aj z BB keksov tmavých a bledých.Tieto striedavo plním plnkou. Nechám odstáť, čím sa tieto keksíky tak napučia resp. nasiaknu krémom, sú navlhnuté a veľmi veľmi chutné. Zbytok receptu pokračuje ako v predošlom, čiže ešte potriem zbytkom krému a buď polejem čokoládou, alebo posypem kokosom alebo mletými orechami. Nemusíte nič piecť, len naplniť, vychladiť. Krájať zošikma, veľmi pekne ukáže táto mozaika.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia