Ovocný koláč
Ovocný koláč

Jablkovo-hruškový koláčik s mrveničkou

sovickan - bez fotkysovickan, 29. októbra 2025
Jablkovo-hruškový koláčik s mrveničkou
Foto: sovickan

Voňavý koláč plný šťavnatých jabĺk a hrušiek, s chrumkavou mrveničkou navrchu. Ideálny k šálke čaju počas chladných dní.

20-25
porcií
15 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
300 g
350 g
1,5 dl
1,5 dl
5 ks
Plnka:
5 ks
3 ks
Mrvenička:
75 g
75 g
100 g



Postup

  1. 1

    Vajcia vo väčšej mise vyšľaháme spolu s cukrom do stratena. Keď už cukor vo vajíčkach necítime, pridáme vodu a olej. Následne už len ručne vmiešame múku.

  2. 2

    Jablká a hrušky (5 hrušiek, 3 jablk) očistíme škrabkou (množstvo si môžete upraviť podľa chuti), a následne škrabku použijeme na vytvorenie tenkých plátkov.

  3. 3

    Ovocie môžete podľa preferencií dochutiť cukrom, škoricou alebo vanilkou, každopádne mne bez akéhokoľvek dochucovania koláčik veľmi chutil.

  4. 4

    Cesto vylejeme na plech a na vrch rovnomerne poukládame na plátky nakrájané jablká a hrušky.

  5. 5

    Mrveničku pripavíme zmiešaním všetkých surovín na ňu potrebných dokopy. (Maslo je najlepšie studené priamo z chaldničky.) Hotovou mrveničkou posypeme koláč a dáme piecť do predom vyhriatej rúry na 180 °C po dobu 30 minút (priebežne ale sledujeme).

Diskusia k receptu