Zeleninová polievka
Zeleninová miLiliová polievočka mojej vnučky (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Polievka je „grunt“, platilo to u našincov po meči i po praslici. Snažil som sa a podnes snažím, ideu základu polievok, vštepiť aj
do dušičiek mojich vnúčeniec.* Samko je síce „pobehaj a vetroplach“, ale Lilinka už má za sebou prvé úspechy ako s pekáčom,
tak aj s vareškou. Zeleninové polievky sú vzhľadom na variantný výber dostupných či dostupných prvkov substancií v obľube aj
detí. Táto uzrela „svetlo sveta“ v čase, keď moja 2-3-ročná princeznička premenovala miliónovú polievku na „mililiovú".
Postup
- Každý správny „gazdiniak“ a to o šikovnej gazdinke ani nehovorím, má svoj zaručený recept na zeleninovú polievku. Kto chce zacítiť vôňu a chuť tej mojej, môže ma kľudne „skopírovať“ a tak bude sedieť pri našom stole.
Na oleji v hrnci na polievku som orestoval pokrájaný zväzok mladej cibuľky aj s „pierkami“, menší pór aj s jeho zelenou časťou a C-čka stonkového zeleru.
- Pokiaľ som očistil ďalšiu zeleninu a
- pripravil suroviny pre maslové „ňočky“-haluštičky
- touto „mandolínou“, vynikajúcim pomocníkom, som rýchlo pokrájal koreňovú zeleninu a
- vložil ju k orestovanému základu a hneď zasypal okorením (do veľkého drôteného „vajíčka“ som vložil sušený ligurček, lebo čerstvý mi zahynul, a usporený orez z kuriatok na paprikáš).
- Premiešal, nechal 5-6 minút spoločne podusiť, vložil „vajíčko“ s kuracinou a zalial horúcou vodou.
- Polievku som priviedol do varu a po spenení znížil ohrev a nechal polievku variť, až bola mrkva mäkká.
- Pridal som rozmrazený hrášok.
- A cez „haluškátor“ pretlačil vypracované cesto na nokerdle.
- Povaril, pridal polovicu pokrájanej petržlenovej a zelerovej vňate.
- Polievku som za horúca servíroval posypanú druhou polovicou zelenej vňate a ozdobenú vrcholcovým kvietkom tymianu.
- Boli sme naplno vyťažení prípravami na opätovné sťahovanie, tentoraz späť do Des Moines, ale narodeniny mojej krajšej „prišahanej polovičky“ sme oslávili ako sa patrí t. j. „bečuletešňe“!